Bel ağrısı olan kadınlarda psikososyal faktörlerin fonksiyonellik ve mobilite üzerine etkisi
Effects of psychosocial factors on functionality and mobility in women with low back pain
- Tez No: 970513
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAKBULE KARCI, DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDURRAHİM YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyopatoloji, Physiopathology
- Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, Psikososyal faktörler, Fonksiyonellik, Mobilite, Kadınlar, Low back pain, Psychosocial factors, Functionality, Mobility, Women
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, bel ağrısı yaşayan kadınlarda stres, anksiyete, duygu düzenleme becerileri ve sosyal destek gibi psikososyal faktörlerin fonksiyonellik ve mobilite üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmaya 48 bel ağrısı yaşayan kadın dahil edilmiştir. Katılımcıların fonksiyonel durumları Oswestry Bel Ağrısı engellilik İndeksi (ODİ) ile, mobilite performansları Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (TUG) ve 5 Tekrarlı Otur-Kalk Testi (5TOKT) ile, psikososyal durumları ise Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği (DDBÖ) ve algılanan sosyal destek ölçekleri ile değerlendirilmiştir. Veriler tanımlayıcı istatistikler, korelasyon analizleri ve hipotez testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Elde edilen sonuçlar, stres ve anksiyete düzeylerinin artmasının ODİ skorlarıyla anlamlı şekilde pozitif ilişkili olduğunu ve fonksiyonel kapasitede düşüşe yol açtığını göstermiştir (p<0.05). Duygu düzenleme becerilerindeki yetersizlikler, TUG ve 5TOKT performanslarında anlamlı derecede olumsuz etkiler yaratmıştır (p<0.05). Ayrıca, algılanan sosyal destek düzeyinin yüksek olması hem daha iyi mobilite performansı hem de daha yüksek yaşam kalitesi ile pozitif yönde ilişkili bulunmuştur (p<0.01). Sonuç: Bu bulgular, bel ağrısı yaşayan kadınlarda fonksiyonel kapasitenin ve mobilitenin geliştirilmesinde psikososyal faktörlerin kritik bir rol oynadığını göstermektedir. Biyopsikososyal yaklaşımı temel alan rehabilitasyon programlarının, duygu düzenleme eğitimi, stres yönetimi teknikleri, sosyal destek temelli yaklaşımlar ve bilişsel davranışçı terapi yöntemleri ile zenginleştirilmesinin, geleneksel fizyoterapi uygulamalarına kıyasla daha etkili sonuçlar sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective:This study aimed to investigate the effects of psychosocial factors, including stress, anxiety, emotional regulation skills, and perceived social support, on functionality and mobility in women with low back pain. Methods: A total of 48 women with low back pain were included. Functional status was assessed using the Oswestry Disability Index (ODI), mobility performance was evaluated through the Timed Up and Go Test (TUG) and the Five-Repetition Sit-to-Stand Test (5RSTS), and psychosocial status was measured using the Emotion Regulation Skills Scale and perceived social support scales. Descriptive statistics, correlation analyses, and hypothesis testing were performed for data analysis. Results: The findings demonstrated that higher levels of stress and anxiety were significantly associated with increased ODI scores and reduced functional capacity (p<0.05). Impaired emotional regulation skills negatively affected TUG and 5RSTS performances (p<0.05). Furthermore, greater perceived social support was positively correlated with better mobility performance and improved quality of life (p<0.01). Conclusion: This study highlights the critical role of psychosocial factors in enhancing functionality and mobility in women with low back pain. Integrating psychosocial interventions, including emotional regulation training, stress management techniques, social support-based strategies, and cognitive-behavioral therapy, into conventional physiotherapy protocols may improve rehabilitation outcomes and overall well-being.