Investigation of fracture strenght of implant abutments and crowns fabricated using different materials
Farklı materyaller kullanılarak üretilen implant abutment ve üst yapıların kırılma dayanımının incelenmesi
  1. Tez No: 970692
  2. Yazar: DERYA SAĞIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER KAZAZOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrit abutment, ti-base abutment, implant destekli kuron, CAD/CAM implant restorasyonu, kırılma dayanımı, Hybrid abutment, ti-base abutment, implant supported crown, CAD/CAM implant restoration, fractural strenght
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Seramik ve polimer bazlı materyallerden üretilen estetik implant abutmentleri ve kronlar, restoratif diş hekimliğinde giderek daha yaygın şekilde kullanılmaktadır; ancak bu materyallerin fonksiyonel yükleme altındaki mekanik dayanıklılığı hâlâ belirsizliğini korumaktadır. Bu in vitro çalışma, farklı abutment kron materyal kombinasyonlarından oluşan implant destekli restorasyonların kırılma dirençlerini değerlendirerek, klinik karar verme sürecine kanıta dayalı bir temel sağlamayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Klinik bir dişsiz premolar bölge senaryosunu in vitro olarak simüle etmek amacıyla, çapı 4.1 mm ve uzunluğu 15 mm olan toplam 90 dental implant otopolimerizan akrilik reçine bloklarına yerleştirilmiştir. Her örnek için bir Ti-base abutment kullanılmış ve üç farklı abutment materyali; monolitik zirkonya (5Y-TZP, DD CubeX2, Dental Direkt GmbH), lityum disilikat (IPS e.max CAD, Ivoclar Vivadent) ve seramik ile güçlendirilmiş polimer (breCAM.BioHPP, Bredent GmbH) CEREC SW CAD/CAM sistemi kullanılarak tasarlanıp üretilmiştir. Üretilen abutmentlar, üretici talimatlarına uygun şekilde Ti-base bileşenlerine simante edilmiştir. Her örnek, anatomik olarak şekillendirilmiş sağ maksilla birinci premolar kuronların dijital tasarımı ve üretimi için yeniden taranmıştır. Kuron üretiminde üç farklı monolitik CAD/CAM materyali kullanılmıştır: 5Y-TZP zirkonya (DD CubeX2), ileri teknoloji lityum disilikat (CEREC Tessera, Dentsply Sirona) ve hibrit nano seramik (GC Cerasmart, GC Corp.). Üç abutment ve üç kuron materyalinin kombinasyonları ile toplam dokuz deney grubu (n=10) oluşturulmuştur. Tüm kuronlar, önerilen protokole uygun olarak rezin bazlı bir siman ile Ti-base abutmentlara simante edilmiştir. Örnekler, 5°C ve 55°C sıcaklıklara ayarlanmış iki ayrı su banyosu arasında 5000 termal döngüye tabi tutulmuştur. Her döngüde numuneler iki banyoda 20'şer saniye bekletilmiş ve geçiş süresi 10 saniye olacak şekilde toplam 60 saniyelik döngüler uygulanmıştır. Termal döngü işleminin ardından, kırılma dayanımı testleri Instron Üniversal Test Cihazı (Model 3345) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Her kurona 6 mm çapında bir yükleme ucu ile oklüzal yüzeye dik yönde, 1 mm/dk hızla kompresif kuvvet uygulanmış ve kırılma yükü (N) kaydedilmiştir. xvii Veri dağılımının normalliği Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk testleri ile değerlendirilmiştir. Abutment ve kuron materyallerinin kırılma dayanımı üzerindeki ana ve etkileşim etkileri iki yönlü varyans analizi (ANOVA) ile istatistiksel olarak değerlendirilmiş; anlamlı gruplar arasındaki çoklu karşılaştırmalar için Tukey HSD post hoc testi uygulanmıştır. Bulgular: Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, gruplar arasında kırılma dayanımı açısından anlamlı farklılıklar belirlenmiştir (p<0.05). En yüksek kırılma dayanımı, zirkonya abutment ve zirkonya kuron kombinasyonunda (ZR-ZR: 1417 ± 285 N) elde edilmiş olup, bu değer E.max-Zirkonya (EM-ZR) grubu dışında tüm kombinasyonlardan anlamlı şekilde yüksektir. EM-ZR grubu (1349 ± 269 N) ise Tessera kuron kullanılan kombinasyonlara göre daha yüksek kırılma dayanımı göstermiştir. GC Cerasmart kuron kullanılan gruplar arasında anlamlı fark bulunmamış ve bu materyalin abutment türünden bağımsız olarak benzer dayanım sunduğu gözlemlenmiştir. Tessera kuron kullanılan gruplar ise genel olarak daha düşük kırılma dayanımı göstermiştir. Bu sonuçlar, zirkonya ve e.max abutment kullanılan grupların daha yüksek mekanik performans sunduğunu, tessera kuron kullanılan grupların ise daha sınırlı bir direnç gösterdiğini ortaya koymaktadır. Sonuç: Bu çalışmada, abutment ve kuron materyal kombinasyonlarının kırılma dayanımı üzerinde anlamlı etkileri olduğu belirlenmiştir. Monolitik zirkonya abutment ve kuron kombinasyonu en yüksek dayanımı gösterirken, lityumdisilikat abutment ile monolitik zirkonya kuron da yüksek performans sergilemiştir. Hibrit nano ceramic kuronlar abutment türünden bağımsız olarak benzer dayanım sağlamıştır. Geliştirilmiş