Cumhuriyetin ilanından sonra hazırlanan yabancı uzman raporlarına ilişkin öğretmen, okul yöneticisi ve akademisyen görüşlerinin incelenmesi
Investigation of opinions of teachers, school principals and academicians on the reports prepared by foreign experts after the proclamation of the Republic
- Tez No: 970915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE CAN ARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ilkokullar, yabancı uzmanlar, sınıf öğretmenleri, okul müdürleri, akademisyenler
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Cumhuriyet'in ilanından sonra ülkemize davet edilen yabancı eğitim uzmanlarının raporlarına ilişkin öğretmen, okul yöneticisi ve akademisyen görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda eğitim uzmanı olarak ülkemize davet edilen John Dewey, Beryl Parker ve Kate V. Wofford'un raporlarında ilkokul kademesine ilişkin sundukları görüş, tespit ve önerilerinde ortak ve farklı noktalar belirlenmiş, bu noktalara ilişkin öğretmen, okul müdürü ve akademisyenlerin görüşlerine başvurulmuştur. Bu kapsamda araştırmada betimsel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın veri kaynaklarını; John Dewey, Beryl Parker ve Kate V. Wofford'un raporları, Ankara'nın köy/mahalle, ilçe merkezi ve şehir merkezindeki okullarda görev yapmakta olan sınıf öğretmenleri ve okul müdürleri ile üniversitelerde görev yapan akademisyenler oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, doküman incelemesi, anket ve görüşme yoluyla toplanmıştır. Anketten elde edilen nicel veriler SPSS programı ile betimsel istatistikler (frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma) kullanılarak, uzman raporlarının incelenmesi ve görüşme formundan elde edilen nitel veriler ise içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Doküman incelemesi sonuçları, Cumhuriyet'in ilanından sonra ülkemize davet edilen yabancı eğitim uzmanlarının raporlarında öğretim programları, sağlık uygulamaları, okul sistemi, okulun fiziki koşulları, öğretme-öğrenme süreci ve ölçme-değerlendirme boyutlarına değinildiğini göstermektedir. Bu boyutlara yönelik sınıf öğretmeni, okul müdürü ve akademisyenler ile yapılan görüşme sonuçları ise, yabancı uzman görüş, tespit ve önerilerinin günümüzde bazı açılardan halen geçerliğini koruduğunu ve eğitim sistemimizde iyileştirilmesi gereken noktalar olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, the main purpose is to investigate the opinions of education stakeholders on the reports prepared by foreign experts whose names are John Dewey, Beryl Parker and Kate V. Wofford invited from foreign countries after the Proclamation of Republic. With this aim, it has been decided to analyze the opinions and suggestions about elementary schools in these reports and receive opinions about them from the education stakeholders who are faculty members, school principals and form teachers. Then, the study group of this descriptive research consisted of the form teachers and school principals working at the schools in the villages, towns, and city center of Ankara; faculty members working at the universities. The data of the study was collected via document analysis, questionnaire form and interview form. As data analysis procedure, quantitative data collected from questionnaire form was analyzed with descriptive statistics (frequency, percentage, mean and standard deviation) by SPSS program and qualitative data collected from interview form and the investigation of experts' reports was analyzed with the content analysis method. Finally, the findings of qualitative data acquired from documents have shown the themes including curriculum, health practices, school system, schools' physical conditions, teaching-learning process and testing-evaluation were mentioned in these foreign experts' reports. Furthermore, the findings of interviews with the form teachers, school principals and faculty members have revealed that the opinions and suggestions of foreign experts still obtain in some ways and there are some points in need of strengthening for our system of education. Key Words; elementary schools, foreign experts, form teachers, school principals, academicians.