Tek renkli kompozit restorasyonların termal yaşlandırma ve vital beyazlatma sonrası renk uyumlarının karşılaştırılması
Comparison of color compatibility of single-shade composite restorations after thermal ageing and bleaching
  1. Tez No: 970505
  2. Yazar: NİHAL ŞENOL KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SOLEY ARSLAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Beyazlatma, Görsel değerlendirme, Renk uyumu, Tek renkli kompozit rezin, Termal yaşlandırma, Yüzey pürüzlülüğü, Bleaching, Color matching, Single-shade composite resin, Surface roughness, Thermal aging, Visual assessment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada tek renkli kompozit restorasyonların termal yaşlandırma ve vital beyazlatma sonrası renk uyumlarının ve yüzey pürüzlülüklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 96 adet periodontal amaçla çekilmiş çürüksüz anterior diş kullanılmıştır. Dişlerin orta 1/3 bölgesine 5mm çapında 2mm derinliğinde dairesel kaviteler açıldıktan sonra dişler rastgele her bir grupta 48 diş olacak şekilde iki ana gruba (Grup 1 ve 2) ayrılmıştır. Her bir ana grup tekrar 6 alt gruba (n=8) ayrılarak etch&rinse adeziv sistem (3M Adper Single Bond 2, 3M/ESPE, St Paul, MN, ABD) uygulandıktan sonra 6 farklı kompozit rezin (Vittra APS Unique, Charisma Diamond One, Essentia Universal, Omnichroma, Zenchroma, Admira Fusion X-tra) ile restore edilmiştir. Daha sonra Grup 1'e beyazlatma işlemi uygulanırken, Grup 2'ye termal yaşlandırma işlemi uygulanmıştır. Kompozit rezinlerin spektrofotometrik analizle ΔE00, ΔL, Δa ve Δb değerleri belirlenmiş ve görsel değerlendirme skorları analiz edilmiştir. Kullanılan bu 6 farklı tek renkli kompozitten toplamda 96 adet disk oluşturulmuştur. İki ana gruba (Grup 3 ve 4) ayrılarak, Grup 3'e beyazlatma işlemi ve Grup 4'e termal yaşlandırma işlemi uygulanmıştır. Kompozit rezinlerden hazırlanan disklerin spektrofotometrik analizle ΔE00, ΔL, Δa ve Δb değerleri belirlenmiştir ve profilometre ile yüzey pürüzlülüğü ölçümleri yapılmıştır. Çalışmamızda Grup 1 ve 2'de değerlendirmeye tabi tutulan tek renkli kompozitlerin restorasyon sonrası, beyazlatma ve termal yaşlandırma sonrası ΔE00 değerleri arasında istastiksel olarak anlamlı fark görülmüştür. Grup1'de restorasyon sonrası ve beyazlatma sonrası ΔL değerleri arasında istastiksel olarak anlamlı fark görülmüştür. Grup 2'de hem restorasyon sonrası hem termal yaşlandırma sonrası ΔL değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmemiştir. Grup 1 ve 2'de restorasyon sonrası, beyazlatma ve termal yaşlandırma sonrasında gruplar arasında Δa ve Δb değerleri açısından anlamlı fark bulunmuştur. Grup 3 ve 4'te disk örneklerinin beyazlatma ve termal yaşlandırma sonrası ΔE00, ΔL, Δa ve Δb değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmüştür. Grup 1'de restorasyon sonrası ve beyazlatma sonrası görsel değerlendirme skorları açısından anlamlı fark görülürken, Grup 2'de restorasyon sonrası gruplar arasında fark varken, termal yaşlandırma sonrası gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Grup 3 ve 4'te yüzey pürüzlülük değerleri açısından beyazlatma ve termal yaşlandırma sonrası gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to compare the color-matching performance and surface roughness of single-shade composite restorations following thermal aging and vital bleaching. 96 caries-free human anterior teeth extracted for periodontal reasons were used. After preparing standardized circular cavities (5 mm in diameter, 2 mm in depth) on the middle third of each tooth, specimens were randomly allocated into two main groups of 48 teeth each (Groups 1 and 2). Each main group was further divided into six subgroups (n = 8). Following application of an etch-and-rinse adhesive system (3M Adper Single Bond 2, 3M/ESPE, St Paul, MN, ABD), cavities were restored with six single-shade composite resins (Vittra APS Unique, Charisma Diamond One, Essentia Universal, Omnichroma, Zenchroma, Admira Fusion X-tra). Group 1 then underwent vital bleaching, whereas Group 2 was subjected to thermal aging. Spectrophotometric analysis was performed to determine ΔE00, ΔL, Δa and Δb values, and visual assessment scores were analyzed. In addition, a total of 96 disk specimens were fabricated from the six composites. These were assigned to two main groups (Groups 3 and 4): Group 3 received bleaching and Group 4 underwent thermal aging. For the disks ΔE00, ΔL, Δa and Δb were determined spectrophotometrically, and surface roughness was measured using a profilometer. In Groups 1 and 2, the ΔE00 values of the single-shade composites differed significantly across the post-restoration and post-treatment (bleaching or thermal aging) evaluations. In Group 1, ΔL differed significantly between the post-restoration and post-bleaching measurements, whereas in Group 2 no significant difference in ΔL* was found between the post-restoration and post–thermal aging assessments. For both Groups 1 and 2, significant intergroup differences were observed in Δa* and Δb* at the evaluated time points. For the disk cohorts (Groups 3 and 4), statistically significant differences were found in ΔE00, ΔL*, Δa*, and Δb* following bleaching and thermal aging. In terms of visual assessment, Group 1 exhibited a significant difference between post-restoration and post-bleaching scores. In Group 2, although intergroup differences were present after restoration, no statistically significant differences were detected among the groups after thermal aging. In Groups 3 and 4, no statistically significant differences in surface roughness were observed among the groups after bleaching or thermal aging.