Türkiye' de ısıtma gün derecelerinin makina öğrenme teknikleri ile analizi
Analysis of heating day degrees in Turkey withmachine learning techniques
  1. Tez No: 970691
  2. Yazar: SÜHEYL SÜRMELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Makine Öğrenme, Isıtma Gün Dereceleri, Enerji Verimliliği, Model Analizleri, Machine Learning, Heating Day Degrees, Energy Efficiency, Model Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Yapılan çalışmada Türkiye'nin ısıtma gün derece verilerinin makine öğrenmesi tekniklerinden olan Yapay Sinir Ağı (ANN) metodu kullanılarak analiz edilebilirliği ve bu analizler ile elde edilebilecek olan verilerin potansiyel faydaları üzerine inceleme yapılmıştır. Çalışmada öncelikli olarak ısıtma gün derecelerinin hesaplanmasında kullanılan geleneksel yöntemler hakkında literatür taraması yapılmıştır. Devamında Türkiye'nin farklı coğrafyalarına özgü iklim bölgelerinde ısıtma ihtiyaçlarının analitik bir şekilde belirlenebilmesi amacı ile makine öğrenme yöntemlerinin tahmin başarısı değerlendirilmiştir. Çalışmada bu alanda kullanılabilecek olan yapay sinir ağı metodunun incelemesi yapılmıştır. Bu tekniklerin, ısıtma gün derecelerinin analizinde kullanılmasının uygunluğu ve nasıl entegre edilebileceği araştırılmıştır. Aynı zamanda bu entegrasyonun ısıtma gün dereceleri tahminlerini nasıl iyileştirebileceği incelenmiştir. Yapılan literatür çalışmasında makine öğrenmesi tekniklerinin, Türkiye'de farklı coğrafi bölgelerde ihtiyaç duyulan ısıtma gereksinimlerinin doğru bir şekilde belirlenebilmesinde analitik veriler sağlayabileceği görülmüştür. Yapılan çalışma sayesinde makine öğrenme tekniklerinin yapılacak enerji verimliliği çalışmalarında etkin bir şekilde kullanılabileceği ve enerji yönetimi stratejilerinin optimize edilmesine de katkıda bulunabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the feasibility of utilizing Artificial Neural Networks (ANN), a machine learning technique, to analyze Turkey's Heating Degree Day (HDD) data and the possible advantages of such analyses. A literature review was initially performed on the conventional methods employed for calculating HDD values. The efficacy of machine learning techniques was evaluated to gain knowledge about heating demands throughout Turkey's various temperature zones. The research examined the usefulness of the ANN methodology for this objective. The appropriateness of employing these techniques in HDD analysis and their potential integration into modeling were examined comprehensively. We analyzed the potential enhancements in HDD forecast accuracy resulting from this integration. The literature review indicated that machine learning techniques can offer analytical insights for accurately determining heating requirements across various geographical areas in Turkey. The application of these methodologies in this context can significantly enhance energy efficiency studies and facilitate the optimization of energy management systems.