Çocukluk çağı normal 24 saatlik elektrokardiyografik holter monitorizasyon verilerinde kalp hızı değişkenliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of heart rate variability in normal 24-hour electrocardiographic holter monitoring data in childhood
  1. Tez No: 970626
  2. Yazar: EYLÜL KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SENEM ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp hızı değişkenliği, Elektrokardiyografi, Holter, Çocuk, Elektrokardiyografi-ambülatuar, Holter metodu, Kalp hızı, Çocuk sağlığı, Çocuklar, Heart rate variability, Electrocardiography, Holter, Child, Electrocardiography-ambulatory, Heart rate, Child health, Children
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Kalp hızı değişkenliği (KHD), kalbin otonom sinir sistemi tarafından kontrol edilen, fizyolojik ve çevresel faktörlere uyumunu gösteren önemli bir parametredir. Kalp hızı değişkenliğinin azalması, anormal otonomik adaptasyonun bir göstergesi olabilir. Yapılan önceki çalışmalar, KHD'yi sağlıklı çocuklarla hasta çocukları karşılaştırmak için kullanmış olsa da, çocukluk çağındaki normal KHD aralıklarını belirlemeye odaklanan çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, sağlıklı çocuklarda KHD'nin normal aralıklarını belirlemektir. Gereç ve Yöntemler: Bu retrospektif kesitsel çalışma, 1 Ocak 2018 ile 1 Haziran 2022 tarihleri arasında Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji bölümüne başvuran, 1 ay ile 18 yaş arasındaki sağlıklı çocukların 24 saatlik Elektrokardiyografik (EKG) Holter monitörizasyon verilerini incelemiştir. Çalışmaya üfürüm, çarpıntı gibi şikayetlerle başvuran; ancak kardiyak patoloji veya disritmi bulunmayan çocuklar dahil edilmiştir. Toplanan veriler 'ECGLab Holter Software' programı kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistiksel analizde yaş ve cinsiyete göre gruplamalar yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 11.0 ± 4.2 olan, 191 kız (%43) ve 253 erkek (%57) olmak üzere toplam 444 çocuk dahil edilmiştir. Kalp hızı değişkenliğinin zaman ve frekans bağımlı değişkenleri incelenmiştir. VLF, LF, HF, TP, SDNN, RMSSD, SDSD, NN50, %PNN50 ve SDNN indeksleri, erkeklerde kızlara göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek bulunurken; minimum ve ortalama kalp hızı değerleri, kızlarda daha yüksek bulunmuştur (p < 0.05). Yaş ile bazı KHD parametreleri (LF, VLF, TP, LF/HF, SDNN, SDNN indeksi, SDANN ve %PNN50) arasında pozitif yönlü; minimum, ortalama ve maksimum kalp hızı değerleri arasında ise negatif yönlü anlamlı korelasyon saptanmıştır (p < 0.05). Sonuç: Bu çalışma, sağlıklı çocuklarda yaş ve cinsiyete göre KHD normal değer aralıklarını belirlemiştir. Elde edilen bulgular, pediatrik popülasyonda kardiyak otonom fonksiyonların değerlendirilmesi için önemli bir referans oluşturmaktadır ve ileriki çalışmalar için temel oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Heart rate variability (HRV) is an important parameter controlled by the autonomic nervous system, reflecting the heart's adaptation to physiological and environmental factors. A decrease in HRV can indicate abnormal autonomic adaptation. Although HRV is predominantly used in studies to compare healthy children with sick children, there is also a need for studies focusing on determining normal HRV ranges in childhood. The purpose of this study is to determine the normal ranges of HRV in healthy children. Materials and Methods: This retrospective cross-sectional study analyzed 24-hour Electrocardiographic (ECG) Holter monitoring data of healthy children aged 1 month to 18 years who were admitted to the Pediatric Cardiology Department of Ankara Dr. Sami Ulus Maternity, Children's Health and Diseases Training and Research Hospital between January 1, 2018, and June 1, 2022. Children who presented with complaints such as heart murmur or palpitations but didn't have underlying cardiac pathology or arrhythmia were included in the study. The collected data were analyzed using the 'ECGLab Holter Software' program. Statistical analyses were performed by grouping the data according to age and gender. Results: A total of 444 children were included in the study, with an average age of 11.0 ± 4.2 years, consisting of 191 girls (43%) and 253 boys (57%). Time and frequency domain variables of HRV were examined. VLF, LF, HF, TP, SDNN, RMSSD, SDSD, NN50, %PNN50, and SDNN index values were found to be statistically significantly higher in boys than in girls, while minimum and average heart rate values were higher in girls (p < 0.05). A significant positive correlation was found between age and some HRV parameters (LF, VLF, TP, LF/HF, SDNN, SDNN index, SDANN, and %PNN50), and a significant negative correlation was found with minimum, average, and maximum heart rate values (p < 0.05). Conclusion: This study has determined the normal reference ranges for HRV according to age and gender in healthy children. The findings provide an important reference for evaluating cardiac autonomic functions in the pediatric population and will serve as a basis for future studies.