Çağdaş takı sanatında kültür-bellek ilişkisi
The relationship between culture and memory in contemporary jwelry art
- Tez No: 970385
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER YAĞMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Takı, Kültür, Bellek, Toplum, Sanat, Çağdaş Takı Sanatı, Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Jewelry, Culture, Memory, Society, Art, Contemporary Jewelry Art, Ahlat Seljuk Cemetry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
Özet
Amaç: Tez çalışmasının amacı, kültür ve bellek arasındaki ilişkiyi çağdaş takı sanatı ile bütünleştirerek özgün bir çalışma gerçekleştirebilmektir. Takı sanatı aracılığıyla geçmişi hatırlama, kimlik sürekliliğini koruma, bellek ilişkisi ile ilgili toplumların zihinlerindeki çağrışımları kültür ve bellek kavramları ile birlikte temel alarak ve devamlılık sağlayarak bir dinamizm oluşturulabilmesinin değerlendirilmesi ve incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma doğrultusunda literatür taraması yapılarak nitel araştırma yöntemlerinden çağdaş takı sanatı, takı, takı tarihi, kültür, bellek, toplum, sanat kavramları ile ilgili doküman incelenmesi ile birlikte veri toplanmıştır. Araştırmada takı sanatının kültür ve bellek aktarımındaki rolü incelenmiştir. Çağdaş takı sanatının kültür ve bellek kavramlarına katkısı araştırılmıştır. Çağdaş takı sanatı çalışmaları yapılacak olan alanın saha incelemesi yapılmıştır. İncelenen bilgiler analiz edilerek takı çalışmalarına uygun tasarımlar oluşturulmuştur. Çağdaş takı sanatı ile kültür ve bellek aktarımı yapılacak olan anıt mezar niteliği taşıyan yapıt, UNESCO sayesinde geçici dünya mirası sıralamasında yer alan Ahlat Selçuklu Mezarlığında bulunan mezar taşlarındaki motifler incelenerek belirlenmiştir. Bulgular: Kültür, bireylerin ya da toplumların belleklerinde kalıcı olması ve iz bırakması ile geleceğe taşınabilir. Takı sanatı, geçmişten günümüze kültürün devamlılığını sağlayarak toplulukların yaşam düzeyleri, inançları, beğenileri, tutumları, gelenekleri, görenekleri, davranışları, statüleri kültürel unsurları hakkında bilgi edinmemize yardımcı olmaktadır. Kültür devamlılığını bellekte kalıcı duruma getirerek günümüzde ve gelecekte çağdaş takı sanatı aracılığı ile süreklilik sağlanacaktır. Sonuç: Kültürel unsurların kalıcı olmasını sağlamak amacıyla günümüz şartlarına uygun çağdaş takı sanatı öğeleri kullanılmıştır. Kültür ve bellek ilişkisi yapılacak olan yapıtın görsel ve biçimsel özellikleri incelenerek çağdaş takı sanatına uygun tasarımları ve üretimleri yapılmıştır. Takı sanatının özellikleri kullanılarak toplumların kültürünü, kimliğini yansıtan motiflerin kalıcı olmasını sağlamak ve görsel olarak milletlerin hafızalarında iz bırakabilmek önemlidir. Çağdaş takı sanatı ile birlikte kültür ve bellek ilişkisi aktarımı somut olarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Target: The target of the thesis is to create an original study by integrating the realtionship between culture and memory with contemporary jewelry art. It is aimed to evaluate and examine the possibility of remembering the past through the art of jewelry , preserving identity continuity abd creating a dynamism by taking the associations in the minds of societies related to the relationship between memory together with the concepts of culture and memory as a basis and ensuring continuity. Method: In line with the research, literature review was conducted and data was collected with qualitative study methods by examining documents related to contemporary jewelry art, jewelry, jewelry history, culture, memory, society and art concepts. In the study, the role of jewelry art in the transmission of culture and memory was examined. The contribution of contemporary jewelry art to the concepts of culture and memory was investigated. A field examination was conducted for the area where contemporary jewelry art work will be carried out. By analizing the information examined designs suitable for jewelry works were created. The monumental tomb, which will be transferred to the culture and memory with contemporary jewelry art, was determined by examining the motifs of the tombstones in the Ahlat Seljuk Cemetery, which is on the temporary world heritage list thanks to Unesco. Findings: Culture can be carried into the future by being permanent and leaving a mark in the memories of individuals or societies. The art of jewelry helps us learn about the living standards, beliefs, tastes, attitudes, traditions, customs, behaviors, status and cultural elements of communities by ensuring the continuity of culture from past to present. By making cultural continuity permanent in memory, contiunity will be ensured through contemporary jewelry art today and in the future. Outcome: Contemporary jewelry art elements which are suitable for today's conditions were used to ensure the permanence of cultural elements. By examining the visual and formal features of the work that will be associated with culture and memory, designs and productions of the work were made in accordance with contemporary jewelry art. It is important to provide that the motifs that reflect the culture and the identity of socities are permanent and to make a visual mark in the memories of nations by using the features of jewelry art. The transfer of the relationship between culture and memory has been concretely gone through with contemporary jewelry art.