Roma İmparatorluğu'nda lanetlenen imparatorlar
The condemned emperors of Roman Empire
- Tez No: 970728
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET AKŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Eski Çağ tarihi, Old Age history
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Lanetlenme eskiçağ toplumlarında oldukça sık başvurulan bir yöntemdir ve Roma İmparatorluğu'nda genel olarak Domnatio Memoriae olarak bilinen anı lanetlenmesi ve itibarsızlaştırılması için kullanılan bir çeşit anı siyasetidir. Bu yöntemin uygulandığı kişiler şüphesiz ki topluma faydalı kişilere uygulanan bir yöntem ve uygulama değildir. Domnatio Memoriae genelde toplumda nefret hissi uyandıran, yaşadığı çağa negatif anlamda damga vurmuş kişiler için yapılmaktadır. Bu kişiler keyfi bir şekilde insanların öldürülmesi, sistematik işkence ve zulüm gibi geniş kitleleri kapsayan vahşetin sebebi olarak bilinmektedir. Uygulama kararınca kişinin portrelerine, heykellerine, sikkelerine ve arkasında bıraktığı her türlü anıtsal yapılara zarar vererek bir zarar verme propagandası güdülmüştür. Eskiçağ dünyasında bu uygulamanın benzer örneklerini Mısır, ve Asur devletlerinde de karşımıza çıkmaktadır. Roma imparatorlarından Caligula, Nero, Galba, Vitellius, Domitianus, Commodus ve Heliogabalus baz alınarak oluşturulan çalışmada, imparatorların hayatlarını anlatılacaktır.
Özet (Çeviri)
Cursing was a method frequently used in ancient societies, and in the Roman Empire it was a type of memory politics used to curse and discredit memories, generally known as Domnatio Memoriae. This method was certainly not applied to people who were beneficial to society. Domnatio Memoriae was generally carried out against individuals who aroused feelings of hatred in society and left a negative mark on their era. These individuals were known to be the cause of widespread atrocities such as the arbitrary killing of people, systematic torture, and oppression. In accordance with the application, a propaganda of destruction was pursued by damaging the portraits, statues, coins, and all kinds of monumental structures left behind by the person. Similar examples of this practice in the ancient world can also be found in Egypt and Assyria. The study, based on the Roman emperors Caligula, Nero, Galba, Vitellius, Domitianus, Commodus, and Heliogabalus, will recount the lives of these emperors.