Vazovagal senkop tanısında kullanılan iki ayrı tilt testi protokolünün karşılaştırılması
Comparison of two separate tilt test protocols used in the diagnosis of vasovagal syncope
- Tez No: 970399
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MUHTAR YILMAZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tilt testi, vazovagal senkop, çocuk, tilt testing, vasovagal syncope, children
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Senkop, çocukluk ve ergenlik döneminde sık karşılaşılan, ani bilinç ve postüral tonus kaybı ile karakterize kısa süreli bir klinik tablodur. Bu yaş grubunda en sık gözlenen senkop tipi vazovagal senkop (VVS) olup, tanı sürecinde genellikle klinik öyküye başvurulmaktadır. Ancak nedeni tam olarak belirlenemeyen senkop vakalarında Tilt testi tanısal olarak önemli bir araç haline gelmiştir. Tilt testi, özellikle VVS şüphesi olan hastalarda hemodinamik yanıtları değerlendirerek tanıya yardımcı olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Tilt testi süresinin uzatılmasının VVS tanısındaki duyarlılığı artırıp artırmadığını; tanı konma oranı üzerindeki etkisini ve bu değişikliğe etki eden faktörleri değerlendirmektir. Böylece, test süresinin optimize edilmesiyle, çocuk ve ergen hastalarda daha doğru ve güvenilir bir tanı sürecine katkı sağlanması hedeflenmektedir. Gereç̧ ve Yöntem: Bu araştırma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH) Kardiyoloji Polikliniği'nde yürütülmüştür. Kasım 2024 ile Nisan 2025 tarihleri arasında, aynı polikliniğe presenkop/senkop yakınmasıyla başvuran ve yapılan değerlendirmeler sonucunda vazovagal senkop veya presenkop ön tanısı alan 5–18 yaş aralığındaki 99 hastaya tanısal amaçla Tilt testi uygulanmıştır. Belirlenen dışlama kriterlerine göre 96 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm hastalara provakasyon olmadan 50 dakikalık Tilt testi yapılması planlanmıştır. 50 dakikalık standart protokole göre uygulanan Tilt testinde, pozitif test sonucu alınan zaman dilimi temel alınarak hastalar iki grup olarak 0–30. dakika arasında pozitif sonuçlananlar (erken pozitifleşen grup) ve 30 ile 50 dakika arasında pozitif sonuçlananlar (geç pozitifleşen grup) şeklinde gruplandırılmıştır. Pozitif olgularda testin pozitifleşme zamanı ile pozitiflik oranı ve test süresinin dakikasının arttırılması ile pozitif saptanmasında artış olup olmadığı değerlendirilmiş; ayrıca Tilt testinin pozitifleşme süresi ile hastaların klinik ve demografik özellikleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bulgular: Tilt testi uygulanan 96 hastanın 22 'sinde (%23) pozitiflik saptanmıştır. En yüksek pozitiflik (%36) 30, 40 dakika arasında gözlenmiştir. Testin en yüksek duyarlılık ve özgüllük dengesini sağladığı optimal sürenin 49. dakika olduğu belirlenmiştir. Bu eşik değerde modelin duyarlılığı %89, özgüllüğü ise %82 olarak hesaplanmıştır. Hastaların yaş dağılımları incelendiğinde 7–17 yaş aralığında saptanmıştır. Her iki protokolde de kız hastaların sayısı erkek hastalardan sayıca fazla saptanmıştır. Erken pozitifleşen ile geç pozitifleşen hastalar arasında yaş, cinsiyet, VVS tekrarı, prodromal bulgu, Ekokardiyografi (EKO) bulguları ve tetikleyici faktör varlığı açısından istatiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç̧: Vazovagal senkop/presenkop ön tanısıyla başvuran olgularda tanıya yardımcı olması amacı ile uygulanan Tilt testinde, testin 49.dakikasında %89 duyarlılık ve %82 özgüllüğe ulaştığı saptanmıştır. Pozitif olguların çoğu 30.dakikadan sonra ortaya çıkmıştır. Bu, özellikle ilk 30 dakikada negatif olan ancak klinik öyküsü güçlü hastalarda test süresinin uzatılmasının gerekli olabileceğini göstermektedir. Tekrarlayan senkop öyküsü ve prodramal belirtilerin yaygınlığı, tanıda öykü semptomların önemini vurgulamakta olup VVS tanısında hem demografik hem klinik gereksinimlere göre değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective:Syncope is a short-term clinical condition commonly encountered in childhood and adolescence, characterized by a sudden loss of consciousness and postural tone. The most frequently observed type of syncope in this age group is vasovagal syncope (VVS), and the diagnostic process generally relies on clinical history. However, in cases where the underlying cause of syncope cannot be clearly identified, the head-up tilt test (HUTT) has become an important diagnostic tool. The tilt test assists in diagnosis by evaluating hemodynamic responses, particularly in patients with suspected VVS.The aim of this study was to investigate whether extending the duration of the tilt test increases its sensitivity in diagnosing VVS, to evaluate its effect on the diagnostic rate, and to examine the factors influencing this change. In this way, by optimizing the test duration, the study aims to contribute to a more accurate and reliable diagnostic process in pediatric and adolescent patients. Materials and Methods:This study was conducted at the Pediatric Cardiology Outpatient Clinic of the University of Health Sciences İzmir Dr. Behçet Uz Children's Diseases and Surgery Training and Research Hospital. Between November 2024 and April 2025, a diagnostic head-up tilt test (HUTT) was performed on 99 patients aged 5 to 18 years who presented to the same outpatient clinic with complaints of presyncope or syncope and were preliminarily diagnosed with vasovagal syncope or presyncope based on clinical evaluations.According to the predefined exclusion criteria, 96 patients were included in the study. A 50-minute tilt test without pharmacological provocation was planned for all participants. Based on the time interval at which a positive test result was obtained during the 50-minute standard protocol, patients were divided into two groups: They were grouped into those who tested positive between 0 and 30 minutes (early positive group) and those who tested positive between 30 and 50 minutes (late positive group). positive cases, the time to test positivity and the overall positivity rate were analyzed. Additionally, it was evaluated whether increasing the test duration in minutes led to an increase in positivity. Furthermore, the relationship between the time to positivity and the patients' clinical and demographic characteristics was examined. Results: A positive result was detected in 22 (23%) of the 96 patients who underwent the tilt test. The highest positivity rate (36%) was observed between 30 and 40 minutes. The optimal test duration, providing the best balance between sensitivity and specificity, was determined to be 49 minutes. At this threshold, the model's sensitivity was calculated as 89%, and its specificity as 82%.The age distribution of the patients ranged from 7 to 17 years. In both protocols, the number of female patients was higher than that of male patients. There were no statistically significant differences between patients who tested positive within the early positive group and late positive group regarding age, gender, recurrence of VVS, presence of prodromal symptoms, echocardiographic findings, and triggering factors. Conclusion: In patients presenting with a preliminary diagnosis of vasovagal syncope or presyncope, the tilt test performed as a diagnostic aid demonstrated a sensitivity of 89% and a specificity of 82% at the 49th minute of testing. Most positive cases occurred after the 30th minute. This suggests that extending the test duration may be necessary, especially in patients with a strong clinical history who test negative within the first 30 minutes. The high prevalence of recurrent syncope and prodromal symptoms highlights the importance of clinical history and symptom assessment in diagnosis. It should be remembered that the diagnosis of vasovagal syncope must be evaluated according to both demographic and clinical considerations.