Özel sektör çalışanlarında okupasyonel denge, iş performansı ve stresle başa çıkma becerileri arasındaki ilişki
The relationship between occupational balance, job performance, and coping skills with stress in private sector employees
  1. Tez No: 970668
  2. Yazar: MÜMİNE KOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KAYIHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Ergoterapi, İş Performansı, İş-Yaşam Dengesi, Okupasyonel Denge, Özel Sektör, Stresle Başa Çıkma, Job Performance, Occupational Balance, Occupational Therapy, Private Sector, Stress Coping Strategies, Work-Life Balance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel sektörde tam zamanlı çalışan bireylerin stresle başa çıkma stratejileri, okupasyonel denge düzeyleri ve iş performansları arasındaki ilişkileri incelemektir. Küreselleşmenin ve dijitalleşmenin hız kazandığı günümüzde, çalışanların artan iş yükü ve performans beklentileri karşısında psikososyal açıdan zorlandıkları gözlemlenmektedir. Bu bağlamda, stresle etkili başa çıkma stratejileri geliştirmek ve yaşam dengesini korumak, iş performansının sürdürülebilirliğinde kritik bir rol oynamaktadır. Araştırma, nicel ve kesitsel desen kullanılarak yürütülmüş; Türkiye'de özel sektörde çalışan 115 bireyden elde edilen veriler Başa Çıkma Stilleri Ölçeği Kısa Formu (BÇSÖ-KF), Aktivite-Rol Dengesi Anketi (OBQ11-T) ve İş Performansı Ölçeği (İPÖ) ile toplanmıştır. İstatistiksel analizlerde Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Spearman korelasyon ve çoklu regresyon yöntemleri uygulanmış; anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular, problem odaklı başa çıkma stratejileri ile iş performansı arasında pozitif ve orta düzeyde bir ilişki olduğunu göstermiştir (r=0,412, p<0,001). Yüksek okupasyonel dengeye sahip çalışanların iş performanslarının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,01). Regresyon analizi sonuçlarına göre, başa çıkma stratejileri (özellikle planlama ve duygusal sosyal destek kullanımı) ile okupasyonel denge, iş performansının anlamlı yordayıcı değişkenleri olarak belirlenmiştir (R²=0,39, p<0,001). Araştırmanın sonuçları, çalışanlarda problem odaklı başa çıkma becerilerinin geliştirilmesi ve yaşam dengesinin korunmasının iş performansını artırabileceğini ortaya koymaktadır. Ergoterapi temelli müdahaleler, stres yönetimi eğitimleri ve kurumsal iş-yaşam dengesi politikaları, çalışanların psikososyal dayanıklılığını güçlendirmede etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationships between stress coping strategies, occupational balance levels, and job performance among full-time employees in the private sector. In today's context of accelerated globalization and digitalization, employees face increasing workloads and performance demands, leading to psychosocial challenges. In this regard, developing effective stress coping strategies and maintaining life balance play a critical role in sustaining job performance. This quantitative, cross-sectional study collected data from 115 private sector employees in Turkey using the Brief COPE Scale (BÇSÖ-KF), Occupational Balance Questionnaire (OBQ11-T), and Job Performance Scale (İPÖ). Statistical analyses included Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Spearman correlation, and multiple regression tests, with a significance level set at p<0.05. Findings revealed a positive, moderate correlation between problem-focused coping strategies and job performance (r = 0.412, p<0.001). Employees with higher occupational balance demonstrated significantly better job performance (p<0.01). Regression analysis identified coping strategies—particularly planning and emotional social support—and occupational balance as significant predictors of job performance (R²=0.39, p<0.001). The results suggest that enhancing employees' problem-focused coping skills and preserving life balance may improve job performance. Occupational therapy-based interventions, stress management training, and organizational work-life balance policies can effectively strengthen employees' psychosocial resilience.