Toplu taşıma ücretlendirme değişkenleri ve ücretsiz toplu taşıma sistemlerinin uygulanabilirliği; Ankara örneği
Public transport pricing variables and the feasibility of free public transport systems; Ankara case
  1. Tez No: 970328
  2. Yazar: SEVCAN BİÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECLA TEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı ulaşım sistemleri, Kentsel mobilite, Sürdürülebilir kalkınma, Sürdürülebilir ulaşım, Toplu taşımacılık, Ücret politikaları, Ücretlendirme, Intelligent transportation systems, Urban mobility, Sustainable development, Sustainable transport, Public transportation, Wage policies, Remuneration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Ücretsiz Toplu Taşıma (ÜTT) sistemlerinin sosyal, çevresel ve ekonomik boyutlarını kapsamlı bir şekilde ele alarak, bu politikaların dünyadaki ve Türkiye'deki uygulamalar üzerinden değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Ücretsiz toplu taşıma uygulamaları, ilk olarak 1960'lı ve 1970'li yıllarda gelişmiş ülkelerde, özel otomobil kullanımını azaltmak, kent içi ulaşımı daha sürdürülebilir hale getirmek ve toplu taşıma sistemlerini teşvik etmek amacıyla otomobil kullanımının artan yoğunluğuna tepki olarak ortaya çıkmıştır. Zamanla, kentleşme sürecinde ortaya çıkan trafik yoğunluğu, hava kirliliği, gürültü kirliliği ve fosil yakıt tüketimi gibi sorunlara çözüm üretme potansiyeli taşıdığı için birçok yerel yönetim tarafından ÜTT politikaları benimsenmiş ve farklı ölçeklerde uygulanmıştır. ÜTT sistemlerinin etkinliğini artıran faktörler öncelikle yerel dinamiklerin, kentsel altyapı ve ulaşım taleplerinin doğru analiz edilmesi, kaynak planlamasının yapılarak söz konusu sistemlerin finansal sürdürülebilirliğinin sağlanması, hizmet kalitesinin korunması ve kullanıcı memnuniyetinin sağlanmasıdır. Ücretsiz ulaşım politikalarının, yalnızca ulaşım sektörüyle sınırlı olmayan, kentlerin sosyal yapısını ve çevresel sürdürülebilirliğini de doğrudan etkileyen çok boyutlu politikalardır. Bu nedenle söz konusu politikaların, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda; çevresel duyarlılık, ekonomik verimlilik ve toplumsal adalet ilkeleriyle uyumlu olacak şekilde tasarlanması gerekmektedir. ÜTT sistemlerinin başarılı şekilde uygulanması durumunda; kent içi hareketliliğin arttırılması, bireysel araç kullanımının azaltılması yoluyla trafik sıkışıklığının hafifletilmesi, hava kalitesinin iyileştirilmesi ve toplumsal eşitliğin güçlendirilmesi gibi çeşitli faydalar sağlanabilecektir. Ancak bu faydaların elde edilebilmesi için sistemin planlama, uygulama ve izleme süreçlerinde karşılaşılabilecek zorluklara yönelik stratejik çözümler geliştirilmesi gerekmektedir. Bu açıdan çalışma, Türkiye'nin başkenti Ankara ili özelinde bir ücretsiz toplu taşıma modeli geliştirmeyi ve bu modele ilişkin çeşitli senaryolar oluşturmayı hedeflemektedir. Ankara ilinin mevcut toplu taşıma altyapısı ve kullanıcı profili dikkate alınarak geliştirilen senaryolar, sürdürülebilir bir ÜTT sisteminin kente entegrasyonu açısından yol gösterici niteliktedir. Çalışma sonucunda önerilen modelin, Ankara'da daha kapsayıcı, erişilebilir ve çevre dostu bir ulaşım sistemi kurulmasına katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to comprehensively address the social, environmental and economic dimensions of Free Public Transportation (FPTS) systems and to evaluate these policies through the practices in the world and in Turkey. Free public transportation practices first emerged in developed countries in the 1960s and 1970s as a response to the increasing intensity of automobile use in order to reduce the use of private cars, make urban transportation more sustainable and encourage public transportation systems. Over time, many local governments have adopted UTS policies and implemented them at different scales as they have the potential to provide solutions to problems such as traffic congestion, air pollution, noise pollution and fossil fuel consumption that arise in the urbanization process. Factors that increase the effectiveness of UTS systems are primarily the correct analysis of local dynamics, urban infrastructure and transportation demands, ensuring the financial sustainability of these systems through resource planning, maintaining service quality and ensuring user satisfaction. Free transportation policies are multidimensional policies that are not only limited to the transportation sector but also directly affect the social structure and environmental sustainability of cities. Therefore, these policies need to be designed in line with the principles of environmental sensitivity, economic efficiency and social justice in line with sustainable development goals. Successful implementation of UTS systems can provide various benefits such as increasing urban mobility, alleviating traffic congestion by reducing the use of individualvehicles, improving air quality and strengthening social equality. However, in order to achieve these benefits, strategic solutions need to be developed for the challenges that may be encountered in the planning, implementation and monitoring processes of the system. In this respect, the study aims to develop a free public transportation model for Ankara, the capital city of Turkey, and to develop various scenarios for this model. The scenarios, which are developed by taking into account the existing public transportation infrastructure and user profile of Ankara, provide guidance for the integration of a sustainable UTS system into the city. The model proposed as a result of the study is intended to contribute to the establishment of a more inclusive, accessible and environmentally friendly transportation system in Ankara.