Estetik ve plastik cerrahların branş seçme nedenleri ve çalışma ilişkileri
Reasons for aesthetic and plastic surgeons selecting branches and working relationships
- Tez No: 978835
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBİHA KABLAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Beden algısı, Estetik, Kapitalizm, Plastik cerrahi, Tüketim toplumu, Body image, Aesthetics, Capitalism, Consumption society
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, estetik ve plastik cerrahların branş seçme nedenleri ile çalışma ilişkilerini açıklamayı hedeflemektedir. Modern tıbbın dönüşümü, sağlık sektöründe yaşanan neoliberal politikalar, tüketim kültürünün yaygınlaşması ve medyanın güzellik algısını yeniden üretmesi gibi toplumsal dinamikler, hekimlerin uzmanlık tercihlerini doğrudan etkilemektedir. Özellikle estetik ve plastik cerrahi, sadece medikal bilgiyle değil; aynı zamanda ekonomik kazanç, prestij, hasta profili ve özel çalışma olanakları gibi piyasa temelli etkenlerle şekillenen bir uzmanlık alanı olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, hekimlerin estetik ve plastik cerrahiyi seçme nedenlerini bireysel motivasyonlar kadar yapısal ve toplumsal faktörlerle birlikte değerlendirmek ve bu tercihin sağlık sistemindeki dönüşümle nasıl ilişkili olduğunu ortaya koymaktır. Araştırmada nitel yöntem kullanılmış, amaçlı örnekleme ile belirlenen estetik ve plastik cerrahlarla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Araştırma bulguları, hekimlerin branş tercihinde sadece mesleki ilgi ve tatminin değil; yüksek gelir beklentisi, özel sektörde çalışma imkânı, hasta seçebilme özgürlüğü, esnek çalışma koşulları, özerklik ve prestij gibi unsurların belirleyici olduğunu göstermektedir. Bunun yanı sıra estetik cerrahinin sanatsal yönü, birebir hasta ilişkisi kurma imkânı ve sosyal görünürlük gibi faktörler de tercih sürecinde önemli rol oynamaktadır. Bulgular neticesinde, estetik ve plastik cerrahi uzmanlığı, günümüz sağlık sisteminde sadece tıbbi bir alan olarak değil; ekonomik, kültürel ve sembolik sermaye ile iç içe geçmiş bir mesleki pratik olarak konumlanmaktadır. Bu çalışma, neoliberal sağlık politikalarının hekim emeği üzerindeki etkisini ve güzellik ideallerinin mesleki tercihlere nasıl yansıdığını sosyolojik bir perspektifle ele alarak literatüre özgün katkılar sunmaktadır. Ayrıca, estetik cerrahideki hukuki boşlukların giderilmesi gerektiği, doktorların piyasa mantığıyla hareket etmelerinin yaratabileceği etik sorunlara karşı yapısal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Aynı zamanda, estetik müdahale kararı verecek bireylerin de bu yapısal koşulları göz önünde bulundurarak bilinçli tercihlerde bulunmaları önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to explore the reasons behind aesthetic and plastic surgeons' specialty choices and their professional relations. The transformation of modern medicine, the implementation of neoliberal policies in the healthcare sector, the spread of consumer culture, and the media's reproduction of beauty ideals are key societal dynamics influencing physicians' specialization decisions. Aesthetic and plastic surgery has emerged not only as a medical field but also as one shaped by market-based factors such as economic gain, prestige, patient profile, and opportunities for private practice. This study investigates how physicians' preferences for this specialty are shaped by both individual motivations and structural-social conditions. Using a qualitative research method, in-depth interviews were conducted with aesthetic and plastic surgeons selected through purposive sampling. Findings reveal that beyond professional interest and satisfaction, factors such as high income expectations, the possibility of working in the private sector, patient selection freedom, flexible working conditions, autonomy, and prestige significantly affect specialization choices. Moreover, elements like the artistic dimension of aesthetic surgery, the opportunity for direct patient interaction, and social visibility also play a crucial role. The study concludes that aesthetic and plastic surgery is not solely a medical specialty, but a professional field intertwined with economic, cultural, and symbolic capital. It also highlights the need to address legal gaps in aesthetic procedures and to implement structural regulations to prevent potential ethical issues arising from market-driven medical practices. Additionally, it emphasizes the importance of individuals making informed decisions about undergoing aesthetic interventions by considering these structural factors. By adopting a sociological perspective, this study offers original contributions to the literature on the impact of neoliberal healthcare policies on medical labor and the reflection of beauty ideals on professional preferences.