Monoalgal amphidinium kültürlerinin fikosferinden izole edilen bakterilerin antimikrobiyal aktivitesi
Antimicrobial activity of bacteria isolated from the phycosphere of monoalgal amphidinium cultures
- Tez No: 970703
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÖZLEM ARSLAN AYDOĞDU, PROF. DR. MUHARREM BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel aktivite, Antibakteriyel etkiler, Mikrobiyoloji, Antibacterial activity, Antibacterial effects, Microbiology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında dört farklı Amphidinium türünün monoalgal kültürlerinin fikosferinden saflaştırılan, kültüre edilebilen bakterilerin bazı insan patojenlerine karşı antimikrobiyal aktiviteleri araştırılmıştır. Bu kapsamda A. carterae, A. massartii, A. pseudomassartii, A. thermaeum kültürlerinin fikosfer florasından Marine Agar besiyeri kullanılarak toplamda 65 kültüre edilebilen bakteri izolatı elde edilmiştir. İzolatların difüzyon ve mikrodilüsyon teknikleri kullanılarak antimikrobiyal aktiviteleri taranmıştır. Bu aktivitelerin belirlenmesi için Escherichia coli (ATCC® 8739™), Staphylococcus aureus (ATCC® 6538™), Staphylococcus epidermidis (ATCC® 12228™), Salmonella enterica (ATCC® 13076™), Bacillus subtilis (ATCC® 6633™), Bacillus cereus (ATCC® 14579™), Pseudomonas aeruginosa (ATCC® 9027™), Klebsiella pneumoniae (ATCC® 4352™), Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus (ATCC® 33591™), Vancomycin-Resistant Enterococcus (ATCC® 51299™) ve Candida albicans (ATCC® 10231™), patojenleri kullanılmıştır. Difüzyon temelli antimikrobiyal etki belirlenmesine yönelik çizgi ekim ve agar kaplama deneyleri Mueller Hinton Agar (MHA) besiyeri kullanılarak yapılmıştır. Çizgi ekim yönteminde toplam 65 izolatın 10'u test edilen patojen mikroorganizmaların en az birine karşı antimikrobiyal aktivite göstermiş ve en yüksek etkiye sahip olan bakteri 28 mm zon çapıyla Stenotrophomonas rhizophila TP07-3 kodlu izolat olmuştur. Kaplama agar deneyinde ise dört izolatta en az bir patojene karşı antimikrobiyal aktivite tespit edilmiş ve Ectopseudomonas oleovorans TP07-1 kodlu izolat toplam 11 patojen mikroorganizmanın yedisine karşı geniş spektrumlu aktivite sergilediği tespit edilmiştir. Aynı zamanda bu izolatın 56,5 mm zon çapıyla E. coli patojen bakterisine karşı en güçlü inhibisyon etkisine sahip suş olduğu saptanmıştır. İzolatlardan elde edilen süpernatantlar mikrodilüsyon ve disk difüzyon yöntemleriyle taranmıştır. Mikrodilüsyon deneyinde herhangi bir aktivite saptanmazken, disk difüzyon deneylerinde Staphylococcus cohnii TM-4 kodlu izolatın en az bir insan patojenine karşı antimikrobiyal aktivite sergilediği tespit edilmiştir. İzolatların mikroalg ile olan konsorsiyumları ile ilgili çıkarım yapabilmek için alg gelişimini destekleyen bakterilerin sahip olduğu siderofor üretimi, fosfat çözünürlüğü, indol asetik asit üretimi, kalsiyum karbonat çözünürlüğü, azot fiksasyonu ve potasyum çözme özellikleri belirlenmiştir. İzolatların %89,23'ünün siderofor ürettiği, %27,69'unun YDC besiyerinde organik fosfat çözme, %29,23'ünün atmosferik azot fiksasyonu yeteneğine sahip olduğu ve yalnızca Staphylococcus cohnii TP22-4 kodlu izolatın NBRIP besiyerinde inorganik fosfat çözme aktivitesine sahip olduğu saptanmıştır. İzolatların %89,23'nün siderofor üretimi, %27,69'nun fosfat çözme, %29,23'nün atmosferik azot fiksasyon ve Pseudomonas paralactis TP22-4 kodlu izolatın inorganik fosfat çözme aktivitesine sahip olduğu saptanmıştır. Bu sonuç izolatların %89,23'ünün fikosferinde yaşadıkları algin üremesini en az bir yönden destekleyebileceği tespit edilmiştir. En az bir insan patojenine karşı antimikrobiyal aktivitesi saptanmış olan bakteri suşlarıTP07-1 ve TP07-2 izolatının Ectopseudomonas oleovorans, TP07-3 izolatının Stenotrophomonas rhizophila, TP07-5 izolatının Pseudomonas chaetocerotis, TC-1 izolatının Staphylococcus ureilyticus, TC-5 izolatının Staphylococcus cohnii, TC-8 izolatının Bacillus firmus, TP10-6 izolatının Nitratireductor aquibiodomus, TP10-8 izolatının Staphylococcus arlettae, TM-4 izolatının Staphylococcus cohnii ve TP22-4 izolatının ise Pseudomonas paralactis türlerine yüksek düzeyde