Farklı oranlarda çemen baharat karışımı içeren eritme peynirleri üretimi ve bazı özelliklerinin belirlenmesi
Production of melting cheeses containing different proportions of chemen spice mixture and determination of some of their properties
- Tez No: 971045
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN CANKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çemen, eritme peyniri, baharat, Chemen, processed cheese, spice
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Organik Üretim Ana Bilim Dalı
Özet
Çemen baharat karışımı özellikle Kayseri ve yakın illerinde severek tüketilen bir çeşni karışımıdır. Özellikle pastırmanın korunması ve lezzetlendirilmesi amacı ile yoğun bir şekilde kullanılır. Sulandırılan ve salça kıvamına getirilen çemen baharat karışımının ekmekle doğrudan tüketimi de yaygın bir tüketim şeklidir. İşte bu denli yoğun tüketimi olan çemen baharat karışımının eritme peynirinde de uyumlu olacağı düşünülmüş ve farklı oranlarda çemen baharat karışımı içeren eritme peynirleri üretilmiştir. Üretilen peynirler vakum paketlenmiş ve +4 oC'de iki ay depolanmıştır. Peynir örnekleri ilk gün ve 60. gün analize alınmıştır. Çemen baharatlı eritme peynirlerinin fizikokimyasal, tekstürel ve mikrobiyolojik analizleri gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonunda çemen baharat karışımının eritme peynir üretiminde başarı ile kullanılabileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Chemen spice mix is a condiment mix that is particularly popular in Kayseri and neighboring provinces. It is used extensively to preserve and flavor pastrami. Diluting the chemen spice mix and bringing it to a paste consistency for direct consumption with bread is also a common way of consuming it. Given its widespread consumption, it was considered that the chemen spice mixture would also be compatible with melted cheese, leading to the production of melted cheeses containing different ratios of the mixture. The produced cheeses were vacuum-packed and stored at +4°C for two months. Cheese samples were analyzed on the first day and the 60th day. Physical-chemical, textural and microbiological analyses of the chemen-spiced processed cheeses were conducted. At the end of the study, it was concluded that the chemen spice mixture can be successfully used in processed cheese production.