Rozase hastalarında FGF-21 ve GDF-15 düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum FGF-21 and GDF-15 levels in Rosacea patients
- Tez No: 970664
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA EMRE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Rozase, GDF-15, FGF-21, Akne rozasea, Rosacea, GDF-15, FGF-21, Acne rosacea
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Rozase, dünya genelinde yetişkinlerin yaklaşık %5'ini etkileyen; yüzde tekrarlayan flushing atakları, kalıcı eritem, telenjiektazi ile papül-püstüllerle seyreden kronik bir inflamatuvar dermatozdur; patogenezinde doğal/kazanılmış immün yanıtın disregülasyonu ve nörovasküler hiperreaktivite merkezi rol oynar. Bu bağlamda çalışmamızda değerlendirilen iki biyobelirteçten FGF-21, endokrin etkili bir büyüme faktörü olup enerji metabolizmasının temel düzenleyicilerindendir; metabolik veya inflamatuvar stres durumlarında hızla yükselerek bir“stres hormonu”gibi davranabildiği ve NF-κB yolunu baskılayıp pro-inflamatuvar sitokinleri azaltarak doku hasarını hafifletebildiği gösterilmiştir. Rozase hastalarında bildirilen insülin direnci ve ilişkili metabolik riskler göz önüne alındığında, FGF-21'in bu hastalıktaki olası rolü özellikle ilgi çekicidir. Diğer yandan GDF-15, TGF-β süper ailesinden bir sitokin olup inflamatuvar uyarılar veya doku hasarı gibi stres koşullarında belirgin şekilde artar ve immün-inhibitör/anti-inflamatuvar etkilerle aşırı inflamasyonu sınırlayabilir. Bu çalışma, kronik inflamatuvar bir deri hastalığı olan rozasede serum GDF-15 ve FGF-21 düzeylerini sağlıklı kontrollerle karşılaştırmayı ve bu moleküllerin hastalık şiddeti, Demodex yoğunluğu ve metabolik parametrelerle ilişkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Dahil edilme/dışlanma ölçütleri sağlandıktan sonra, 62 rozase hastası ve 60 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 122 birey incelendi. Rozase alt tip dağılımı ETR %62,9 (n=39), PPR %30,6 (n=19), fimatöz %4,8 (n=3), oküler %1,6 (n=1) olarak kaydedildi. Yalnızca hasta grubunda IGA, RAŞİ ve Demodex/cm² puanlandı. Serum GDF-15 ve FGF-21 düzeyleri Elabscience (USA) ELISA kitleriyle, çift ölçüm ve %CV doğrulamalarıyla değerlendirildi; aynı örneklerden AKŞ, insülin, lipitler çalışılıp HOMA-IR hesaplandı. İstatistikte Kolmogorov-Smirnov, Mann-Whitney U, Spearman korelasyon ve (gerekli yerlerde) Bonferroni düzeltmesi kullanıldı; anlamlılık p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Gruplar arası demografik/biokimyasal karşılaştırmalarda hasta grubunda ağırlık, bel çevresi, VKİ ve LDL daha yüksekti. Rozase grubunda GDF-15 düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0,001); FGF-21 hasta grubunda yüksek olmasına rağmen anlamlı fark yoktu (p=0,497). VKİ>30 dışlandıktan sonra da GDF-15 farkı sürdü (p<0,001), ancak FGF-21 yine farklı değildi (p=0,502). İnsülin direnci olanlarda (n=38; %31,15) GDF-15 ve FGF-21 için grup farkı saptanmadı (p=0,347; p=0,843). Hastalık şiddetine göre (hafif-orta n=31, şiddetli n=31) GDF-15 düzeyi şiddetli grupta daha yüksekti (p=0,038); FGF-21, hafif ve şiddetli gruplar arasında farklı değildi (p=0,394). Hasta grubunda GDF-15; IGA (r=0,292; p=0,021) ve RAŞİ (r=0,257; p=0,044) ile pozitif korele; Demodex/cm² ile ilişkili değildi (p=0,817). FGF-21; IGA, RAŞİ ve Demodex/cm² ile korele değildi (tümü p>0,05). GDF-15 yaş (r=0,672–0,538; p<0,001), LDL (r≈0,31–0,41; p≤0,014) ile pozitif; ağırlık, bel çevresi, VKİ, AKŞ ve trigliserid ile zayıf pozitif ilişkiler gösterdi; FGF-21 yalnızca yaşla zayıf pozitif ilişkiliydi. Sonuç: Rozasede serum GDF-15 düzeyi artmakta ve hastalık şiddeti göstergeleriyle (IGA, RAŞİ) ilişki göstermektedir; bu durum GDF-15'in rozase patofizyolojisinde ve olası biyobelirteçlikte rolü olabileceğini düşündürmektedir. FGF-21 düzeyi ise hasta grubunda daha yüksek bulunmasına karşılık, istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiş, klinik şiddet ölçütleriyle ilişki saptanmamıştır. Bulgular, rozasede immün-metabolik eksende GDF-15'in daha duyarlı bir sistemik stres/inflamasyon göstergesi olabileceğine işaret etmektedir. İleri