Hidrojen enerji kaynağı yakıt olarak değerlendirilmesinde metanol sentezinin çevresel sürdürülebilirlik analizi
Environmental sustainability analysis of methanol synthesis in the evaluation of hydrogen energy source as a fuel
- Tez No: 971314
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA YUMURTACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrojen enerjisi, Sürdürülebilir enerji, Yenilenebilir enerji, Çevresel sürdürülebilirlik, Hydrogen energy, Sustainable energy, Renewable energy, Sustainable environment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezi, yeşil metanol üretiminin çevresel sürdürülebilirliğini incelemektedir. Yeşil metanol, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak üretilen karbon nötr bir yakıttır. Çalışmada, İzmir'de hipotetik olarak kurulan bir yeşil metanol üretim sisteminin çevresel etkileri Yaşam Döngüsü Analizi ve Su Ayak İzi analizleriyle değerlendirilmiştir. Yaşam Döngüsü Analizi kapsamında mevsimsel yenilenebilir enerji değişimlerinin çevresel etkileri, lityum iyon ve vanadyum redoks akış bataryaları gibi hibrit enerji depolama sistemleriyle desteklenerek araştırılmıştır. Su Ayak İzi analizi, farklı hidrojen üretim teknolojileri (proton değişim membranı elektrolizi, alkalin elektroliz, yüksek basınçlı alkalin elektroliz, kılcal beslemeli alkalin elektroliz) ile karbon yakalama yöntemlerinin (direkt havadan yakalama ve biyoetanol fermantasyonu yan ürünü) su tüketimini karşılaştırmıştır. Yaşam Döngüsü Analizi bulguları, yenilenebilir enerji tabanlı metanol üretiminin geleneksel şebeke enerjisine kıyasla önemli iyileşmeler sağladığını göstermektedir: küresel ısınma potansiyelinde %24,38-28,26, insan sağlığı zararında %87,51-89,45, ekosistem kalitesi zararında %68,85-75,77 ve kaynak kullanılabilirliği zararında %45,42-50,45 azalma. En yüksek çevresel etki hidrojen üretim sürecinden kaynaklanmaktadır. Su Ayak İzi analizlerinde, karbondioksit yakalama yönteminin su kıtlığı üzerindeki etkilerde birincil faktör olduğu belirlenmiştir. Direkt havadan yakalama sistemleri %93-97 Su Kıtlığı Göstergesi değerleriyle yüksek su tüketimi sergilerken, biyoetanol fermantasyonu yan ürünü yakalama %3-10 değerleriyle önemli ölçüde düşük tüketim göstermiştir. Proton değişim membranı sistemleri %2,35-2,54 değerleriyle en düşük su tüketimine sahiptir. İzmir'de yaz aylarında su kıtlığı etkileri yıllık ortalamadan %55 yüksek, yaz-kış etki oranı 2,5:1'i aşmaktadır. Sonuç olarak, yenilenebilir enerji kaynakları, proton değişim membranı elektrolizi ve biyoetanol fermantasyonu tabanlı karbondioksit yakalamanın kombinasyonu, yeşil metanol üretimi için çevresel açıdan en sürdürülebilir yaklaşımdır. Bu bulgular, sürdürülebilir kimyasal üretim sistemlerinin tasarımına ve çevre dostu enerji politikalarının geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This doctoral dissertation examines the environmental sustainability of green methanol production. Green methanol is a carbon-neutral fuel produced using renewable energy sources. The study evaluates the environmental impacts of a hypothetical green methanol production system established in Izmir through Life Cycle Assessment and Water Footprint analyses. Within the Life Cycle Assessment framework, the environmental impacts of seasonal renewable energy variations were investigated, supported by hybrid energy storage systems such as lithium-ion and vanadium redox flow batteries. Water Footprint analysis compared water consumption of different hydrogen production technologies (proton exchange membrane electrolysis, alkaline electrolysis, high-pressure alkaline electrolysis, capillary-fed alkaline electrolysis) and carbon capture methods (direct air capture and bioethanol fermentation by-product). Life Cycle Assessment findings demonstrate that renewable energy-based methanol production provides significant improvements compared to conventional grid energy: 24.38-28.26% reduction in global warming potential, 87.51-89.45% in human health damage, 68.85-75.77% in ecosystem quality damage, and 45.42-50.45% in resource availability damage. The highest environmental impact originates from the hydrogen production process. Water Footprint analyses identified the carbon dioxide capture method as the primary factor affecting water scarcity impacts. Direct air capture systems exhibited high water consumption with 93-97% Water Scarcity Index values, while bioethanol fermentation by-product capture showed significantly lower consumption with 3-10% values. Proton exchange membrane systems demonstrated the lowest water consumption with 2.35-2.54% values. In Izmir, summer water scarcity impacts are 55% higher than annual averages, with summer-winter impact ratio exceeding 2.5:1. In conclusion, the combination of renewable energy sources, proton exchange membrane electrolysis, and bioethanol fermentation-based carbon dioxide capture represents the most environmentally sustainable approach for green methanol production. These findings contribute to the design of sustainable chemical production systems and the development of environmentally friendly energy policies.