Elektronik ve biyometrik giriş kontrol sistemlerinde işçilerin kişisel verilerinin korunması
Protection of employees' personal data considering electronic and biometric access control systems
  1. Tez No: 971096
  2. Yazar: ELİF CANSU İKİEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE AYŞEGÜL KULULAR İBRAHİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Hukuk, Science and Technology, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Gözetim, İşyeri İzleme, İşçilerin Gözetlenmesi, İş İlişkisinde Haklar, İşçilerin Kişisel Verilerinin Korunması, Sayısal gözetim, Digital Surveillance, Workplace Monitoring, Employee's Surveillance, Rights in Labour Relationship, Protection of Workers' Personal Data
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Bilim Dalı
Özet
Teknoloji, hayatın tüm alanlarında olduğu gibi çalışma yaşamında da büyük bir dönüşüm yaratmaktadır. Öyle ki, sanayi devriminden beri benimsenen temel kavramların geleneksel tanımlarını aşarak yeni anlamlar edindiği görülmektedir. Teknolojinin, çalışma yaşamına üretim süreçlerinden iş ilişkilerine kadar nüfuz etmesi; işyerini fiziksel bir mekanı ifade etmenin ötesinde iş organizasyonuna doğru genişletmekte ve aynı zamanda yeni çalışma modellerinin yaygınlaşmasını da beraberinde getirmektedir. Yaşanan gelişmeler, işyerinde gözetim gibi oldukça eski ve olağan kabul edilen uygulamaların da yeniden değerlendirilmesini gerekli kılmaktadır. Keza teknolojiyle dönüşen işyerlerinde, işverenler dijital gözetim araçları sayesinde işçileri geçmişte benzeri görülmemiş bir kapsam ve süreklilikle izleyebilme olanağına erişmektedir. Bu durum, gözetimin işle ilgili olmayan alanlara hatta işin görüldüğü yer ve zamanın dışına taşarak işçilerin kişiliğini oluşturan değerleri üzerinde müdahaleler oluşturabilmektedir. Bu bağlamda, işyerinde gözetimin hukuki çerçevesinin ortaya konulması gerekmektedir. İşverenin hak ve yükümlülükleri, işyerinde gözetimin hukuki dayanaklarını oluştursa da bu durum işverene sınırsız bir gözetim yetkisi tanındığı anlamına gelmemektedir. Zira, işçilerin başta kişi olmak sıfatıyla sahip olduğu hakları olmak üzere işyerinde gözetimi sınırlandıran hukuki düzenlemeler bulunmaktadır. Nitekim, işyerinde gözetim; işçilerin kişiliğini, özel hayatını ve kişisel verilerini güvence altına alan birçok hak açısından ciddi ihlal riskleri barındırmaktadır. Bu doğrultuda, işyerinde gözetimin ancak hukuka uygunluk koşullarının varlığı halinde gerçekleştirilebileceği kabul edilmektedir. Bu tezde, işyerinde gözetimin hukuki boyutu; teknolojinin çalışma yaşamında meydana getirdiği dönüşüm ekseninde ve mevcut hukuki düzenlemelerin teknolojinin dinamik yapısı karşısındaki yeniden ele alınma ihtiyacı çerçevesinde incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Technology is creating a profound transformation in working life, as it does in all areas of life. So much so that the fundamental concepts adopted since the Industrial Revolution have transcended their traditional definitions and acquired new meanings. The penetration of technology into working life—from production processes to employment relations—has extended the concept of the workplace beyond a mere physical location, evolving it into an organizational structure and facilitating the widespread adoption of new working models. These developments have necessitated the reconsideration of long-established and commonplace practices such as workplace surveillance. Indeed, in technologically transformed workplaces, employers have gained the ability to monitor employees more extensively and continuously than ever before through digital surveillance tools. This can lead surveillance to encroach upon areas unrelated to work and even beyond the time and place in which the work is performed, thereby interfering with the values that constitute employees' personalities. In this context, it is essential to define the legal framework of workplace surveillance. Although the employer's rights and obligations form the legal basis of such surveillance, this does not imply that the employer is granted unlimited surveillance authority. On the contrary, there are legal regulations that limit workplace surveillance, particularly to safeguard the rights of employees as individuals. In fact, workplace surveillance carries serious risks of violating various rights that protect employees' personalities, private lives, and personal data. Accordingly, workplace surveillance is deemed lawful only if it meets certain legal compliance criteria. This thesis examines the legal dimension of workplace surveillance within the context of the transformation technology has brought to working life, and in light of the need to reassess existing legal regulations in the face of technology's dynamic nature.