Hydrogen production via ulva lactuca based green nanoparticles
Ulva lactuca tabanli yeşil nanopartiküller yoluyla hidrojen eldesi
  1. Tez No: 970789
  2. Yazar: SEMA DOĞMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÇAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Gümüş nanopartiküller, Ulva lactuca L., Silver nanoparticles, Ulva lactuca L.
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Ulva lactuca, Akdeniz'de bulunan yeşil bir makroalgdir. Yaz ve sonbahar mevsimlerinde aşırı biyokütle oluşumu nedeniyle İzmir körfezi için büyük bir sorundur. Aşırı artış gösteren biyokütlesi körfezde birikmekte ve yerel makamlar tarafından toplanarak yakılmaktadır. Bu tez çalışmasında, yeşil sentez yöntemi kullanılarak sentezlenen gümüş nanopartiküller yoluyla hidrojen gazı üretmek ve U. lactuca'nın biyokütlesini kullanmak için alternatif bir çözüm önerilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre optimum gümüş nanopartikül üretim koşulları pH 11, sıcaklık 25oC, biyokütle konsantrasyonu 0,01 g/mL, gümüş nitrat konsantrasyonu 8 mM, inkübasyon süresi 3 gün, karıştırma hızı 0 rpm olarak belirlenmiştir. Hidrojen üretimi için bir substrat olarak sodyum borhidrür ve amonyak boran kullanılmıştır. Sodyum borhidrür kullanılarak yapılan deneylerde, maksimum hidrojen üretimi 92,2 mL iken amonyak boran ile yapılan deneylerde, maksimum hidrojen üretimi 52.2 mL bulunmuştur. Sonuç olarak, U. lactuca İzmir körfezi için sorun olduğu gibi dünyadaki diğer kapalı koylar için de sorundur. Hidrojen temiz bir enerji kaynağıdır ve birçok ülke tarafından hedef alınmaktadır. U. lactuca'nın biyokütlesini yakmak yerine hem gümüş nanoparçacıkların hem de hidrojenin üretimi için bir kaynak olarak kullanılabilir. Aynı zamanda U. lactuca'nın antifouling coating olarak kullanılabilirliği Molecular Docking kullanılarak araştırılmıştır. Hidrojen gazı üretim parametreleri yapay sinir ağı ile modellenmiştir. Tezde sunulan veriler, atık alglerden biyohidrojen üretimi için öneriler sunmakta ve karbon emisyonlarının azaltılmasına yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Ulva lactuca is a green seaweed in the Mediterranean Sea. It is currently a big problem for the İzmir bay due to its blooms during early summer and autumn seasons. Its high biomass is accumulated in the bay and it is collected by local authorities and burned to decrease its biomass. In the present thesis, It is proposed an alternative solution to utilize the biomass of U. lactuca to produce hydrogen gas via green synthesized silver nanoparticles. The optimal conditions for silver nanoparticle synthesis were determined to be pH 11, temperature 25 °C, biomass concentration 0.01 g/mL, silver nitrate concentration 4 mM, incubation time 3 days, and agitation rate 0 rpm. Hydrogen gas was generated using sodium borohydride and ammonia borane as substrates. In experiments using sodium borohydride, the maximum hydrogen production was 92.2 mL, while in experiments using ammonia borane, the maximum hydrogen production was 52.2 mL. In conclusion, U. lactuca is not only a problem for İzmir Bay but also for other enclosed bays worldwide. Its biomass can serve as a resource for silver nanoparticle and hydrogen production. Additionally, the potential of U. lactuca as an antifouling coating was explored through molecular docking studies. Hydrogen gas production parameters were modeled with an artificial neural network. The data presented here provide recommendations for producing hydrogen from waste algae and and helped reduce carbon emissions.