Hiperemezis gravidarum tanılı hastalarda oksidatif stres ve antioksidan durumun değerlendirilmesi
Evaluation of oxidative stress and antioxidant status in patients diagnosis with hyperemesis gravidarum
- Tez No: 971313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA CAN, DOÇ. DR. NEVİN TÜTEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Hiperemezis gravidarum, oksidatif stres, AOPP, TOS, TAS, Hyperemesis gravidarum, oxidative stress, AOPP, TOS, TAS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, hiperemezis gravidarum tanısı almış gebelerde oksidatif stres belirteçlerinin düzeylerinin değerlendirilmesi ve bu parametrelerin tanısal potansiyelinin araştırılması amaçlanmıştır. Gerekçe ve Yöntem: Hiperemesis gravidarum, gebelikte görülen şiddetli ve uzun süreli bir bulantı ve/veya kusma şeklidir ve patogenezinde oksidatif stresin rolü giderek daha fazla araştırılmaktadır. Oksidatif stres ile antioksidan savunma sistemleri arasındaki dengenin bozulmasının, hiperemesis gravidarum gelişiminde etkili olabileceği düşünülmektedir. Bu bağlamda, çalışmamızda total oksidan durum (TOS), total antioksidan durum (TAS), oksidatif stres indeksi (OSİ) ve ileri oksidatif protein ürünleri (AOPP) düzeyleri değerlendirilmiştir. Prospektif vaka-kontrol deseninde yürütülen çalışmaya 36 hiperemesis gravidarum tanısı almış gebe ve 35 sağlıklı gebe dahil edilmiştir. Kan örneklerinden elde edilen parametreler ELISA yöntemi ile analiz edilmiş, OSİ ise TOS/TAS oranı olarak hesaplanmıştır. Tanısal performansı değerlendirmek amacıyla ROC analizi yapılmıştır. Bulgular: Hiperemesis gravidarum grubunda TOS, OSİ ve AOPP düzeyleri anlamlı şekilde yüksek; TAS düzeyleri ise anlamlı derecede düşük bulunmuştur. ROC Analizinde, OSI ve AOPP değişkenleri pozitif ve negatif grupları ayırt etmede en güçlü belirleyiciler olarak öne çıkmaktadır. Sonuç: Çalışmamızın bulguları, hiperemesis gravidarum patogenezinde oksidatif stresin önemli bir role sahip olduğunu ve AOPP nin tanısal bir biyobelirteç olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the levels of oxidative stress markers in pregnant women diagnosed with hyperemesis gravidarum and to investigate the diagnostic potential of these parameters. Materials and Methods: Hyperemesis gravidarum is a severe and prolonged form of nausea and/or vomiting seen in pregnancy, and the role of oxidative stress in its pathogenesis is increasingly being investigated. It is thought that the disruption of the balance between oxidative stress and antioxidant defense systems may be effective in the development of hyperemesis gravidarum. In this context, total oxidant status (TOS), total antioxidant status (TAS), oxidative stress index (OSI) and advanced oxidative protein products (AOPP) levels were evaluated in our study. Thirty-six pregnant women diagnosed with hyperemesis gravidarum and 35 healthy pregnant women were included in the study, which was conducted in a prospective case-control design. Parameters obtained from blood samples were analyzed by ELISA method, and OSI was calculated as the TOS/TAS ratio. ROC analysis was performed to evaluate the diagnostic performance. Results: In the hyperemesis gravidarum group, TOS, OSI, and AOPP levels were significantly higher, while TAS levels were significantly lower. In ROC analysis, OSI and AOPP variables stood out as the strongest predictors in distinguishing between positive and negative groups. Conclusion: The findings of our study indicate that oxidative stress plays an important role in the pathogenesis of hyperemesis gravidarum and that AOPP may be a diagnostic biomarker.