Otoimmun primer hipotiroidili hastalarda mikroalbuminüri varlığının araştırılması
Investigation of the presence of microalbuminuria in patients with autoimmune primary hypothyroidism
  1. Tez No: 971335
  2. Yazar: ABDULLAH PERİHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroalbüminüri, Hashimoto tiroiditi, primer hipotiroidi, otoimmünite, tiroid hastalıkları, böbrek fonksiyonları, Microalbuminuria, Hashimoto's thyroiditis, primary hypothyroidism, autoimmunity, thyroid disorders, renal function
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Primer otoimmun Hipotiroidili hastalarda mikroalbuminüri varlığının araştırılması, mikroalbumünüriye etki eden faktörler ile primer hipotiroidili hastalarda otoimmunitenin mikroalbuminüri üzerindeki etkisini araştırmak. Tiroid hastalıkları, endokrin sistemin sık görülen bozuklukları arasında yer almakta olup yalnızca hormonal dengeyi değil, sistemik fizyolojiyi de etkileyebilmektedir. Bu etkilerden biri de mikrovasküler düzeyde renal etkilenimdir. Mikroalbüminüri, glomerüler geçirgenlik artışını gösteren, böbrek fonksiyon bozukluklarının erken bir belirteci olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, primer otoimmun hipotiroidili hastalarda mikroalbüminüri prevalansını değerlendirmek, mikroalbüminüriye etki eden faktörleri belirlemek ve özellikle otoimmünitenin mikroalbüminüri üzerindeki etkisini incelemektir. Gerekçe ve Yöntem: Bu kesitsel analitik çalışmaya, toplam 200 hasta ve 100 sağlıklı birey dahil edilmiştir.Katılımcılar; 100 otoimmün primer hipotiroidili (Hashimoto tiroiditi) hasta, 100 non-otoimmün hipotiroidili (tiroidektomi sonrası) hasta ve 100 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu olmak üzere üç ana gruba ayrılmıştır. Tüm katılımcılardan demografik veriler, hastalık tanı süresi, tiroid fonksiyon testleri (TSH – Tiroid Uyarıcı Hormon, FT4 – Serbest Tiroksin, FT3 – Serbest Triiyodotironin), tiroid otoantikor düzeyleri (Anti-TPO – Anti Tiroid Peroksidaz Antikoru, Anti-TG – Anti Tiroglobulin Antikoru), tiroid hormon replasman tedavisi dozu, böbrek fonksiyon testleri (Üre, Kreatinin, eGFR – Tahmini Glomerüler Filtrasyon Hızı) ve idrar örnekleri alınmıştır.Mikroalbüminüri değerlendirmesi, sabah alınan spot idrarda albümin/kreatinin oranı (ACR – Albümin/Kreatinin Oranı) ölçümü ile yapılmıştır. Bulgular: Mikroalbüminüri sıklığı, Hashimoto tiroiditi grubunda %22, tiroidektomi sonrası gelişen non-otoimmün hipotiroidi grubunda %8 ve sağlıklı kontrol grubunda %4 olarak saptanmıştır. Gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş olup, bu fark Hashimoto tiroiditi grubu lehinedir (p<0.001). Hashimoto tiroiditi grubunda mikroalbüminürisi olan olgularda yalnızca üre düzeyinde anlamlı artış izlenmiş (p=0.044); buna karşın diğer laboratuvar parametreleri olan kreatinin, eGFR, ALT, AST, total kolesterol, LDL, HDL ve trigliserid düzeyleri ile Tiroid Stimülan Hormonu (TSH), Serbest Tiroksin (FT4), Serbest Triiyodotironin (FT3), Anti-Tiroid Peroksidaz Antikoru (Anti-TPO) ve Anti-Tiroglobulin Antikoru (Anti-TG) düzeyleri arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır.. Korelasyon analizinde Hashimoto grubunda mikroalbüminüri ile tiroid hormon düzeyleri ve otoantikorlar arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.Lojistik regresyon analizinde mikroalbüminüri bağımlı değişken olarak değerlendirilmiş; yaş, cinsiyet, hormonal parametreler, antikor düzeyleri ve diğer laboratuvar göstergeleri modele dahil edilmiştir. Hiçbir değişken mikroalbüminüri için bağımsız risk faktörü olarak saptanmamış, yalnızca üre düzeyi anlamlılığa yakın bulunmuştur (p=0.060). Sonuç: Bu çalışma, otoimmün hipotiroidili hastalarda mikroalbüminüri sıklığının non-otoimmün hipotiroidi ve sağlıklı bireylere göre anlamlı derecede yüksek olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective:This study aimed to investigate the presence of microalbuminuria in patients with primary autoimmune hypothyroidism, to identify the factors affecting microalbuminuria, and to evaluate the impact of autoimmunity on microalbuminuria in primary hypothyroid patients. Thyroid disorders are among the most common endocrine diseases, affecting not only hormonal balance but also systemic physiology. One of these effects involves microvascular renal impairment. Microalbuminuria, indicating increased glomerular permeability, is recognized as an early marker of renal dysfunction. Methods:This cross-sectional analytical study included 200 patients and 100 healthy individuals. Participants were divided into three main groups: 100 patients with autoimmune primary hypothyroidism (Hashimoto's thyroiditis), 100 patients with non-autoimmune hypothyroidism (post-thyroidectomy), and 100 healthy controls. Demographic characteristics, disease duration, thyroid function tests (TSH, FT4, FT3), thyroid autoantibodies (Anti-TPO, Anti-TG), thyroid hormone replacement dosage, renal function parameters (urea, creatinine, eGFR), and urine samples were collected. Microalbuminuria was assessed by measuring the albumin/creatinine ratio (ACR) in a morning spot urine sample. Results:The prevalence of microalbuminuria was 22% in the Hashimoto's thyroiditis group, 8% in the non-autoimmune hypothyroidism group, and 4% in the healthy control group, showing a statistically significant difference in favor of the Hashimoto's group (p<0.001). Among Hashimoto's patients with microalbuminuria, only urea levels were significantly higher (p=0.044), while other parameters—including creatinine, eGFR, lipid profile, liver enzymes, thyroid hormones, and autoantibodies—showed no significant association. Correlation analysis revealed no significant relationship between microalbuminuria and thyroid hormone or antibody levels. In logistic regression, none of the variables were identified as independent risk factors for microalbuminuria, though urea approached statistical significance (p=0.060). Conclusion:Microalbuminuria was significantly more frequent in patients with autoimmune hypothyroidism compared to non-autoimmune hypothyroid and healthy individuals, suggesting that autoimmune mechanisms may contribute to renal microvascular involvement beyond hormonal dysfunction.