The impact of social media on medical aesthetic decisions and healthcare practices: A phenomenological study
Sosyal medyanın medikal estetik kararları ve sağlık uygulamalarına etkisi: Fenomenolojik bir çalışma
- Tez No: 970391
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Medikal Estetik, Sağlık Uygulamaları, Karar Verme Süreci, Social Media, Medical Aesthetics, Health Practices, Decision-Making Process
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Sosyal medya platformları, medikal estetik uygulamalara yönelik karar alma süreçlerinde bireylerin bilgiye erişimini, algılarını ve hizmet tercihlerini şekillendiren çok yönlü bir dijital etkileşim alanı olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma, sosyal medya platformlarının bireylerin medikal estetik karar alma süreçlerine ve sağlık uygulamalarına yönelimlerine olan etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Nitel araştırma türündeki bu çalışma, Şubat-Mart 2025 tarihleri arasında, özel bir medikal estetik kliniğine başvuran hastalar ile yürütüldü. Çalışmada veriler, iki uzman görüşü alınarak hazırlanan açık uçlu sorulardan oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak bireysel görüşme yöntemi ile toplandı. Elde edilen veriler, tematik analiz yöntemiyle ayrıntılı olarak incelendi. Görüşmelerden elden edilen içerikler kodlandı; ardından kodlar, temalar ve alt temalar şeklinde sınıflandırıldı. Bu veriler, akademik bir dille raporlandı. Çalışmanın sonuçları, sosyal medya içeriklerinin sağlık iletişimi, etik ilkeler, bireysel özerklik ve dijital sağlık okuryazarlığı ekseninde çok boyutlu olarak değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koydu. Araştırma, sosyal medya ile medikal estetik arasındaki ilişkinin yalnızca bireysel tercihlerle değil; aynı zamanda toplumsal normlar, kültürel değerler ve dijital etkileşimler üzerinden şekillendiğini gösterdi. Bununla birlikte, katılımcıların sosyal medya içeriklerine karşı geliştirdikleri eleştirel yaklaşımların, estetik uygulama kararlarındaki güven düzeylerini ve memnuniyet beklentilerini de etkilediği tespit edildi. Görsel yoğunluklu içeriklerin, estetik işlemlerin erişilebilir ve yaygın bir sağlık pratiği olarak algılanmasına katkı sunduğu gözlemlendi. Bu çerçevede, sosyal medya sadece bilgilendirici değil; aynı zamanda yönlendirici, biçimlendirici ve kimi zaman baskılayıcı bir rol üstlendi. Elde edilen bulgular doğrultusunda, sağlık hizmeti sunucularına, sosyal medya kullanıcılarına, düzenleyici kurumlara ve akademik çevrelere yönelik öneriler geliştirildi. Çözümlemeler sonucunda, sosyal medya içeriklerinin yalnızca estetik yaptırma isteği değil; aynı zamanda beden algısı, toplumsal kabul arzusu ve dijital güven ilişkisini de dönüştürdüğü ortaya koyuldu. Bu nitel çalışma, sosyal medyanın bireylerin karar alma süreçlerine etkisini anlamaya yönelik güncel ve çok yönlü bir bakış açısı sundu.
Özet (Çeviri)
Social media platforms have emerged as multidimensional digital interaction spaces that shape individuals' access to information, perceptions, and service preferences in the decision-making processes related to medical aesthetic procedures. This study was conducted to examine the influence of social media platforms on individuals' medical aesthetic decision-making processes and their orientation toward health practices. This qualitative study was carried out between February and March 2025 with patients who applied to a private medical aesthetic clinic. The data were collected through individual interviews using a semi-structured interview form consisting of open-ended questions, developed with input from two experts. The data obtained were analyzed in detail using thematic analysis. The content derived from the interviews was coded, and then codes were grouped into themes and sub-themes. These data were reported in an academic language.The results of the study revealed that social media content needs to be evaluated in a multidimensional framework encompassing health communication, ethical principles, individual autonomy, and digital health literacy. The research showed that the relationship between social media and medical aesthetics is shaped not only by individual preferences but also by social norms, cultural values, and digital interactions. Furthermore, it was determined that the participants' critical approaches toward social media content affected their trust levels and satisfaction expectations regarding aesthetic procedures. It was observed that visually intensive content contributed to the perception of aesthetic procedures as accessible and common healthcare practices. In this context, social media assumed not only an informative but also a guiding, shaping, and at times, pressurizing role. Based on the findings obtained, recommendations were developed for healthcare providers, social media users, regulatory institutions, and academic circles. As a result of the analysis, it was revealed that social media content transforms not only the desire to undergo aesthetic procedures but also body perception, the need for social acceptance, and digital trust relations. This qualitative study provided a current and multifaceted perspective on the impact of social media on individuals' health-related decision-making processes.