Yüksek şiddetli interval antrenman modelinin taekwondocularda aerobik ve anaerobik performans üzerine etkisi
The effect of high intensity interval training model on aerobic and anaerobic performance in taekwondo athletes
  1. Tez No: 971382
  2. Yazar: MURAT ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN BAYDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek şiddetli interval antrenman, taekwondo, aerobik kapasite, anaerobik güç, motor performans, Kuvvet antrenmanı, Motor performansı, Pliometrik antrenman, Polimetrik antrenman programı, Spor performansı, High-intensity interval training, taekwondo, aerobic capacity, anaerobic power, motor performance, Strength training, Plyometric training, Plyometric training program, Athletic performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, yüksek şiddetli interval antrenman (YŞİA) modelinin taekwondo sporcularının aerobik ve anaerobik performansları üzerindeki etkilerini incelemektir. Yöntem: Çalışmaya Bartın ilindeki bir spor kulübünde lisanslı ve aktif olarak spor yapan, 17–24 yaş aralığındaki erkek taekwondo sporcuları katılmış, katılımcılar rastgele yöntemle çalışma ve kontrol gruplarına ayrılmıştır. Çalışma grubuna dört hafta süreyle antrenmanlarına ek olarak yüksek şiddetli interval antrenman programı uygulanmış, kontrol grubu ise mevcut antrenman düzenine devam etmiştir. Araştırma ön test–son test kontrol gruplu yarı deneysel desenle yürütülmüş; veriler dikey sıçrama, uzun atlama, çeviklik, sürat, rast, bacak ve sırt kuvveti gibi testlerle toplanmış, SPSS 25.0 programında analiz edilmiştir. Verilerin dağılımına göre parametrik ve non-parametrik testler uygulanmış; anlamlılık düzeyi p<0, 05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: Elde edilen sonuçlara göre, YŞİA uygulanan çalışma grubundaki sporcuların aerobik kapasite, anaerobik güç ve motor özelliklerinde istatistiksel olarak anlamlı gelişmeler sağlamıştır. Sonuç: Bu bulgular, YŞİA uygulamalarının taekwondo gibi hem anaerobik hem aerobik sistemlerin etkin olduğu branşlarda performansı geliştirme açısından etkili ve uygulanabilir bir yöntem olduğunu ortaya koyabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the effects of high-intensity interval training (HIIT) on the aerobic and anaerobic performance of taekwondo athletes. Method: The study included male taekwondo athletes aged 17–24 who were actively training in Bartın province. Participants were randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group performed a HIIT program in addition to their regular training for four weeks, while the control group continued with their usual training routine. The study was conducted using a pretest-posttest control group quasi-experimental design. Data were collected through performance tests such as vertical jump, standing long jump, agility, sprint, rast, leg and back strength, and analyzed using SPSS 25.0. Depending on data distribution, both parametric and non-parametric statistical tests were applied, with a significance level set at p<0.05. Findings: The results showed that the HIIT program led to statistically significant improvements in aerobic capacity, anaerobic power, and motor performance variables in the experimental group. Conclusion: These findings indicate that HIIT is an effective and applicable training method for improving performance in sports like taekwondo, where both anaerobic and aerobic systems are heavily involved.