Nanotel modifiye nanosensörler ile Chlorpyrifos tayini
Determination of Chlorpyrifos with nanowire modified nanosensors
  1. Tez No: 971047
  2. Yazar: ÖZGÜN US
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT UYGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Pestisit, Nanotel, Chlorpyrifos, Elektrokimya, Nanosensör, Pesticide, Nanowire, Chlorpyrifos, Electrochemistry, Nanosensor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, organofosforlu insektisitler grubunda yer alan Chlorpyrifos pestisit etkeninin, Au/PANI/Pt nanotel temelli nanosensörler kullanılarak elektrokimyasal olarak tespit edilebilirliğinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Chlorpyrifos tayini için sırasıyla Au/PANI/Pt nanotelleri sentezlenmiş, karakterizasyonları yapılmış ve SPE elektrotların modifikasyonunda kullanılmıştır. Hazırlanan nanosensörün analitik performansı incelenmiş ve arazide kullanılabilirliği denenmiştir. Bulgular: Yapılan çalışmalarda optimum pH değeri 7.0 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca Differential Pulse Voltametry yöntemiyle yürütülen denemelerde en iyi Chlorpyrifos derişiminin 1x10-5 olduğu gözlemlenmiştir. Tekrar edilebilirlik sonuçlarına göre hazırlanan Au/PANI/Pt nanotel temelli nanosensörün Chlorpyrifos tayininde kullanılabilir olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Au/PANI/Pt nanotel modifiye nanosensörlerin Chlorpyrifos pestisit etken maddesinin analizinde başarılı sonuçlar verdiği görülmüştür. Elde edilen bulgular, gıda güvenliği ve çevresel izleme uygulamalarında yeni nesil analitik metotların tasarımı için yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to investigate the electrochemical detectability of the pesticide active ingredient Chlorpyrifos, which belongs to the organophosphorus insecticide group, using Au/PANI/Pt nanowire-based nanosensors. Material and Methods: For the determination of Chlorpyrifos, Au/PANI/Pt nanowires were synthesized, characterized and used in the modification of SPE electrodes, respectively. The analytical performance of the prepared nanosensor was investigated and its usability in the field was tested. Results: In the studies, the optimum pH value was determined as 7.0. In addition, in the experiments carried out with the Differential Pulse Voltammetry method, it was observed that the best Chlorpyrifos concentration was 1x10-5. According to the repeatability results, it was determined that the prepared Au/PANI/Pt nanowire based nanosensor could be used in the determination of Chlorpyrifos. Conclusion: Au/PANI/Pt nanowire modified nanosensors have been shown to yield successful results in the analysis of the active ingredient of the pesticide Chlorpyrifos. The findings provide guidance for the design of new generation analytical methods in food safety and environmental monitoring applications.