2-4 yaş çocuklarda ağız sağlığının yaşam kalitesine etkisi
The impact of oral health on quality of life in children aged 2-4
  1. Tez No: 971053
  2. Yazar: RUKİYE ELİF YACAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız Sağlığı, Erken Çocukluk, Halk Sağlığı Hemşireliği Yaşam Kalitesi, Halk sağlığı hemşireliği, Early Childhood, Oral Health, Public Health Nursing, Quality Of Life, Community healt nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, 2-4 yaş aralığındaki çocuklarda ağız sağlığı ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte yürütülen bu çalışma, 2024-2025 yılları arasında Erzincan ili Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, rastgele seçilen 250 çocuktan oluşan çocuk ve ebeveynleri oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak demografik bilgi formu, erken çocukluk çağı ağız sağlığı etki ölçeği ve erken çocukluk çağı yaşam ölçeği kullanılmıştır. Veriler, SPSS for Windows 22 paket programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çocukların ağız sağlığı durumları ile yaşam kalitesi arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p<0.05). Yapılan korelasyon analizinde, diş çürüğü varlığı ile yaşam kalitesi puanları arasında negatif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir (r = -0.46, p<0.05). Diş çürüğü bulunan ve ağız hijyeni yetersiz olan çocukların Erken Çocukluk Çağı Ağız Sağlığı Etki Ölçeği puanlarının, sağlıklı çocuklara kıyasla daha düşük olduğu saptanmıştır. Ebeveynlerin eğitim düzeyinin yükselmesi ve düzenli diş hekimi kontrollerinin yapılması, çocukların yaşam kalitesi puanlarını olumlu yönde etkilemiştir. Analiz sonuçları, çürük varlığının çocukların yaşam kalitesi üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Sonuç: Araştırma sonuçları, erken çocukluk döneminde ağız sağlığının hem çocukların hem de ailelerin yaşam kalitesi üzerinde kritik bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Bu bulgular doğrultusunda, ebeveynlere yönelik eğitim programlarının artırılması, düzenli ağız sağlığı kontrollerinin yaygınlaştırılması ve toplum temelli koruyucu ağız sağlığı hizmetlerinin güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the relationship between oral health and quality of life in children aged 2-4 years. Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted between 2024 and 2025 at the Erzincan Binali Yıldırım University Oral and Dental Health Education and Research Hospital in Erzincan Province. The sample consisted of 250 randomly selected children and their parents. A demographic information form, the Early Childhood Oral Health Impact Scale, and the Early Childhood Life Scale were used as data collection tools. The data were analyzed using the SPSS for Windows 22 software package. Results: A significant relationship has been found between children's oral health status and their quality of life (p<0.05). In the correlation analysis performed, a negative and moderate relationship was determined between the presence of dental caries and quality of life scores (r = -0.46, p<0.05). Children with dental caries and poor oral hygiene were found to have lower Early Childhood Oral Health Impact Scale scores compared to healthy children. Increased parental education level and regular dental check-ups positively affected children's quality of life scores. The analysis results showed that the presence of decay had a significant effect on children's quality of life. Conclusion: Research findings reveal that oral health in early childhood plays a critical role in the quality of life of both children and their families. In light of these findings, it is recommended that educational programs for parents be increased, regular oral health check-ups be made more widespread, and community-based preventive oral health services be strengthened.