Otoimmun troiditlerde Sirtuin, Sestrin2 düzeyi ve KEAP1/NRF2 sinyal yolağının değerlendirilmesi
The evaluation of Sirtuin, Sestrin2 levels, and the KEAP1/NRF2 signaling pathway in autoimmune thyroiditis
  1. Tez No: 970461
  2. Yazar: BETÜL NUR ŞAHBUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN TABUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hashiomoto, Graves, Keap1/Nrf2, Sirtuin1, Sestrin2, Hashiomoto, Graves, Keap1/Nrf2, Sirtuin1, Sestrin2
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ŞAHBUDAK BN. OTOİMMUN TROİDİTLERDE SİRTUİN,SESTRİN2 DÜZEYİ VE KEAP1/NRF2 SİNYAL YOLAĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ. GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI, TIPTA UZMANLIK TEZİ, GAZİANTEP, 2025. Amaç: Bu çalışmada, otoimmün tiroid hastalıkları olan bireylerde (Hashiomoto tiroiditi ve Graves hastalığı) Sirtuin1, Sestrin2 düzeyleri ile Keap1/Nrf2 sinyal yolağının bileşenleri değerlendirilerek, oksidatif stres ve inflamasyon parametreleriyle olan ilişkileri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-65 yaş arasında 94 hasta (Hashiomoto ve Graves hastalığı tanılı) ve 52 sağlıklı kontrol birey dahil edildi. Vücut kitle indeksi >30 olanlar, sistemik hastalığı (DM, HT, malignite vb.) bulunanlar ve gebeler dışlandı. Tüm katılımcılardan rutin biyokimya, hemogram,Hba1c,otoımmün markerlar ( antı tpo , trab ) inflamasyon belirteçleri (CRP, sedimantasyon), Sirtuin1, Sestrin2, Keap1 ve Nrf2 düzeyleri elde edildi. Ayrıca hastaların karotis intima-media kalınlığı (CIMT) ultrasonografik olarak değerlendirildi, kan basıncı ölçünleri yapıldı. Bulgular: Kontrol grubunda karotis intima-media kalınlığı, graves grubuna göre anlamlı şekilde artmıştı.Hem Hashiomoto hem Graves gruplarında NLR (nötrofil/lenfosit oranı) sağlıklı kontrole göre yüksekti.Hashiomoto grubunda Sestrin2 ve Keap1 düzeylerinde anlamlı farklılıklar izlendi.Graves grubunda ise Sirtuin1 düzeyleri düşüktü; bu durum aktive NF-κB yolu ile ilişkili bulunmuş olabilir.CRP, sedimantasyon, trigliserid ve beyaz küre düzeyleri ile biyobelirteçler arasında çeşitli korelasyonlar saptandı.Oksidatif stres belirteçleri ile CIMT, TRAb ve anti-TPO antikorları arasında klinik olarak anlamlı ilişkiler bulundu. Sonuç: Otoimmün tiroid hastalıklarında, özellikle Hashiomoto tiroiditinde Keap1/Nrf2 yolu, Sirtuin1 ve Sestrin2 gibi oksidatif stres ve inflamasyon belirteçleri anlamlı şekilde değişmektedir. Bu parametrelerin, erken vasküler hasarı (CIMT) ve inflamatuvar süreci yansıttığı; ayrıca tedavi planlaması ve prognoz açısından potansiyel biyobelirteçler olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ŞAHBUDAK BN. THE EVALUATION OF SIRTUIN, SESTRIN2 LEVELS, AND THE KEAP1/NRF2 SIGNALING PATHWAY IN AUTOIMMUNE THYROIDITIS. GAZIANTEP UNIVERSITY FACULTY OF MEDICINE, DEPARTMENT OF INTERNAL MEDICINE, SPECIALTY THESIS, GAZIANTEP, 2025. Objective: This study aimed to evaluate the levels of Sirtuin1, Sestrin2, and components of the Keap1/Nrf2 signaling pathway in individuals with autoimmune thyroid diseases (Hashiomoto's thyroiditis and Graves' disease), and to investigate their associations with oxidative stress and inflammatory markers. Materials and Methods: A total of 94 patients (diagnosed with Hashiomato's thyroiditis or Graves' disease) aged 18–65 years and 52 healthy control individuals were included in the study. Participants with BMI >30, systemic diseases (e.g., diabetes mellitus, hypertension, malignancy), or pregnancy were excluded. Biochemical parameters, complete blood count, HbA1c, autoimmune markers (anti-TPO, TRAb), inflammatory markers (CRP, ESR), and levels of Sirtuin1, Sestrin2, Keap1, and Nrf2 were evaluated. Carotid intima-media thickness (CIMT) was measured via ultrasonography, and blood pressure recordings were obtained. Results: CIMT was significantly higher in the control group compared to the Graves group. NLR (neutrophil-to-lymphocyte ratio) was elevated in both the Hashiomoto and Graves groups compared to healthy controls. In the Hashiomoto group, Sestrin2 and Keap1 levels showed significant differences. In the Graves group, Sirtuin1 levels were markedly decreased, possibly associated with activation of the NF-κB pathway. Significant correlations were observed between oxidative stress markers and CRP, ESR, triglycerides, and white blood cell counts. Oxidative stress markers were also significantly associated with CIMT, TRAb, and anti-TPO antibody levels. Conclusion: In autoimmune thyroid diseases—particularly Hashiomoto's thyroiditis—markers related to oxidative stress and inflammation, such as Keap1/Nrf2 pathway, Sirtuin1, and Sestrin2, show significant alterations. These biomarkers may reflect early vascular damage (CIMT) and inflammatory processes, and may have clinical relevance for prognosis and therapeutic planning.