Development of alkaloid-reinforced and AgNP-based protective coatings
Alkaloidle güçlendirilmiş AgNP-tabanlı koruyucu kaplamaların geliştirilmesi
  1. Tez No: 970794
  2. Yazar: HACER KANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÇAVAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikobakteriyel, Antimikrobiyal etki, Fonksiyonel tekstil, Freundlich izotermleri, Gümüş nanopartiküller, Kinetik, Langmuir izotermleri, Antimycobacterial, Antimicrobial effect, Functional textile, Freundlich isotherms, Silver nanoparticles, Kinetics, Langmuir isotherms
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Yeşil sentez teknolojisi ile geliştirilen gümüş nanopartiküller (AgNP'ler), COVID-19 sonrası farklı tekstil malzemelerine entegre edilerek çok işlevli malzemelerin oluşturulmasında öncü olmuştur. Tekstil materyalleri üzerine AgNP kaplanması ile ilgili çalışmalar kapsamlı olmasına rağmen, çok az sayıda çalışma AgNP'lerin tekstil materyallerinden salınmasına odaklanmıştır. Bu çalışmada, yıkamaya dayanıklı antimikrobiyal tekstiller elde etmek için Caulerpa lentillifera-bazlı AgNP-kaplı dokusuz kumaşların geliştirilmesi amaçlanmıştır. C. lentillifera'nın biyoaktif potansiyeli ile oluşturulan AgNP'ler, daldırma yöntemi ile dokusuz kumaşlar üzerine kaplanmıştır. Daha sonra bu kumaşlar, desorbe edilen AgNP miktarını incelemek için bir yıkama testine tabi tutulmuştur. Desorpsiyon deneylerinden elde edilen tüm veriler yapay sinir ağı modellemesi ile değerlendirilmiştir. Desorpsiyon sürecini açıklamak için kinetik, izoterm ve termodinamik parametreler incelenmiştir. Desorpsiyon öncesi ve sonrası dokusuz kumaşlarda AgNP'lerin varlığı SEM analizi ile kanıtlanmıştır. Bu tezin sonuçlarına göre, desorbe edilen işlemin yalancı ikinci dereceden kinetik ve Freundlich izotermine uyduğu bulunmuştur. Ayrıca, desorpsiyon işleminin kendiliğinden gerçekleştiği de belirlenmiştir. Ek olarak, bu kumaşlar dördüncü yıkama testinden sonra bile Staphylococcus aureus'a karşı antibakteriyel aktivite ve Candida albicans'a karşı antifungal aktivite göstermiştir. Ek olarak, C. lentillifera'nın alkaloitlerinin SARS-CoV-2'ye karşı antiviral potansiyelini değerlendirmek bir moleküler yerleştirme çalışması gerçekleştirilmiştir. C. lentillifera-bazlı AgNP-kaplı kumaşların etkinliğini farklı çalışmalarla desteklemek amacıyla, kolon dolgu malzemesi olarak kullanılmış ve kolon performansı organik boyaların giderilmesi için değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Silver nanoparticles (AgNPs) developed with green synthesis technology have become a pioneer in the creation of multifunctional materials by being integrated into different textile products after COVID-19. Although studies related to the coating of AgNPs on textile materials are extensive, very few studies have included on the release of AgNPs from textile materials. This study aimed to development the Caulerpa lentillifera-based AgNP-coated nonwoven fabrics for obtain washing resistant antimicrobial textiles. AgNPs formed with the bioactive potential of C. lentillifera were coated on nonwoven fabric samples by the immersion method. These fabrics were then subjected to a washing test to examine amount of desorbed AgNPs. All data obtained from desorption experiments were evaluated with an artificial neural network modelling. The parameters of kinetic, isotherm and thermodynamic were examined to explain the desorption process. The presence of AgNPs in nonwoven fabrics before and after desorption was proven by SEM analysis. According to the results of this thesis, the desorbed process was fitted with pseudo-second order kinetic and Freundlich isotherm. In addition, it was also determined that the desorption process occurred spontaneously. Moreover, these fabrics showed the antibacterial activity against Staphylococcus aureus and the antifungal activity against Candida albicans even after fourth washing test. Additionally, the molecular docking was conducted to evaluate the antiviral potential of alkaloids of C. lentillifera against SARS-CoV-2. In order to support the effectiveness of C. lentillifera-based AgNP-coated fabrics with different studies, it was used as column filling material and column performance was evaluated for the removal of organic dyes.