The motives of evil through Jung's archetypes on satan in Paradise Lost and Darth Vader in Star Wars
Şeytani motiflerin Jung'un arketipleri bağlamında Paradise Lost'daki satan ve Star Wars'daki Darth Vader üzerinden incelenmesi
  1. Tez No: 726627
  2. Yazar: HAZAL ÖZBEKLİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUR EMİNE KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kötücülük, Jung, Arketipler, Kolektif Bilinçaltı, Güdü, Evil, Jung, Archetypes, Collective Unconscious, Motives
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Edebiyat, bir insan ürünü olarak yaratıcısının karakterini yansıtır. Bir insanın değişime yatkın olması gibi, edebiyat da değişime açıktır. Geçmiş de insanların bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde geleceğini inşa etmesinde yardımcı olur. Edebiyat da aynı şekilde birikimle oluşan bir sanat türüdür. Varlığını verasete borçludur. Bir yazım ürünü ortaya çıkarmak için, yazar tarih, felsefe, sosyoloji ve önceki edebi yazımlara ihtiyaç duyar. Aynı şekilde bir metni okumak ve anlamak da bir bilgi birikimi gerektirir. Ancak farklılıkları ele aldığımızda bir okuyucunun başka bir zamana ve kültüre ait bir metni içselleştirmesini bekleyemeyiz. Carl Gustav Jung'un kolektif bilinçaltı teorisi bu hususta arketipler üzerinden detaylı bir açıklama getirir. Jung'a göre kolektif bilinçaltı bir bireyin tecrübesine bağlı kalmaz. Genetik olarak aktarılan objektif akla dayanır. Jung için kolektif bilinçaltı insanlar tarafından özellikle yaşam, ölüm, cinsellik ve maneviyat formlarında paylaşılır. Özellikle maneviyat üzerine insanlar az çok benzer ahlaka, değerlere ve adalet kavramına sahiptir. Bu sebeple yazarlar da metinlerinde kolektif mirastan kalan bazı elementleri sıklıkla kullanırlar. Kurgudaki elementler farklı olsa dahi, okuyucunun dikkatini çeken noktalar bu sebeple değişmez. Belli konular insanları arketiplerin veya kolektif bilinçaltının farkında olmadan içgüdüsel olarak kendine çeker. Jung evvelden var olan imgelerin, sembollerin ve formların bilinçaltımızda yattığına inanır. Edebiyatta da bu elementler bilinçaltımıza inerler. Bu ilkel ve hala süregelen imgelerden biri de insanlık tarihi boyunca var olan kötücülüktür. Kötücülüğün ne olduğu, hangi eylemlerin kötücül olarak nitelendirilebileceği, sebepleri her zaman bir tartışma konusu olmuştur. Yıllarını bu tartışmayı açığa kavuşturmak için mitoloji, Hristiyanlık ve diğer kültürlerdeki yerini araştırmak için verse de Jung bile kötülüğün net bir tanımını ortaya koyamamıştır. Bu tezde yıllarca tartışması sürdürülen kötülük, kötücül eylemlerin sebebi, arketipler ve Jung'un yaklaşımı üzerinden Paradise Lost'ta Satan ve Star Wars'da Dark Vader karakterleri üzerinden farklı sanat formları bağlamında incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Literature reflects the character of its creator. Just as a human being is prone to change, literature changes in the same way. The past follows with a leading hand to help the human to build the future with the knowledge whether consciously or unconsciously. Literature is also an accumulative form of art. It owes its existence to heredity. While creating a text, the writer needs a certain amount of knowledge including history, philosophy, sociology and previous literary texts. Just as creating one, reading a text requires a certain amount of knowledge. However, considering the differences, it is not quite realistic to expect a reader to internalize a written fiction that belongs to another time and culture. Carl Gustav Jung's collective unconscious theory gives a detailed explanation in respect to archetypal approach. For Jung, collective unconscious does not base itself on personal experience. It is an objective psyche that is inherited and is shared among people especially in the forms of life, death, sexuality, and spirituality. Especially on a spiritual basis, people share the same morals, ethics and notion of justice. For this reason, writers often use the same motives in their texts. Even though the elements in a text change, the points that engage the reader do not alter. Certain matters compel the attention of people without being aware of the archetypes in an instinctive manner. Jung believes that primordial images, symbols and forms lie in our unconscious. One of these primordial and lasting images is evil, which has existed since the beginning of the human history. It has been a debate to clarify what evil is, what actions can be referred as evil, and the reasons behind it. Even though Jung himself could not find a specific definition of evil, it is a topic that he tried to clarify over mythology, Christianity, and its presence among other cultures. In this thesis evil and the reasons behind evil actions through archetypes and Jung's approach on Satan in Paradise Lost and Darth Vader in Star Wars will be analysed to observe evil's presence in both ages through different forms of art.