Sürdürülebilir kalkınma perspektifinde Türkiye'de nükleer enerjinin rolü ve önemi
The role and importance of nuclear energy in Turkey in the perspective of sustainable development
- Tez No: 971027
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BURÇİN YERELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Enerji arzı, Nükleer enerji, Sürdürülebilir kalkınma, Energy supply, Nuclear energy, Sustainable development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
Özet
Birleşmiş Milletlerin 17 sürdürülebilir kalkınma hedefi (SKA), ekonomik büyüme ile çevresel koruma arasında denge kurmayı amaçlarken, enerji sektörü bu dengenin merkezinde yer almaktadır. Çevreye düşük düzeyde karbon salınımı ve 7/24 kesintisiz üretim kapasitesi sayesinde bir adım önde olan nükleer enerji, iklim değişikliğiyle mücadele ve herkes için erişilebilir temiz enerji sağlanması hedefleri olmak üzere birçok kalkınma hedefine katkı sunabilmektedir. Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (Akkuyu NGS) örneği, nükleer enerjinin sürdürülebilir kalkınma bağlamında oynayabileceği stratejik rolü somut zemine oturtmaktadır. Akkuyu NGS projesi, bir yandan ülkemizin enerji arz güvenliğini artırarak ekonomik kalkınmayı desteklemeyi, diğer yandan da fosil yakıtlara bağımlılığı ve sera gazı emisyonlarını azaltarak çevresel hedeflere ulaşma anlamında Türkiye'nin stratejik hedeflerine hizmet etmektedir. Bu çalışma ile enerji arz güvenliğinde nükleer enerjinin rolü ele alınırken, Türkiye'de nükleer enerjinin sürdürülebilir kalkınma perspektifinde etkileri incelenmiş, nükleer enerjinin kullanım alanlarıyla ilgili örnekler verilerek Akkuyu Nükleer Güç Santralinin ülkemize ekonomik, çevresel ve sosyal etki analizi kapsamında etkileriyle ilgili değerlendirmeler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The United Nations' 17 Sustainable Development Goals (SDGs) aim to balance economic growth with environmental protection, and the energy sector is at the heart of this balance. Nuclear energy, a step ahead thanks to its low carbon emissions and 24/7 uninterrupted production capacity, can contribute to numerous development goals, including combating climate change and providing accessible, clean energy for all. The example of the Akkuyu Nuclear Power Plant, Turkey's first nuclear power plant, concretely demonstrates the strategic role nuclear energy can play in sustainable development. The Akkuyu Nuclear Power Plant project serves Turkey's strategic goals by supporting economic development by increasing Turkey's energy supply security, while also reducing dependence on fossil fuels and greenhouse gas emissions to achieve environmental goals. This study examines the role of nuclear energy in energy supply security, examines the impact of nuclear energy in Turkey within a sustainable development perspective, provides examples of nuclear energy's potential applications, and presents assessments of the Akkuyu Nuclear Power Plant's impact on Turkey within the context of an economic, environmental, and social impact analysis.