Tis2/Go nanokompozit temelli nanosensörler ile parathion tayini
Determination of parathion with Tis2/Go nanocomposite based nanosensors
  1. Tez No: 971044
  2. Yazar: ADEM YAĞIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT UYGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Amperometri, Grafen oksit, Nano-kompozit, Parathion, Pestisit, TiS2, Sensör, Amperometry, Graphene oxide (GO), Nanocomposite, Parathion, Pesticide, Sensor, Titanium disulfide (TiS₂)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Parathion pestisitini TiS2/GO Nanokompozit Temelli Nanosensörler Tayin etmek amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, TiS₂/GO nanokompozit modifiye elektrot kullanılarak elektrokimyasal yöntemle parathion tayini gerçekleştirilmiş ve optimizasyon, karakterizasyon ile analitik performans değerlendirilmiştir. Bulgular: Sentezlenen TiS₂/GO kaplı biyosensörlerin SEM ve EDX analizleriyle morfolojik karakterizasyonu yapılmış ve elektrokimyasal davranışları DPV ve EIS ölçümleriyle incelenmiştir. Yaygın olarak kullanılan Parathion pestisitinin tayini için SPE elektrotları TiS₂/GO + %5 Nafion™ karışımıyla modifiye edilmiş olup, optimum pH çalışmaları sonucunda en yüksek sinyalin pH 7.0'da (153.425 µA) ve kabul edilebilir tekrarlanabilirliğin (RSD %6.864) sağlandığı belirlenmiştir. Farklı derişimlerde (10⁻9 – 10⁻⁴ M) yapılan ölçümlerle konsantrasyon-akım ilişkisi grafiği oluşturulmuş, ayrıca 10⁻⁵ M Parathion ile yapılan tekrarlanabilirlik testlerinde düşük RSD (%1.46) değeriyle yüksek tekrarlanabilirlik gösterilmiştir Sonuç: Bu tez çalışmasında TiS2/GO nanokompoziti ile SPE perde baskılı elektrotlar kullanılarak Elektrokimyasal yöntemlerle Parathion tayini yapılmıştır. Bu sayede geleneksel analiz yöntemlerine ek olabilecek elektrokimyasal yöntem geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the pesticide parathion using TiS₂/GO Nanocomposite-Based Nanosensors. Material and Methods: In this study, parathion detection was performed via an electrochemical method using a TiS₂/GO nanocomposite-modified electrode, followed by optimization, characterization, and evaluation of analytical performance Results: : The synthesized TiS₂/GO-coated biosensors were morphologically characterized using scanning electron microscopy (SEM) and energy-dispersive X-ray spectroscopy (EDX), while their electrochemical behavior was evaluated through differential pulse voltammetry (DPV) and electrochemical impedance spectroscopy (EIS) measurements. For the detection of the widely used pesticide Parathion, screen-printed electrodes (SPEs) were modified with a composite of TiS₂/GO and 5% Nafion™. Optimization studies indicated that the maximum current response (153.425 µA) was obtained at pH 7.0, with acceptable reproducibility (relative standard deviation, RSD = 6.864%). A linear relationship between current response and Parathion concentration was established over a range of 10⁻9 to 10⁻⁴ M. Furthermore, repeatability tests conducted at 10⁻⁵ M Parathion demonstrated high precision, yielding a low RSD of 1.46% Conclusion: This thesis study presents the electrochemical determination of parathion using TiS₂/GO nanocomposite-modified screen-printed electrodes (SPEs). The developed electrochemical method offers a viable alternative to conventional analytical techniques, demonstrating its potential as a complementary approach for parathion detection.