Ülkemizde müzik teknolojileri alanında yapılan lisansüstü tezlerin incelenmesi
Review of graduate theses made in the field of music technologies in our country
  1. Tez No: 971333
  2. Yazar: ZANA TEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YÜKRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: müzik, teknoloji, müzik eğitimi, müzik teknolojisi, dijital, elektronik, music, technology, music education, music technology, digital, electronic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Müzik teknolojisi, müzik ve teknolojinin kesiştiği bir alan olarak çeşitli disiplinler arası etkileşimlerden faydalanmaktadır. Bu alanda kullanılan teknoloji hem müzik bilimini hem de mühendisliğini içermekte olup müziği yaratma, kaydetme, işleme ve yayma süreçlerinde dijital ve elektronik araçların tasarımını ve uygulamasını kapsamaktadır. Ayrıca bu teknoloji, müzik eğitimini de dönüştürmekte olan etkin bir yapıya sahip olup öğrencilere ve eğitmenlere sesler üzerinde daha fazla kontrol ve esneklik sunarak müzik teorisi, kompozisyon, ses mühendisliği ve performans gibi alanlarda derinlemesine bilgi ve becerilerin kazandırılmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle bilgisayar yazılımları, sanal enstrümanlar ve müzik prodüksiyon araçları, öğrenme süreçlerini zenginleştirmekte ve müzik yapıtlarının yaratılmasını ve paylaşılmasını daha erişilebilir hale getirmektedir. Müzik teknolojisinin sağladığı bu imkanlar, müzikal ifade biçimlerinin evriminde ve müziğin kültürel olarak nasıl algılandığının dönüşümünde önemli bir rol oynamaktadır. Bu doğrultuda ele alınan çalışmanın konusunu ise ülkemizde müzik teknolojileri alanında yapılan lisansüstü tezlerin incelenmesi oluşturmaktadır. Belirlenen konu kapsamında araştırmanın amacıysa bu teknolojilerin eğitim süreçlerine katkıda bulunduğu şekilleri ve kullanım oranlarını belirleyerek öğrenci ve öğretmenlerin bu araçları nasıl kullandıklarını ve bu kullanımın eğitim üzerindeki etkilerini tespit etmektir. Teknolojik araçların müzik eğitimindeki rolünün anlaşılmasını sağlamak ve bu araçların etkin kullanımını teşvik ederek eğitim kalitesini artırmaksa çalışmanın önemini ortaya koymaktadır. Zira müzik teknolojisinin etkin kullanımı, öğrencilerin müziksel yeteneklerini ve yaratıcılıklarını geliştirme potansiyeline sahiptir, bu da onların kültürel anlayışlarını ve toplumsal katılımlarını derinleştirebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Music technology, as a field where music and technology intersect, benefits from various interdisciplinary interactions. The technology used in this field includes both music science and engineering and covers the design and application of digital and electronic tools in the processes of creating, recording, processing and disseminating music. In addition, this technology has an effective structure that is transforming music education and helps students and instructors gain in-depth knowledge and skills in areas such as music theory, composition, sound engineering and performance by providing them with more control and flexibility over sounds. In particular, computer software, virtual instruments and music production tools enrich learning processes and make the creation and sharing of musical works more accessible. These opportunities provided by music technology play an important role in the evolution of musical expression forms and the transformation of how music is perceived culturally. In this context, the subject of the study addressed is the examination of postgraduate theses conducted in the field of music technologies in our country. The aim of the research within the scope of the determined subject is to determine the ways in which these technologies contribute to educational processes and their usage rates, and to determine how students and teachers use these tools and the effects of this usage on education. The importance of the study is to ensure that the role of technological tools in music education is understood and to increase the quality of education by encouraging the effective use of these tools. Because the effective use of music technology has the potential to develop students' musical abilities and creativity, which can deepen their cultural understanding and social participation.