çalışmalar serum GDF-15 ve FGF-21'in rozase ile ilişkisini ve tedavi süreçlerindeki rolünü daha iyi anlamayı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Rosacea is a chronic inflammatory dermatosis affecting approximately 5% of adults worldwide, characterized by recurrent flushing, persistent erythema, telangiectasia, and papules/pustules on the face; dysregulation of innate/adaptive immune responses and neurovascular hyperreactivity play central roles in its pathogenesis. In this context, one of the two biomarkers evaluated in our study, FGF-21, is an endocrine-acting growth factor and a key regulator of energy metabolism; it rises rapidly under metabolic or inflammatory stress, can act as a“stress hormone,”and has been shown to attenuate tissue injury by suppressing NF-κB signaling and reducing pro-inflammatory cytokines. Considering the insulin resistance and related metabolic risks reported in rosacea, the potential role of FGF-21 in this disease is of particular interest. GDF-15, a cytokine of the TGF-β superfamily, increases markedly in response to inflammatory stimuli or tissue damage and may restrain excessive inflammation through immune-inhibitory/anti-inflammatory effects. This study aims to compare serum GDF-15 and FGF-21 levels between patients with rosacea and healthy controls, and to delineate their relationships with disease severity, Demodex density, and metabolic parameters. Materials and Methods: After applying inclusion/exclusion criteria, 122 individuals were analyzed: 62 rosacea patients and 60 healthy controls. Rosacea subtypes were recorded as erythematotelangiectatic (ETR) 62.9% (n=39), papulopustular (PPR) 30.6% (n=19), phymatous 4.8% (n=3), and ocular 1.6% (n=1). In the patient group only, Investigator Global Assessment (IGA), Rosacea Area and Severity Index (RAŞİ), and Demodex density (per cm²) were scored. Serum GDF-15 and FGF-21 were measured with Elabscience (USA) ELISA kits using duplicate determinations and %CV verification; from the same samples, fasting blood glucose, insulin, and lipids were obtained and HOMA-IR was calculated. Statistical analyses employed Kolmogorov–Smirnov, Mann–Whitney U, and Spearman correlation tests with Bonferroni correction where appropriate; two-sided p<0.05 was considered significant. Results: In demographic/biochemical comparisons between groups, weight, waist circumference, BMI, and LDL were higher in the patient group. Serum GDF-15 was significantly higher in rosacea than in controls (p<0.001); although FGF-21 was higher in patients, the difference was not significant (p=0.497). After excluding BMI>30, the between-group difference for GDF-15 persisted (p<0.001), while FGF-21 remained non-significant (p=0.502). Among participants with insulin resistance (n=38; 31.15%), neither GDF-15 nor FGF-21 differed between groups (p=0.347; p=0.843). By disease severity (mild–moderate n=31 vs severe n=31), GDF-15 was higher in the severe group (p=0.038), whereas FGF-21 did not differ (p=0.394). In patients, GDF-15 correlated positively with IGA (r=0.292; p=0.021) and RAŞİ (r=0.257; p=0.044) but not with Demodex/cm² (p=0.817). FGF-21 did not correlate with IGA, RAŞİ, or Demodex/cm² (all p>0.05). GDF-15 showed positive correlations with age (r=0.672–0.538; p<0.001) and LDL (r≈0.31–0.41; p≤0.014) and weak positive associations with weight, waist circumference, BMI, fasting blood glucose, and triglycerides; FGF-21 showed only a weak positive correlation with age. Conclusion: Serum GDF-15 is elevated in rosacea and associates with clinical severity indices (IGA, RAŞİ), suggesting a role in rosacea pathophysiology and potential biomarker utility. In contrast, FGF-21 did not differ significantly between rosacea and control groups and did not associate with clinical severity. Overall, findings indicate that GDF-15 may represent a more sensitive indicator of systemic stress/inflammation along the immune-metabolic axis in rosacea. Further studies may better clarify the relationships of serum GDF-15 and FGF-21 with rosacea and their roles in treatment processes.