Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında belediyelerin vergilendirme işlemleri ve yargısal denetimi
Taxation procedures of municipalities and judicial review within the scope of the Municipal Revenues Law
- Tez No: 970450
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHTİYAR AKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Büyükşehir belediyeleri, Türk vergi hukuku, Türk vergi sistemi, Vergi yargısı, Çevre temizlik vergisi, Metropolitan municipality, Turkish tax law, Turkish tax system, Tax justice, Environment cleaning tax
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
Özet
Belediyelerin sahip oldukları gelir kaynakları kanunlar gereği kendilerine tahsis edilmiş olan gelirlerden oluşmaktadır. Söz konusu gelir kalemlerini saymak gerekirse vergi, resim ve harçlar ile harcamalara katılma payları gibi belediyelere ait gelir kaynaklarından bahsedebiliriz. Bahsedilen bu gelir kalemlerine ilişkin tüm işlemler belediyelerce yürütülmektedir. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda belediye gelirleri belediye vergileri, belediye harçları ve harcamalara katılma payları olarak üçe ayrılmaktadır. Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında belediyelerin tahakkuk ve tahsile yetkili olduğu vergiler; ilan ve reklam vergisi, eğlence vergisi, haberleşme vergisi, elektrik ve havagazı tüketim vergisi, yangın sigortası vergisi ve çevre temizlik vergisi olarak 6 ayrı alt başlıkta belirtilmektedir. Bahsedilen bu vergiler, belediyelerin gelir kaynakları içerisinde diğer gelirlerine göre miktar olarak nispeten daha az yer kaplasa bile, belediyelerin öz gelirleri kapsamında yer alan bu vergi gelirlerinin vergilendirme ilkelerine ve mevzuata uygun bir biçimde vergilendirme sürecinin yapılması hukuk devleti ilkesi açısından önem arz etmektedir. Bu sebeple söz konusu vergilerin vergi yargısı dahilinde yargısal denetimlerinin yapılması da önem arz etmektedir. Bu tezin yazılması ile Belediye Gelirleri Kanunu'ndaki vergilendirme işlemlerinin ilk olarak genel çerçevede ele alınması ve ardından konunun eksik ve ihtilaflı noktalarının tespit edilip hukuki düzlemde çözüm önerileri sunulması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The revenue sources of municipalities consist of the incomes allocated to them by law. These revenues primarily include taxes, duties, fees, and contributions to expenditures. All transactions related to these revenue items are carried out by municipalities themselves. Pursuant to Law No. 2464 on Municipal Revenues, municipal revenues are classified under three categories: municipal taxes, municipal fees, and contributions to expenditures. Within the framework of this law, the taxes that municipalities are authorized to assess and collect are specified under six subcategories: advertisement and announcement tax, entertainment tax, communication tax, electricity and gas consumption tax, fire insurance tax, and environmental sanitation tax. Although the quantitative share of these taxes within the overall municipal revenues is relatively limited compared to other income sources, they are of significant importance as part of municipalities' own revenues. The proper implementation of taxation processes in compliance with taxation principles and legal regulations is essential for the principle of the rule of law. For this reason, the judicial review of these taxes within the scope of tax jurisdiction holds particular importance. The purpose of this thesis is to examine taxation procedures regulated under the Municipal Revenues Law, to identify deficiencies and disputed issues in this field, and to propose legal solutions accordingly.