benzerlik gösterdiği belirlenmiştir. Buna göre, antimikrobiyal aktivite sergileyen izolatların Pseudomonas, Staphylococcus, Bacillus, Ectopseudomonas, Stenotrophomonas ve Nitratireductor cinslerine ait olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the antimicrobial activities of some cultivable bacteria isolated from the phycosphere of monoalgal cultures of four different Amphidinium species against certain human pathogens were investigated. Within this scope, a total of 65 cultivable bacterial isolates were obtained from the phytoplankton flora of A. carterae, A. massartii, A. pseudomassartii, and A. thermaeum cultures using Marine Agar medium. The antimicrobial activities of the isolates were screened using diffusion and microdilution techniques. To determine these activities, Escherichia coli (ATCC® 8739™), Staphylococcus aureus (ATCC® 6538™), Staphylococcus epidermidis (ATCC® 12228™), Salmonella enterica (ATCC® 13076™), Bacillus subtilis (ATCC® 6633™), Bacillus cereus (ATCC® 14579™), Pseudomonas aeruginosa (ATCC® 9027™), Klebsiella pneumoniae (ATCC® 4352™), Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus (ATCC® 33591™), Vancomycin-Resistant Enterococcus (ATCC® 51299™), and Candida albicans (ATCC® 10231™) pathogens were used. Diffusion-based antimicrobial activity assays were performed using Mueller Hinton Agar (MHA) medium through cross streak inoculation and agar overlay methods. In the streak plate method, 10 out of a total of 65 isolates showed antimicrobial activity against at least one of the tested pathogenic microorganisms, and the bacterium with the highest effect was the isolate coded as Stenotrophomonas rhizophila TP07-3 with a zone diameter of 28 mm. In the agar overlay assay, antimicrobial activity against at least one pathogen was detected in four isolates, and the isolate coded Ectopseudomonas oleovorans TP07-1 was found to exhibit broad-spectrum activity against seven of the eleven pathogenic microorganisms. Additionally, this isolate was found to be the strain with the strongest inhibitory effect against the E. coli pathogenic bacterium, with a zone diameter of 56.5 mm. The supernatants obtained from the isolates were screened using microdilution and disk diffusion methods. While no activity was detected in the microdilution test, the disk diffusion tests revealed that the isolate coded Staphylococcus cohnii TM-4 exhibited antimicrobial activity against at least one human pathogen. In order to draw conclusions about the consortia of isolates with microalgae, the siderophore production, phosphate solubility, indole acetic acid production, calcium carbonate solubility, nitrogen fixation, and potassium solubility properties of bacteria that support algal growth were determined. It was found that 89.23% of the isolates produced siderophores, 27.69% had organic phosphate solubilisation in YDC medium, 29.23% had atmospheric nitrogen fixation ability, and only the isolate coded Staphylococcus cohnii TP22-4 had inorganic phosphate solubilisation activity in NBRIP medium. It was determined that 89.23% of the isolates produce siderophores, 27.69% have phosphate solubilisation, 29.23% have atmospheric nitrogen fixation, and the isolate coded Pseudomonas paralactis TP22-4 has inorganic phosphate solubilisation activity. These results indicate that 89.23% of the isolates may support algal growth in the phytoplankton in at least one way. Bacterial strains TP07-1 and TP07-2 isolates with antimicrobial activity against at least one human pathogen were identified as Ectopseudomonas oleovorans, TP07-3 isolate as Stenotrophomonas rhizophila, TP07-5 isolate as Pseudomonas chaetocerotis, TC-1 isolate as Staphylococcus ureilyticus, TC-5 isolate against Staphylococcus cohnii, TC-8 isolate to Bacillus firmus, TP10-6 isolate to Nitratireductor aquibiodomus, TP10-8 isolate to Staphylococcus arlettae, TM-4 isolate to Staphylococcus cohnii, and TP22-4 isolate to Pseudomonas paralactis. Accordingly, it was determined that the isolates exhibiting antimicrobial activity belong to the genera Pseudomonas, Staphylococcus, Bacillus, Ectopseudomonas, Stenotrophomonas, and Nitratireductor.