Lignin/politiyofen (Lİ/PTH) kompozitinin sentezi, karakterizasyonu ve adsorbant olarak kullanımının araştırılması
Synthesis, characterization and investigation of the usage as an adsorbent of lignin/polythiophene (Li/PTh) composite
- Tez No: 971048
- Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL ŞEN GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Engineering Sciences, Chemistry, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Karbaril, Lignin, Pestisitler, Politiyofen, Adsorption, Carbaryl, Lignin, Pesticides, Polythiophene
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, karbamat grubu bir pestisit olan karbarilin sudan uzaklaştırılması için ilk kez Lignin/Politiyofen (Li/PTh) kompoziti kullanılmıştır. Sentezlenen Li/PTh kompozitinin yapısal özellikleri Fourier Transform İnfrared Spektroskopisi (FTIR) ve X-Ray Kırınım (XRD) çalışmaları ile incelenmiştir. Morfolojik özellikleri Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve suda bulunan karbaril pestisitinin uzaklaştırma çalışmaları ise Ultraviyole ve Görünür Absorpsiyon Spektrometresi (UV-Vis) ile araştırılmıştır. Karbarilin kompozit tarafından adsorpsiyonu için deneysel bazı şartlar optimize edilmiştir. Optimum adsorpsiyon şartları adsorbent miktarı 5mg, pH 7, karbaril başlangıç derişimi 1mg/L, karıştırma hızı 200 rpm ve karıştırma süresi ise 15 dk olarak belirlenmiştir. Optimum şartların belirlenmesinin ardından çeşme suyunda bulunan karbaril pestisitinin uzaklaştırma çalışmaları Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ve UV-Vis cihazlarıyla takip edilmiştir. FTIR sonuçlarından, sentezlenen Li/PTh kompozitlerinin oluşumunu destekleyen spektrumlar elde edilmiştir. SEM sonuçları lignin üzerine politiyofenin kaplanması ile ligninin morfolojisinin değiştiğini göstermiştir. İletkenlik sonuçları ise oluşan kompozitin iletkenlik değerinin (5.75x10-8 S/cm) çok düşük olduğunu göstermiştir. Optimum koşullarda, Li/PTh kompoziti ile muamele edilen çeşme suyu ile elde edilen HPLC sonuçları kompozitin karbaril uzaklaştırılmasında kullanılabileceğini göstermiştir. Geliştirilen metot karbaril katkılanmış çeşme suyu için %88 uzaklaştırma yüzdesi gösterirken HPLC metodu %78 geri kazanma değeri sergilemiştir. Adsorpsiyon verileri Langmuir ve Freundlich modellerine uygulandığında Langmuir modeline karşı daha iyi bir uyum göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Lignin/Polythiophene (Li/PTh) composite was used for the first time for the removal of carbaryl, a carbamate pesticide, from water. The structural properties of the synthesized Li/PTh composite were investigated using Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) and X-Ray Diffraction (XRD studies. Its morphological properties were examined by Scanning Electron Microscopy (SEM), while the removal studies of carbaryl pesticide in water were conducted using Ultraviolet and Visible Absorption Spectrometry (UV-Vis). Some experimental conditions for the adsorption of carbaryl by the composite were optimized. The optimum adsorption conditions were determined as 5 mg of adsorbent, pH 7, an initial carbaryl concentration of 1 mg/L, a stirring speed of 200 rpm, and a contact time of 15 minutes. Following the determination of optimum conditions, the removal studies of carbaryl pesticide in tap water were monitored using High-Performance Liquid Chromatography (HPLC) and UV-Vis instruments. FTIR spectra supporting the formation of the synthesized Li/PTh composites were obtained. SEM results showed that the morphology of lignin changed upon coating with polythiophene. Conductivity results indicated that the conductivity value of the formed composite (5.75x10⁻⁸ S/cm) was very low. Under optimum conditions, HPLC results obtained from tap water treated with the Li/PTh composite demonstrated that the composite can be used for carbaryl removal. The developed method showed an 88% removal percentage for carbaryl-spiked tap water, while the HPLC method exhibited a 78% recovery value. The Langmuir and Freundlich models are subjected to adsorption datas. The datas fitted better when by using Langmuir model.