Amasya ili örümcek (Ordo: Araneae) faunası üzerine araştırmalar
Research on the spider (Order: Araneae) fauna of Amasya province
- Tez No: 970686
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADİLE AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Araneida, Biyosistematik, Biosystematic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Türkiyenin Orta Karadeniz Bölgesinde yer alan Amasya il sınırları dâhilindeki otsu bölgelere ait alanlarda yayılış gösteren örümceklerin listesi belirlenmiştir. Örnekler 2015-2018 yıllarının Haziran- Ağustos ayları arasında Amasya iline ait 37 alandan toplanmıştır. Örümcekler genellikle Astaraceae familyasına ait bitkiler üzerinden ve bu bitkilerin çevresindeki zemin üzerinden farklı yöntemler (elle, aspiratör ile ve bitkiler üzerinden atrap ile süpürme) kullanılarak yakalanmış ve %96'lık etil alkol içerisinde laboratuvara getirilmiştir. Tür teşhis çalışmaları neticesinde 8 familya (Araneidae, Thomisidae, Philodromidae, Oxyopidae, Theridiidae, Tetragnathidae, Linyphidae, Salticidae) ya ait 19 cins ve 26 tür tespit edilmiştir. Bu araştırma ile Amasya ili örümcek çeşitliliği ilk kez sistematik olarak ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, a checklist of spider species distributed in herbaceous habitats within the Amasya Province, located in the Central Black Sea Region of Türkiye, was investigated. Specimens were collected from 37 different localities in Amasya between June and August, during the years 2015–2018. Spiders were mainly collected from plants belonging to the family Asteraceae and from the ground surrounding these plants using various methods, including hand collection, aspirators, and sweeping with nets. The collected specimens were preserved in 96% ethanol and brought to the laboratory for identification. As a result of taxonomic studies, 26 species belonging to 19 genera and 8 families (Araneidae, Thomisidae, Philodromidae, Oxyopidae, Theridiidae, Tetragnathidae, Linyphiidae, and Salticidae) were identified. This study presents the first systematic datas of spider diversity in Amasya province.