İdiyopatik parsiyel epilepsisi olan çocuklarda matematik öğrenme zorluğu
Mathematical disability in children with idiopathic partial epilepsie
- Tez No: 97084
- Danışmanlar: PETER SLADE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İdiyopatik parsiyel epilepsiler, nöropsikolojik değerlendirme, matematik öğrenme zorluğu, çocuk. 111, Epilepsi, Epilepsi-parsiyel, Çocuklar, Öğrenme, Öğrenme güçlüğü, Idiopathic partial epilepsies, neuropsychological assessment, math disability and children, Epilepsy, Epilepsy-partial, Children, Learning, Learning difficulty
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET İdiyopatik Parsiyel Epilepsisi Olan Çocuklarda Matematik Öğrenme Zorluğu Bu çalışmanın amacı, idiyopatik parsiyel epilepsili 7 ile 15 yaşlarındaki 30 olgu ile eşleştirilen aynı yaş, cinsiyet, el, ve sosyo-ekonomik düzeydeki 30 epilepsisi olmayan kontrol grubunun nöropsikolojik işlevler ve matematik öğrenme zorluğunun sıklığı açısından değerlendirilmesidir. Epilepsi grubunun performansı kontrol grubuna oranla zihinsel işlevler (pO.0001), dikkat (p=0.05), bellek (p<0.05), dil (pO.01), görsel motor işlevler (pO.01), problem çözme işlevleri (pO.01), ve matematik başarısı (p<0.01) açısından daha zayıf bulunmuştur. Epilepsi grubunda matematik öğrenme zorluğu kontrol grubundan daha sık olduğu gözlenmiştir. Yapılan matematik hatalarında ve psikososyal ve duygusal işlevler açısından bakıldığında da iki grup arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Epilepsi grubu, tüm sözel testlerin toplamı (pO.001), tüm görsel testlerin toplamı (p<0.01) ve toplam nöropsikolojik işlev düzeyi ( p<0.01) açısından kontrol grubuna oranla daha zayıf performans sergilemiştir. Epilepsi grubunun nöbetlerle ilgili veriler açısından kontrol grubu ile karşılaştırıldığında yapılan matematik hatalarında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Mathematical Disability in Children with Idiopathic Partial Epilepsies The main purpose of the present study was to investigate the neuropsychological functioning and incidence of math disability in a sample of 30 patients with idiopathic partial epilepsies and in a sample of 30 age, sex, handedness and SES matched normal control within age range of 7-15. The performance of the epileptic group was inferior to that of controls in intellectual functioning (pO.001), attention (p=0.05), memory (p<0.05), language (pO.Ol), visual motor (pO.Ol) and executive functioning (pO.Ol), and math achievement (pO.Ol). Incidence of math disability was higher in epileptic group than in normal control group. No significant differences between groups were observed in types of mathematical errors done and in psychosocial and psychoemotional functioning. The epileptic group performed more poorly than the control group on all verbal tests combined (p<0.001), on all visual tests combined (pO.Ol) and on overall neuropsychological functioning (pO.Ol). No significant differences were found between epileptic group and control group upon types of mathematical errors in respect to seizure variables, such as diagnosis of EEG discharges, foci of EEG discharges, and types of epileptic syndromes.