Mitokondri hedefleme ajanı olan mitotempo'nun sıçan omurilik hasarına bağlı mesane disfonksiyonunda terapötik etkileri
Effects of mitotempo, a mitochondria targeting agent, in a rat model of spinal cord injury-induced bladder dysfunction
  1. Tez No: 970414
  2. Yazar: ZAIN AHMAD SAID KALHA ZAIN AHMAD SAID KALHA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE SENA SEZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: mesane, mitokondri, antioksidan, sıçan, organ banyosu, Drp1, Mfn2, TOM, Antioxidant, Bladder, Drp1, Mitochondria, Mfn2, Organ Bath, Rat, TOM
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakoloji Bilim Dalı
Özet
Omurilik hasarı (OİH), dünya çapında milyonlarca kişide meydana gelen, hastanın hayat kalitesi ve süresini azaltan, iş gücü kaybı ile birlikte ekonomik kayıplara da neden olan önemli bir sağlık sorunudur. Lokomotor disfonksiyonun yanı sıra OİH, hastanın yaşamını olumsuz etkileyen birçok somatik ve otonomik işlev bozuklukları ile ilişkilidir. Bunlardan biri olan mesane disfonksiyonu, omurilik lezyonunun konumuna ve etkilenen nöronların tipine bağlı olarak mesane aşırı aktivitesi veya arefleksi olarak görülen önemli OİH kaynaklı ikincil sorundur ve günümüzde gerek altta yatan patofizyolojik mekanizmaların açıklanması gerekse etkin tedavisi kısıtlıdır. Fonksiyonel ve moleküler mekanizmaların tam olarak bilinmediği ve terapötik yaklaşımların yeterli olmadığı OİH sonrası oluşan işlev bozuklukları, son yıllardaki çalışmalarda nöronal ve diğer çeşitli hücre tiplerinde (örneğin düz kas, epitel ve glia hücreleri gibi) mitokondriyal hasar ve oksidatif stres kaynaklı hücresel yıkım ile ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle, çeşitli mitokondriyal mekanizmaları hedefleyen terapötikler yine son yıllarda ilgi çekmektedir ancak bu mekanizma ve terapötik yaklaşımların mesane disfonksiyonunda etkileri bilinmemektedir.“Mitosötikler”olarak da adlandırılan mitokondria hedefleyen bileşikler, mitokondriyal hasarı önleyen ve böylece OİH'nin organlar üzerindeki etkisini önleyen/azaltan bir grup ajandır. Bu grup ajanlardan biri olan mitoTEMPO, OİH ve oksidatif stres hasarından sonra mitokondriyal fonksiyon üzerinde umut verici sonuçlar gösteren nöroprotektif bir antioksidandır. Bu tez çalışmasında mitoTEMPO'nun sitoprotektif etkisi sıçan OİH kaynaklı mesane disfonksiyonu modelinde araştırılmıştır. Sıçanlarda OİH kaynaklı mesane disfonksiyonu, T9 seviyesinde sıkıştırma ile oluşturulmuş ve hasardan 15 dakika sonra 1mg/kg/gün mitoTEMPO intraperitoneal uygulaması başlamıştır. 3 ve 14. günlük mitoTEMPO uygulamasından sonra metabolik (vücut ağırlığı, su alımları, idrar çıkışı, dışkı çıkışı), fonksiyonel (detrusor kasın kasılma ve gevşeme yanıtları), moleküler (Drp1 ve Mfn2 protein ekspresyonları) ve histopatolojik (H&E boyama; TOM20 proteini immunohistokimya) değerlendirmeler yapılmıştır. Sonuç olarak, üç günlük tedavide kısmen olmak üzere, 14 günlük mitoTEMPO tedavisi ile OİH sonrası gelişen mesane disfonksiyonunda fonksiyonel ve hücresel düzeyde iyileşme tespit edilmiştir. Bu çalışmamızda, mitoTEMPO ve benzeri mitosotik ajanların nörojenik kaynaklı mesane fonksiyon bozukluklarında terapötik potansiyele sahip ilaçlar olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Effects of Mitotempo, a Mitochondria Targeting Agent, in a Rat Model of Spinal Cord Injury-Induced Bladder Dysfunction Spinal cord injury (SCI) is an important health problem affecting millions of people worldwide by reducing duration and quality of life of patients and causing economic and work force losses. Besides locomotor dysfunction, SCI induces somatic and autonomic dysfunctions that negatively affect the patient's quality of life. Urinary bladder dysfunction is a SCI-induced problem that leads to bladder overactivity or areflexia depending on lesion location and type of affected neurons. Currently, understanding SCI-induced pathophysiology and effective treatments is still limited. In recent studies, SCI-induced dysfunctions have been associated with mitochondrial damage and oxidative stress-induced cellular destruction in neurons and other cell types (such as smooth musle, epithelial cells, vascular cells). Therefore, therapeutics targeting mitochondrial mechanisms have attracted great interest, yet the effects of these mechanisms on bladder dysfunction are unknown.“Mitoceuticals”are mitochondria-targeting agents that prevent mitochondrial damage and thus prevent/reduce the effect of SCI on organs. MitoTEMPO, is a neuroprotective antioxidant of this group that has shown promising results on mitochondrial function after SCI and oxidative stress injury. In this thesis study, the therapeutic effect of mitoTEMPO was investigated in a rat SCI-induced bladder dysfunction model. SCI induced bladder dysfunction in rats was induced by compression of the thoracic vertebra at T9 level and 1mg/kg/day mitoTEMPO was administered after the injury. After 3 and 14 days of mitoTEMPO administration, metabolic (body weight, water intake, urine output, fecal output), functional (detrusor muscle contraction and relaxation responses), molecular (Drp1 and Mfn protein expressions) and histopathological (H&E staining; TOM20, Drp1, Mfn2 protein immunohistochemistry) evaluations were performed. In conclusion, functional and cellular improvement was observed in bladder dysfunction developing after SCI with 14-day mitoTEMPO treatment, and partially in 3-day treatment. In this study, mitoTEMPO and similar mitoceutical agents were shown to have therapeutic potential in neurogenic bladder dysfunction.