Psöriyatik artritli hastalarda vücut kitle indeksi ile aksiyel ve periferik inflamasyon ve hasar arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Relationship between body mass index and axial/peripheral inflammation and damage in psoriatic arthritis patients
- Tez No: 970355
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL BAKIRCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: entezit, hastalık aktivitesi, mSASSS, obezite, psöriyatik artrit, ultrasonografi, VKİ, BMI, disease activity, enthesitis, mSASSS, obesity, psoriatic arthritis, ultrasound
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, psöriyatik artrit (PsA) hastalarında vücut kitle indeksinin (VKİ) klinik, radyolojik ve ultrasonografik sonuçlar üzerindeki etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: CASPAR kriterlerini karşılayan 93 PsA hastası, zayıf/normal, fazla kilolu ve obez olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Demografik, klinik ve laboratuvar özellikler VKİ grupları arasında karşılaştırılmıştır. Hastalık aktivitesi (BASDAI), fonksiyonel durum (BASFI, HAQ) ve deri tutulumu (PASI) değerlendirilmiştir. Radyolojik hasar modifiye Stoke Ankilozan Spondilit Spinal Skoru (mSASSS) ve modifiye New York kriterleri ile, entezit ise inflamasyon ve yapısal hasarı içeren modifiye GUESS ultrasonografi skoru ile incelenmiştir. Klinik, laboratuvar ve görüntüleme parametreleri arasındaki korelasyon analizleri yapılmıştır. Bulgular: Obez hastalarda hastalık aktivitesi (BASDAI: 6,1; normal VKİ: 2,7; p<0,001), fonksiyonel kısıtlılık (BASFI: 5,4; normal VKİ: 2,0; p<0,001) ve HAQ skorları (p<0,001) anlamlı olarak daha yüksektir. Total mSASSS skorları obez ve fazla kilolu gruplarda normal VKİ'li hastalara göre belirgin derecede artmıştır (26,9 ve 25,2'ye karşı 18,9; p<0,001). Ultrasonografi (USG) incelemelerinde obez hastalarda inflamasyon, yapısal hasar ve total skorlar anlamlı olarak daha yüksektir (tüm p<0,001); özellikle quadriceps, patella ve Aşil tendon entezisleri en çok etkilenen bölgelerdir. Laboratuvar analizlerinde obez hastalarda CRP, ürik asit ve trigliserid düzeyleri daha yüksek bulunmuştur (tümü p<0,05). Önemli olarak, tüm kohortta USG total skorları hem mSASSS hem de klinik aktivite indeksleri ile pozitif korelasyon gösterirken, bu ilişki fazla kilolu ve obez alt gruplarda zayıflamıştır. Hipertansiyon ve diyabetes mellitus obez hastalarda daha sık izlenmiştir (sırasıyla p=0,03 ve p=0,05). Sonuç: Yüksek VKİ, PsA hastalarında artmış hastalık aktivitesi, fonksiyonel kısıtlılık, spinal yapısal hasar ve ultrasonografik entezis tutulumu ile güçlü şekilde ilişkilidir. Obezite, görüntüleme bulguları ile klinik ölçütler arasındaki korelasyonu zayıflatıyor gibi görünmekte olup, aşırı vücut ağırlığının hastalık ifadesini değiştirebileceğini düşündürmektedir. Bu bulgular, PsA hastalarının bütüncül yönetiminde kilo kontrolü stratejilerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the impact of body mass index (BMI) on clinical, radiographic, and ultrasonographic outcomes in patients with psoriatic arthritis (PsA). Materials and Methods: Ninety-three PsA patients fulfilling the CASPAR criteria were stratified into normal/underweight, overweight, and obese groups. Demographic, clinical, and laboratory features were compared across BMI categories. Disease activity (BASDAI), functional status (BASFI, HAQ), and skin involvement (PASI) were assessed. Radiographic damage was evaluated using the modified Stoke Ankylosing Spondylitis Spinal Score (mSASSS). Enthesitis was examined with ultrasonography using the modified GUESS, including both inflammatory and structural damage scores. Correlation analyses between imaging, clinical, and laboratory parameters were performed. Results: Obese patients demonstrated significantly higher disease activity (BASDAI: 6.1 vs. 2.7 in normal BMI, p<0.001), greater functional impairment (BASFI: 5.4 vs. 2.0, p<0.001), and elevated HAQ scores (p<0.001). Total mSASSS scores were markedly increased in obese and overweight groups compared to normal BMI patients (26.9 and 25.2 vs. 18.9, p<0.001). Ultrasonography revealed substantially higher levels of inflammation, structural damage, and total scores in obese patients (all p<0.001); with the quadriceps, patellar, and Achilles tendon entheses being the most prominently affected. Laboratory analysis demonstrated higher CRP, uric acid, and triglyceride levels in obese patients (all p<0.05). Importantly, USG total scores correlated positively with both mSASSS and clinical activity indices in the overall cohort, but these associations weakened in overweight and obese subgroups. Hypertension and diabetes mellitus were more frequent in obese patients (p=0.03 and p=0.05, respectively). Conclusion: Increased BMI is strongly associated with higher disease activity, functional disability, structural spinal damage, and ultrasonographic entheseal involvement in PsA. Obesity appears to disrupt the correlation between imaging findings and clinical measures, suggesting that excess body weight may alter disease expression. These findings highlight the need for integrated management strategies, including weight control, in the comprehensive care of PsA patients.