Kısmi dişsiz arkların farklı ağız içi tarayıcılarla yapılan tarama doğruluklarının karşılaştırılması
Comparison of scanning accuracy of different intraoral scanners in partially edentulous arches
  1. Tez No: 970463
  2. Yazar: CELAL AKTAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET ÇAĞLAR BURSA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız İçi Tarayıcı, Dijital Ölçü, Kısmi Dişsizlik, Tarama Doğruluğu, Intraoral Scanner, Digital Impression, Partial Edentulism, Scanning Accuracy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Günümüzde, dijital teknolojilerin diş hekimliği pratiğine entegrasyonu, tanı ve tedavi süreçlerinde önemli değişimlere yol açmıştır. Bu dönüşümün merkezinde yer alan intraoral tarayıcılar, geleneksel ölçü yöntemlerine alternatif olarak geliştirilmiş, dijital ölçü sistemleridir. İntraoral tarayıcılar, hastaların ağız içi anatomik yapılarını optik sensörler aracılığıyla tarayarak, dijital ortamda üç boyutlu modeller oluşturur. Bu yöntem, geleneksel ölçü materyallerine kıyasla hem hasta konforunu artırmakta hem de daha hızlı ve verimli bir klinik iş akışı sağlamaktadır. Dijital ölçü teknolojilerinin artan kullanımıyla birlikte, intraoral tarayıcıların ölçü doğruluğu, tekrarlanabilirliği ve klinik etkinliği üzerine yapılan araştırmalar da önem kazanmıştır. Bu çalışmalar, farklı tarayıcı modelleri ve teknolojilerinin performanslarını karşılaştırmalı olarak değerlendirmeye yöneliktir. Günümüzde diş hekimliği pratiğinde farklı teknolojilere dayanan çok sayıda intraoral tarayıcı modeli bulunmaktadır. Bu cihazların klinik başarısında etkili olan en önemli faktörlerden biri, elde edilen dijital verilerin doğruluğudur. Bu doktora çalışmasının amacı, farklı ağız içi tarayıcıların tam ark taramalarda gösterdiği ölçü doğruluğunu, çeşitli kısmi dişsizlik senaryoları altında karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Araştırma kapsamında, Kennedy sınıflamasına göre belirlenmiş dört farklı dişsizlik konfigürasyonlarını temsil eden modeller üzerinde yedi farklı IOS sistemi; Alliedstar AS260 (Alliedstar, Şangay, Çin), Primescan (Sirona, Charlotte, NC, ABD), Medit i600 (Medit , Seul, Güney Kore), iTero Lumina (Align Technology Inc., Arizona, ABD), 3Shape Trios3 (3Shape, Kopenhag, Danimarka), 3Shape Trios4 (3Shape, Kopenhag, Danimarka), 3Shape Trios5 (3Shape, Kopenhag, Danimarka) kullanılarak taramalar gerçekleştirildi. Elde edilen STL verileri, Geomagic Control X (v2022, 3D Systems, ABD) yazılımı yardımıyla endüstriyel olarak taranan referans model ile (Solutionix C500, Medit, Kore) üç boyutlu sapma analizine tabi tutuldu. Elde edilen RMS verileri istatistiksel olarak analiz edildi . Renk haritaları üzerinden tarama doğruluğu kalitatif olarak incelendi. Bulgular; modeller için yapılan analizler sonucunda modellere göre iTero Lumina (Align Technology Inc., Arizona, ABD), Medit i600 (Medit , Seul, Güney Kore), Primescan (Sirona, Charlotte, NC, ABD) ve 3Shape Trios 3 (3Shape, Kopenhag, Danimarka) ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar belirlendi (p<0,05). Tarayıcılar için yapılan analizler sonucunda tarayıcılara göre tüm modellerdeki ölçümler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar tespit edildi (p<0,05). Bu çalışmada kullanılan ağız içi tarayıcılar, farklı kısmi dişsizlik senaryolarında klinik olarak kabul edilebilir doğruluk gösterdi. Dişsizlik senaryolarının farklı intraoral tarayıcıların doğruluğu üzerinde belirleyici etkisi vardır. Aynı ağız içi tarayıcının her bir kısmi dişsiz arkı farklı doğrulukta tarayabilmektedir. Çalışmamızda tüm tarayıcılarla yapılan taramalar sonucunda modellerin doğrulukları karşılaştırıldığında; Model 3 > Model 4 > Model 2 > Model 1 sonucuna varıldı. Çalışmamızda tüm modellerde yapılan taramalar sonucunda tarayıcıların doğrulukları karşılaştırıldığında; iTero Lumina > Alliedstar AS260 > Primescan > 3Shape Trios 3 > 3 Shape Trios 4 > 3 Shape Trios 5 > Medit i600 sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In recent years, the integration of digital technologies into dental practice has led to significant changes in diagnostic and therapeutic procedures. At the forefront of this transformation are intraoral scanners (IOS), which have been developed as digital impression systems offering an alternative to conventional impression techniques. Intraoral scanners capture the intraoral anatomical structures of patients using optical sensors and generate three-dimensional digital models. Compared to traditional impression materials, this approach improves patient comfort and enables a faster and more efficient clinical workflow. With the growing adoption of digital impression technologies, research on the accuracy, repeatability, and clinical performance of intraoral scanners has gained increasing importance. Such studies aim to comparatively evaluate the performance of various scanner models and technologies. Currently, there are numerous IOS systems based on different scanning technologies in dental practice, and one of the most critical factors influencing their clinical success is the accuracy of the obtained digital data. The aim of this doctoral study was to comparatively evaluate the accuracy of different intraoral scanners in full-arch scanning under various partial edentulism scenarios. In this research, four different edentulism configurations defined according to the Kennedy classification were represented by corresponding models. Seven IOS systems were used for scanning: Alliedstar AS260 (Alliedstar, Shanghai, China), Primescan (Sirona, Charlotte, NC, USA), Medit i600 (Medit, Seoul, South Korea), iTero Lumina (Align Technology Inc., Arizona, USA), 3Shape Trios 3 (3Shape, Copenhagen, Denmark), 3Shape Trios 4 (3Shape, Copenhagen, Denmark), and 3Shape Trios 5 (3Shape, Copenhagen, Denmark). The STL data obtained from each scanner were compared with the reference model—digitized using an industrial scanner (Solutionix C500, Medit, South Korea)—through three-dimensional deviation analysis performed in Geomagic Control X (v2022, 3D Systems, USA). Root mean square (RMS) deviation values were statistically analyzed, and the scanning accuracy was qualitatively evaluated using color maps. The results revealed statistically significant differences in measurements among iTero Lumina, Medit i600, Primescan, and 3Shape Trios 3 across the different models (p<0.05). Analysis by scanner type showed statistically significant differences in measurements among all scanners for each model (p<0.05). All IOS devices used in this study demonstrated clinically acceptable accuracy under different partial edentulism scenarios. The edentulism configuration was found to have a determining effect on the accuracy of various intraoral scanners. The same scanner produced different levels of accuracy when scanning different partially edentulous arches. When comparing model accuracies based on scans from all scanners, the following ranking Class 3 > Class 4 > Class 2 > Class 1 When comparing scanner accuracies based on scans from all models, the following ranking iTero Lumina > Alliedstar AS260 > Primescan > 3Shape Trios 3 > 3Shape Trios 4 > 3Shape Trios 5 > Medit i600.