Kalecilerin kuvvet ölçümleri ve psikolojik performanslarının incelenmesi
Investigation of goalkeepers' strength measurements and psychological performance
- Tez No: 970729
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kas kuvveti, Spor psikolojisi, Muscle strength, Sport psychology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Mevcut araştırma, futbol kalecilerinde genel kuvvet parametreleri ile öz güven ve cesaret gibi psikolojik yapılar arasındaki karşılıklı ilişkilerin incelenmesini amaçlamıştır. Metodolojik açıdan 14-19 yaş aralığındaki 51 kaleciden oluşan örneklem üzerinde, standardize fiziksel performans ölçümleri (el pençe kuvveti, durarak uzun atlama ve 30 saniyelik mekik testi) ile psikolojik yapıları değerlendiren psikometrik ölçümler (öz güven ve sporda cesaret ölçekleri) uygulanmıştır. SPSS 27.0 programı ile gerçekleştirilen istatistiksel analizler neticesinde, kalecilerin genel kuvvet ile öz güven düzeyleri arasında pozitif yönlü, orta şiddette ve istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon tespit edilmiştir (r=0.44, p=0.001). Benzer şekilde, genel kuvvet parametreleri ile cesaret ölçümlerinden elde edilen değerler arasında da pozitif yönlü, orta düzeyde ve istatistiksel anlamlılık taşıyan bir ilişki saptanmıştır (r=.50, p=0.001). Kısmi korelasyon analizleri, demografik ve antropometrik değişkenler (yaş, spor yılı, boy ve kilo) kontrol değişkenleri olarak istatistiksel modele dahil edildiğinde dahi, genel kuvvet ile öz güven ve cesaret yapıları arasındaki ilişkinin gücünde anlamlı bir farklılaşma olmadığını ortaya koymuştur (p>0.05). Lisanslı spor yılının artışıyla paralel olarak, genel kuvvet ve cesaret parametrelerinde istatistiksel açıdan anlamlı artışlar gözlemlenmiştir. 6 yıl ve üzeri lisanslı spor deneyimine sahip kalecilerin genel kuvvet ve cesaret düzeyleri, 0-5 yıl arası deneyime sahip kalecilere kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek değerler sergilemiştir (p<0.05). Yaş ve müsabaka kategorisi bağlamında, 17-19 yaş aralığındaki ve Gelişim-Elit B liginde mücadele eden kalecilerin, 14-16 yaş aralığındaki ve amatör lig kategorisindeki kalecilere kıyasla genel kuvvet parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek değerler tespit edilmiştir (p<0.05). Ayrıca, daha fazla resmi müsabaka deneyimine sahip kalecilerin öz güven düzeylerinin istatistiksel açıdan anlamlı şekilde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, sportif yaralanma öyküsü olan ve olmayan kaleciler arasında genel kuvvet, cesaret ve öz güven parametreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşma saptanmamıştır (p>0.05). Araştırmadan elde edilen bulgular, kalecilerde fizyolojik kapasitelerin gelişimi ile psikolojik yapılar arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ve antrenman metodolojilerinin bu karşılıklı etkileşimi dikkate alarak yapılandırılması gerektiğini göstermektedir. Sonuç olarak bu çalışma; yaş, spor yılı ve müsabaka kategorisine özgü antrenman protokollerinin geliştirilmesi için kanıta dayalı bir referans çerçevesi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to examine the interrelationships between general strength parameters and psychological constructs such as self-confidence and courage in soccer goalkeepers. Methodologically, standardized physical performance measures (hand-claw strength, standing long jump and 30-second shuttle test) and psychometric measures assessing psychological constructs (self-confidence and courage in sport scales) were applied on a sample of 51 goalkeepers aged 14-19 years. Similarly, a positive, moderate and statistically significant correlation was found between the general strength parameters and the values obtained from the courage measurements (r=.50, p=0.001). Partial correlation analyses revealed that even when demographic and anthropometric variables (age, years of sport, height and weight) were included in the statistical model as control variables, there was no significant difference in the strength of the relationship between general strength and self-confidence and courage constructs (p>0.05). In parallel with the increase in years of licensed sports experience, statistically significant increases were observed in general strength and courage parameters. Goalkeepers with 6 or more years of licensed sport experience had significantly higher levels of general strength and courage compared to goalkeepers with 0-5 years of experience (p<0.05). In the context of age and competition category, goalkeepers aged 17-19 years and competing in the Development-Elit B league had statistically significantly higher values in general strength parameters compared to goalkeepers aged 14-16 years and competing in the amateur league category (p<0.05). In addition, it was determined that goalkeepers with more official competition experience had statistically significantly higher self-confidence levels. However, there was no statistically significant difference between goalkeepers with and without a history of sportive injury in terms of general strength, courage and self-confidence parameters (p>0.05). The results of the study suggest that there is a significant correlation between the development of physiological capacities and psychological structures in goalkeepers and that training methodologies should be structured taking into account this interaction. In conclusion, this study provides an evidence-based frame of reference for the development of age, sport year and competition category-specific training protocols.