Gıda egemenliği: Gıda hakkı tartışmaları bağlamında bir itiraz
Food sovereignty: An objection in the context of right to food discussion
  1. Tez No: 970444
  2. Yazar: ÖMER BAHA YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR SALİHPAŞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Egemenlik, Gıda egemenliği, Gıda hakkı, Gıda hukuku, Sovereignty, Food sovereignty, Right to food, Food law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Gıda hakkı, hem terimsel hem de içeriksel açıdan sıklıkla tartışılmaktadır. Literatürde bazı görüşler, gıda ile ilgili kullanılan hakların gıdaya ilişkin talepleri tam olarak karşılamadığını savunmaktadır. Gıda hareketlerini de barındıran bir görüşe göre gıdanın çok boyutluluğu, insan hakları hukukunda çoğunlukla açlık sorunu ile ilişkilendirildiği için gözden kaçırılmaktadır. Oysaki gıda sadece yenilen bir ürün veya ticari bir meta değil; kültürel değerleri taşıyan ve yansıtan bir zenginliktir. Bu talepleri dile getiren yapıların başında ise 1996 Gıda Zirvesi arifesinde kendinden söz ettirmeye başlayan gıda egemenliği hareketi gelmektedir. Bu çalışmada, gıda hakkı teriminin insan hakları sözleşmelerinde neden yer almadığı ve bu çerçevede gıdanın çok boyutluluğu incelenmiştir. Kültürel talepleri ön plana çıkaran gıda egemenliği ise örnek olarak seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
The right to food is frequently debated both conceptually and substantively. Some scholars argue that existing food-related rights fail to fully address the complex demands associated with food. According to this view—which includes food movements—the multidimensional nature of food is often overlooked in human rights law due to its narrow association with hunger. Yet food is not merely a consumable item or a tradable commodity; it embodies and reflects cultural values. This study explores why the term“right to food”is not explicitly recognized in major human rights treaties and examines food's broader dimensions beyond nutrition. The food sovereignty movement, which gained prominence around the 1996 World Food Summit and emphasizes cultural and community-based claims, is taken as a key example.