Jung'un arketipleri üzerinden Dexter dizisi incelemesi
Analysis of TV series Dexter according to Jung's archetypes
  1. Tez No: 970787
  2. Yazar: MELDA GÖKTAŞ ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN KÜNGERÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Carl Gustav Jung, Gölge arketipi, Anti-kahraman, Dexter dizisi, İçerik analizi, Anti kahraman, Gölge arketip, Jung, Carl Gustav, Carl Gustav Jung, Shadow archetype, Anti-hero, Dexter series, Content analysis, Antiheroes, Jung, Carl Gustav
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Carl Gustav Jung'un analitik psikoloji kuramında yer alan gölge arketipi kavramını Dexter dizisi üzerinden incelemektedir. Çalışma, Jung'un kolektif bilinçdışı ve arketip kuramına dayanmakta; bireyin bastırılmış yönlerini temsil eden gölgenin anlatıdaki yansımalarını irdelemektedir. Jung'a göre gölge, bireyin bilinçdışına ittiği ve toplum tarafından kabul edilmeyen yönlerini içerir. Bu yönlerle yüzleşmek, bireyin kendini tanıması ve içsel bütünlüğe ulaşabilmesi açısından önemlidir. Bu çerçevede televizyon dizileri, yalnızca birer eğlence aracı değil; aynı zamanda izleyicinin kendi iç dünyasına dair farkındalık geliştirmesini sağlayan anlatı alanlarıdır. Dexter Morgan karakteri, gündüzleri adli tıp uzmanı, geceleri ise kendi adaletini sağlayan bir seri katil olarak sunulmaktadır. Bu ikili yapı, Jung'un“persona”ve“gölge”kavramlarıyla örtüşmekte; karakterin gelişimi sezonsal olarak bu karşıtlık üzerinden takip edilmektedir. Tezde nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi tekniği kullanılmış; karakterin dönüşüm süreci bireyleşme kuramı çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bu çalışma, Jung'un arketip kuramının medya anlatılarına nasıl uygulanabileceğini ortaya koymakta ve anti-kahraman figürü üzerinden hem bireysel hem de kolektif gölgenin nasıl görünür hâle geldiğini örneklemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the concept of the shadow archetype, a key element in Carl Gustav Jung's analytical psychology, through the television series Dexter. The study is based on Jung's theories of the collective unconscious and archetypes, and explores how the shadow—which represents the repressed aspects of the individual—is reflected within narrative structures. According to Jung, the shadow encompasses the traits that the individual pushes into the unconscious because they are deemed unacceptable by society. Confronting these aspects is essential for self-awareness and achieving inner wholeness. In this context, television series are not merely entertainment tools; they also serve as narrative spaces that allow viewers to develop awareness of their inner worlds. The character of Dexter Morgan is portrayed as a forensic expert by day and a vigilante serial killer by night. This dual identity corresponds to Jung's concepts of the“persona”and the“shadow,”and the character's development is examined season by season through this internal conflict. The study employs a qualitative research approach using content analysis. The character's transformation is evaluated within the framework of Jung's individuation process. This thesis demonstrates how Jungian archetype theory can be applied to media narratives, and illustrates how both individual and collective shadows become visible through the anti-hero figure.