Akut iskemik inme geçiren hastalarda erken mobilizasyon uygulamasının denge ve mobilite üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of early mobilization on balance and mobility in patients with acute ischemic stroke
- Tez No: 971049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU TURAN KIZILDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: iskemik inme, erken mobilizasyon, mobilite, denge, ischemic stroke, early rehabilitation, mobility, balance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut iskemik inme geçiren hastalarda erken mobilizasyon uygulamasının denge ve mobilite üzerine etkisinin incelenmesi ve akut iskemik inme hastaları için erken rehabilitasyon programının geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Aralık 2023-Mart 2025 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İnme Merkezinde yatmakta olan ve dahil etme kriterlerine uyan 12'si çalışma, 11'i kontrol grubunda olmak üzere toplam 23 gönüllü akut iskemik inme hastasıyla gerçekleştirildi. Araştırma verilerinin toplanmasında Demografik Bilgi Formu, Modifiye Rankin Ölçeği, Ulusal Sağlık Enstitüleri İnme Ölçeği, Akut İnme Hastaları için Geliştirilmiş Mobilite Ölçeği, İnme Rehabilitasyonu Hareket Değerlendirilme Ölçeği, Berg Denge Ölçeği, İnmeli Hastalar İçin Postural Değerlendirme Ölçeği, Yorgunluk Şiddet Ölçeği, Modifiye Barthel İndeksi ve Pittsburgh Rehabilitasyona Katılım Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma grubunda, erken rehabilitasyon sonrasında mobilite ve denge açısından kontrol grubuna kıyasla anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0.05). Buna ek olarak, inme durumu, inme şiddeti, günlük yaşam aktiviteleri, yorgunluk şiddeti ve rehabilitasyona katılım açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Korelasyon analizinde, günlük yaşam aktiviteleri ile mobilite ve rehabilitasyona katılım arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p<0,05). Yorgunluk şiddeti ile günlük yaşam aktiviteleri ve rehabilitasyona katılım arasında ise negatif yönlü anlamlı bir ilişki görülmüştür (p<0,05). Her iki grupta da değerlendirilen parametreler açısından rehabilitasyon öncesi ve sonrası yapılan grup içi karşılaştırmalarda istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Bu araştırma, akut iskemik inme geçiren hastalarda erken dönemde uygulanan rehabilitasyonun iyileşme sürecine olumlu katkılar sağladığını göstermiştir. Elde edilen bulgular, inme merkezinde yatan hastalara yönelik erken rehabilitasyon programlarının denge ve mobilite üzerinde etkili olabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to investigate the effect of early mobilization on balance and mobility in patients with acute ischemic stroke and to develop an early rehabilitation program for acute ischemic stroke patients. Material and Methods: The study was conducted with a total of 23 volunteer acute ischemic stroke patients, 12 in the study group and 11 in the control group, who were hospitalized at Eskişehir Osmangazi University Stroke Center between December 2023 and March 2025 and met the inclusion criteria. Demographic Information Form, Modified Rankin Scale, National Institutes of Health Stroke Scale, Improved Mobility Scale for Acute Stroke Patients, Stroke Rehabilitation Movement Assessment Scale, Berg Balance Scale, Postural Assessment Scale for Stroke Patients, Fatigue Severity Scale, Modified Barthel Index and Pittsburgh Rehabilitation Participation Scale were used to collect the data. Findings: In the study group, no significant difference was found in terms of mobility and balance after early rehabilitation compared to the control group (p>0.05). In addition, no significant difference was found between the groups in terms of stroke status, stroke severity, activities of daily living, fatigue severity and participation in rehabilitation (p>0.05). Correlation analysis revealed a significant positive correlation between activities of daily living, mobility and participation in rehabilitation (p<0.05). There was a significant negative correlation between fatigue severity and activities of daily living and participation in rehabilitation (p<0.05). Statistically significant differences were found in the intra-group comparisons made before and after rehabilitation in terms of the parameters evaluated in both groups (p<0.05). Conclusion: This study showed that early rehabilitation in patients with acute ischemic stroke contributes positively to the recovery process. The findings revealed that early rehabilitation programs for patients hospitalized in a stroke center may be effective on balance and mobility.