İklim değişikliği farkındalığına yönelik hazırlanan infografiklerin ve bu infografiklere yönelik öğrenci görüşlerinin incelenmesi
Examining infographics prepared for climate change awareness and student views on these infographics
  1. Tez No: 970978
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, İnfografik, Çevre, Farkındalık oluşturma, Climate change, Infographic, Environment, Awareness raising
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin ilerlemesi geleneksel öğrenme yöntemlerini çeşitlendirerek yeni materyallerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Çeşitlenen öğrenme materyalleri arasında infografiklerin kullanımı da giderek artmıştır. Bilginin görselleştirilmesi konusunda kullanılan yöntemlerden biri olan infografikler, karmaşık bilgileri görsel ögeler kullanarak daha etkili ve kolay bir şekilde sunmayı amaçlayan grafik anlatım türüdür. Bu doğrultuda bu araştırmada iklim değişikliği farkındalığına yönelik hazırlanan infografiklerin ve bu infografiklere yönelik öğrenci görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olan durum temelli tasarım geliştirme araştırması kullanılmış olup, araştırmaya İstanbul ili Pendik ilçesinde bir ortaokulun 8. sınıflarında eğitim gören toplam 12 öğrenci katılmıştır. Bu araştırmanın sonucunda infografik örnekleri incelendiğinde öğrencilerin infografik hazırlamaktan daha ziyade sunum şeklinde ödevler hazırladıkları görülmüştür. Bu durumun öğrencilerin yaptıkları diğer derslerdeki ödevlerinde genellikle sunum kullanmalarından kaynaklandığı düşünülmüştür. Ayrıca öğrencilerin görsel, kurgusal ve içeriksel bilgi farklılıklarının da çalışmalardaki eksikliklerin temel ve ayırt edici durumlarından olabileceği düşünülmektedir. İnfografik kullanmanın avantajlarına ilişkin öğrenci görüşleri incelendiğinde öğrenciler çoğunlukla infografiklerin dikkat çekici olduğunu belirtmektedirler. İnfografik hazırlanmasında öğrenciler öncelikle Canva programını kullandıklarını ayrıca yapay zekadan da yararlandıklarını belirtmişlerdir. İnfografik hazırlama sonrası öğrencilerin hayatlarındaki değişiklikler adına en fazla belirttikleri durumun çevreye karşı daha duyarlı hale gelmeleri olduğu belirtilmiştir. İnfografik kullanan öğrencilerin en fazla yaşadıkları hissin endişe olduğu; küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri konusunda yaşadıkları farkındalığın onları endişeye sevk ettiği görülmüştür. Elde edilen bulgular literatür ile karşılaştırılarak tartışılmış olup, önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The advancement of technology has diversified traditional learning methods, leading to the development of new educational materials. Among these, the use of infographics has become increasingly prevalent. As a visual communication tool, infographics aim to present complex information in a more comprehensible and effective manner through the use of visual elements. In this regard, the present study aims to examine infographics designed to raise awareness of climate change, as well as to investigate students' perceptions of these infographics. The study employed a design-based research method, one of the qualitative research approaches, and was conducted with a total of 12 eighth-grade students enrolled in a middle school located in the Pendik district of Istanbul. As a result of this study, the analysis of infographic samples revealed that students tended to prepare assignments in the form of presentations rather than actual infographics. This tendency is thought to stem from students' habitual use of presentation formats in assignments across other subjects. Furthermore, it is considered that variations in students' visual, structural, and content-related knowledge may also be among the fundamental and distinctive reasons for the deficiencies observed in their work. When examining students' opinions regarding the advantages of using infographics, most students stated that infographics are attention-grabbing. In preparing their infographics, students primarily reported using the Canva platform, and additionally noted that they benefited from artificial intelligence tools. Following the infographic preparation process, the most commonly reported change in students' lives was an increased sensitivity and awareness toward environmental issues. It was observed that the most prominent emotion experienced by students using infographics was anxiety, as the awareness they gained about global warming and the effects of climate change led to increased concern. The findings obtained were discussed in relation to the existing literature, and relevant recommendations were provided.