Kadınların psikososyal gelişim düzeylerinin bağlanma stiliyle ilişkisinin incelenmesi
Levels of psychosocial development of women examination of relationship with attachment style
  1. Tez No: 970462
  2. Yazar: NİSANUR BAYRAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Young adulthood, Psychosocial development, Attachment style
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
Özet
ÖZET Psikososyal gelişim kuramı doğumla başlayarak bireyin ölümüne dek hayatı boyunca karşılaşacağı bir dizi çatışma olduğunu öne sürer. Bireyin bu çatışmalardan edindiği deneyimler onun kişilik yapısını oluşturur ve bireyi pek çok açıdan etkiler. Aynı şekilde bağlanma kuramında da bireyin hayat bulduğu ilk andan itibaren bakım vereni ile kuracak olduğu bağ onun bireysel ve sosyal yaşamını hayatının sonuna kadar etkileyecektir. Bu araştırmada bireylerin üzerinde bu denli uzun vadede etki bırakan bu iki kuramın birbiri ile olan ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda psikososyal gelişimin alt boyutları olan güven, özerklik, girişimcilik, başarı, kimlik, yakınlık, üretkenlik, bütünlük ile bağlanma stilleri alt boyutu olan güvenli, kaçınan, kaygılı, korkulu bağlanma arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. Araştırma Türkiye genelinde ki katılımcılarla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya yaşları 20 ile 25 arasında değişen 232 kadın birey katılım sağlamıştır. Katılım sağlayan bireylere ilk olarak demografik bilgileri öğrenmek için Kişisel Bilgi Formu ardından psikososyal gelişim düzeyini saptamak için Değiştirilmiş Erikson Psikososyal Gelişim Dönemleri Ölçeği (DEPGDÖ) ve bağlanma stilleri için Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, kadınların psikososyal gelişim düzeyleri (güven, özerklik, girişimcilik, başarı, kimlik, yakınlık, üretkenlik, bütünlük) ile güvenli bağlanma, kaygılı bağlanma, kaçınan bağlanma (psikososyal gelişim evresindeki özerklik hariç) korkulu bağlanma arasındaki ilişkinin alt boyutları incelendiğinde tüm gelişim alanları ve bağlanma stilleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Anahtar Kelimler: Genç yetişkinlik, Psikososyal gelişim, Bağlanma stilleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Psychosocial development theory suggests that there is a series of conflicts that an individual will encounter throughout his life, starting with birth until his death. The experiences of the individual from these conflicts form his personality structure and affect the individual in many ways. Likewise, in attachment theory, the bond that the individual will establish with his caregiver from the first moment he comes to life will affect his individual and social life until the end of his life. In this study, it is aimed to examine the relationship between these two theories, which have such a long-term effect on individuals. In this context, the relationship between trust, autonomy, entrepreneurship, success, identity, closeness, productivity, integrity, which are the sub-dimensions of psychosocial development, and secure, avoidant, anxious and fearful attachment, which is the sub-dimension of attachment styles, was revealed. The research was carried out with participants from all over Turkey. 232 female individuals aged between 20 and 25 participated in the study. First, the Personal Information Form was applied to the participating individuals to learn demographic information, then the Modified Erikson Psychosocial Developmental Stages Scale (DEPGSS) to determine the level of psychosocial development and the Three-Dimensional Attachment Styles Scale for attachment styles. According to the results obtained in the study, when the sub-dimensions of the relationship between women's psychosocial development levels (confidence, autonomy, entrepreneurship, success, identity, closeness, productivity, integrity) and secure attachment, anxious attachment, avoidant attachment (except for autonomy in the psychosocial developmental stage) and fearful attachment are examined. A significant relationship was found between all developmental areas and attachment styles.