Tedavi edilmiş aort koarktasyonu olan hastalarda arteriyel sertliğin değerlendirilmesi
Evaluation of arterial stiffness in patients with repaired coarctation of the aorta
- Tez No: 971381
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BAŞPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Aort koarktasyonu, arteriyel damar sertliği, nabız dalga hızı, strain ekokardiyografi, Coarctation of the aorta, arterial stiffness, pulse wave velocity, strain echocardiography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Aort koarktasyonu, tedavi edilmesine rağmen hastalarda uzun dönemde arteriyel sertlik ve buna bağlı kardiyovasküler komplikasyon riskinin devam edebildiği bir konjenital kalp hastalığıdır. Bu çalışmanın amacı, tedavi edilmiş aort koarktasyonu olan hastalarda arteriyel sertliği değerlendirmek, eş zamanlı 3B/4B strain ekokardiyografi ile olası miyokardiyal hasarı incelemek ve bulguları sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırarak arteriyel damar sertliğinin klinik önemini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi edilmiş aort koarktasyonu ile takip edilen 41 hasta ile yaş ve cinsiyet açısından benzer, 34 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubunu kapsamaktadır. Çalışmaya dahil edilen tüm olgulara arteriyel sertlik parametrelerinin değerlendirilmesi amacıyla Mobil-O-Graph cihazı ile ölçüm yapılmış ve tüm olgulara standart 2B, M-mod, 3B/4B strain ve doku Doppler ekokardiyografi uygulanmıştır. Hasta grubundaki olgulara, ek olarak elektrokardiyografi (EKG) kaydı alınmıştır. Hasta ve kontrol gruplarındaki tüm istatistiksel değerlendirmeler için IBM SPSS Statistics 27 yazılımı kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada, yaş ve cinsiyet dağılımı açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Hastalarda boy anlamlı derecede düşük bulunurken (p=0.033), kilo ve vücut kitle indeksi benzerdi (p>0.05). Arteriyel sertlik parametreleri değerlendirildiğinde, NDH açısından gruplar arasında anlamlı farklılık izlenmedi. Ancak, hasta grubunda yansıtma büyüklüğü (p=0.017) ve augmentasyon indeksi (p=0.004) belirgin olarak yüksek bulundu. Strain ekokardiyografi parametrelerinde gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu benzerdi, ancak hasta grubunda kardiyak output anlamlı olarak düşük (p=0.012), end-diyastolik ve end-sistolik kitle ile bunların indeks değerleri ise anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0.05). M-mod ekokardiyografi ölçümleri büyük ölçüde benzerdi; ancak EF (Teich) ve fraksiyonel kısalma hasta grubunda anlamlı olarak daha yüksekti (p=0.010 ve p=0.008). Doppler incelemesinde, mitral kapak E ve A dalga hızları hasta grubunda daha yüksek, E/A oranı ise kontrol grubunda anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p=0.004). Ek patolojilerden, biküspit aort kapağı %73.2 oranında, sol ventrikül hipertrofisi ise %90.2 oranında gözlendi. Kalıcı hipertansiyon %21.9 oranında gözlendi. Rezidüel gradiyent 23.0 ± 15.0 mmHg bulundu. Sonuç: Bu çalışmada, tedavi edilmiş aort koarktasyonu (AK) tanılı hastalarda sağlıklı kontrollere kıyasla boy kısalığı, sol ventrikül hipertrofisi ve vasküler fonksiyon bozuklukları sık görülmeye devam etmektedir. Kalıcı hipertansiyon oranı düşük saptanmış olmakla birlikte, bu hastalarda yaşam boyu tansiyon takibinin gerekli olduğu gösterilmiştir. Alt ekstremite kan basınçlarının üst ekstremiteye göre daha yüksek bulunması, tedavi sonrası perfüzyon artışını düşündürmektedir. Bulgular, AK hastalarının uzun dönem multidisipliner izlem gereksinimini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Coarctation of the aorta (CoA) is a congenital heart disease in which arterial stiffness and the associated risk of cardiovascular complications may persist in the long term despite successful treatment. The aim of this study was to evaluate arterial stiffness in patients with repaired CoA, to investigate potential myocardial impairment using three-/four-dimensional (3D/4D) strain echocardiography, and to compare the findings with a healthy control group in order to elucidate the clinical significance of arterial stiffness. Materials and Methods: The study included 41 patients with repaired CoA who were followed at Gaziantep University Faculty of Medicine and 34 age- and sex-matched healthy individuals as controls. Arterial stiffness parameters were assessed using the Mobil-O-Graph device. All participants underwent standard two-dimensional (2D), M-mode, tissue Doppler, and 3D/4D strain echocardiography. Additionally, electrocardiography (ECG) was performed in the patient group. Statistical analyses were carried out using IBM SPSS Statistics version 27. Results: No significant difference was observed between groups in terms of age and sex distribution (p>0.05). Height was significantly lower in the patient group (p=0.033), whereas weight and body mass index were comparable (p>0.05). Pulse wave velocity values did not differ between groups; however, reflection magnitude (p=0.017) and augmentation index (p=0.004) were significantly higher in patients. Strain echocardiography parameters were similar in both groups (p>0.05). Left ventricular ejection fraction was comparable, whereas cardiac output was significantly reduced (p=0.012), and end-diastolic and end-systolic mass and their indexed values were significantly increased in patients (p<0.05). M-mode parameters were mostly similar, but EF (Teich) and fractional shortening were higher in the patient group (p=0.010 and p=0.008). Doppler analysis revealed higher mitral E and A wave velocities in patients, whereas the E/A ratio was significantly higher in controls (p=0.004). Among additional findings, bicuspid aortic valve was observed in 73.2% and left ventricular hypertrophy in 90.2% of patients. Persistent hypertension was present in 21.9%, and residual gradient was 23.0 ± 15.0 mmHg. Conclusion: In patients with repaired CoA, short stature, left ventricular hypertrophy, and vascular dysfunction remain prevalent compared with healthy controls. Although the prevalence of persistent hypertension was relatively low, lifelong blood pressure surveillance is warranted. The higher lower-extremity blood pressures compared to the upper extremities suggest improved perfusion following repair. These findings highlight the necessity of long-term multidisciplinary follow-up in CoA patients.