lityum disilikat kuron kullanılan gruplar ise genel olarak daha düşük kırılma dayanımı göstermiştir. Bu sonuçlar, yüksek mekanik direnç gerektiren durumlarda monolitik zirkonya ve lityum disilikat materyallerin tercih edilmesinin uygun olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Esthetic implant abutments and crowns composed of ceramic and polymer based materials are increasingly employed in restorative dentistry; however, their mechanical durability under functional loading remains uncertain. This in vitro study aimed to evaluate the fracture resistance of implant supported restorations with various abutment crown material combinations, providing evidence based guidance for clinical decision making. Materials and Methods: To simulate a clinical edentulous premolar region in vitro, a total of 90 dental implants (4.1 mm diameter × 15 mm length) were embedded into autopolymerizing acrylic resin blocks. A Ti-base abutment was used for each specimen, and three different abutment materials; monolithic zirconia (5Y-TZP, DD CubeX2, Dental Direkt GmbH), lithium disilicate (IPS e.max CAD, Ivoclar Vivadent), and ceramic- reinforced polymer (breCAM.BioHPP, Bredent GmbH) were designed and fabricated using the CEREC SW CAD/CAM system. The fabricated abutments were bonded to the Ti-base components in accordance with the manufacturer's instructions. Each specimen was then rescanned for the digital design and fabrication of anatomically shaped right maxillary first premolar crowns. Three different monolithic CAD/CAM crown materials were used: 5Y-TZP zirconia (DD CubeX2), advanced lithium disilicate (CEREC Tessera, Dentsply Sirona), and hybrid nano-ceramic (GC Cerasmart, GC Corp.). Based on the combinations of the three abutment and three crown materials, nine experimental groups (n=10) were formed. All crowns were cemented onto the Ti-base abutments using a resin- based luting agent according to the recommended protocol. The samples were subjected to 5000 thermal cycles between two water baths at 5°C and 55°C, with each cycle consisting of 20 seconds in each bath and a 10-second transition time, totaling 60 seconds per cycle. After thermocycling, fracture strength testing was conducted using an Instron Universal Testing Machine (Model 3345). A compressive force was applied perpendicularly to the occlusal surface of each crown with a 6 mm diameter loading tip at a crosshead speed of 1 mm/min, and the fracture load (N) was recorded. The normality xv of the data distribution was assessed using the Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests. The main and interaction effects of abutment and crown materials on fracture strength were statistically evaluated using two-way analysis of variance (ANOVA), and Tukey HSD post hoc test was applied for multiple comparisons among significant groups. Results: Statistical analysis revealed significant differences in fracture strenght among the tested groups (p < 0.05). The highest mean fracture strenght was recorded in the zirconia abutment and zirconia crown group (ZR-ZR: 1417 ± 285 N), which was significantly higher than all other combinations, except for the Emax-Zirconia group (EM-ZR: 1349 ± 3.). The EM-ZR group demonstrated significantly greater fracture strenght than the groups using Tessera crowns. There were no statistically significant differences among the groups using GC Cerasmart crowns, regardless of the abutment material, indicating consistent mechanical behavior across different abutments. In contrast, groups utilizing Tessera crowns exhibited generally lower fracture strenght. These findings highlight the superior mechanical performance of zirconia and e.max abutments compared to other materials, while Tessera crowns showed limited resistance under loading. Conclusions: This study demonstrated that the combination of abutment and crown materials has a significant impact on the fracture strenght of implant-supported restorations. The monolithic zirconia abutment and crown combination exhibited the highest fracture strength, while the lithium disilicate abutment combined with a monolithic zirconia crown also showed high mechanical performance. Hybrid nano- ceramic crowns provided consistent fracture strenght across all abutment types, indicating that their mechanical behavior is less affected by the supporting material. In contrast, combinations involving advanced lithium disilicate crowns generally showed lower fracture strength values. These findings suggest that monolithic zirconia and lithium disilicate abutments are more suitable choices in clinical scenarios where high mechanical durability is required.