Pamukkale Üniversitesi öğrencilerinde dismenore sıklığı, fonksiyonel ve emosyonel etkilenme durumu ve fiziksel aktivite ile ilişkisi
Prevalence of dysmenorrhea, functional and emotional impact, and its relationship with physical activity among Pamukkale University students
  1. Tez No: 971380
  2. Yazar: RUKİYE ŞAHİN ÇELİKYÜREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER EMRE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: dismenore, üniversite öğrencileri, fonksiyonel etkilenme, emosyonel etkilenme, fiziksel aktivite, dysmenorrhea, university students, functional impact, emotional impact, physical activity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Dismenore menstrüasyon döneminde alt abdominal bölgede görülen künt şeklinde kramp tarzı ağrıdır. Genellikle menstrüel kanamadan hemen önce başlayıp 24-72 saat arası sürer. Dismenore kadınları günlük hayatta fonksiyonel ve emosyonel olmak üzere pek çok açıdan etkilemektedir. Özellikle kız öğrencilerde okul devamsızlığına sebep olmakta ve duygudurum değişiklilerine yol açmaktadır. Bu durumlarla başa çıkabilmek için farmakolojik yöntemlerin yanı sıra çeşitli alternatif yöntemler de denenmektedir. Düzenli yapılan egzersizin, dismenorenin fonksiyonel ve emosyonel etkilenimi için koruyucu bir faktör olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma; Pamukkale Üniversitesi öğrencilerinde dismenore sıklığını hesaplamayı, öğrencilerin dismenore ile başa çıkma yöntemlerini saptamayı, dismenorenin fiziksel aktivite ile ilişkisi ve fonksiyonel ve emosyonel durumunu belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma, 1 Ocak – 30 Nisan 2025 tarihleri arasında, Pamukkale Üniversitesi Kınıklı Yerleşkesinde lisans eğitimi alan kız öğrenciler üzerinde uygulanmıştır. Kesitsel ve analitik tipte olan bu çalışmada 8 soru sosyodemografik özellik, 13 soru menstrüasyon özellikleri, Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ), 14 soruluk Fonksiyonel ve Emosyonel Dismenore Ölçeği (FEDÖ), 7 soruluk Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ) olmak üzere toplam 42 sorudan oluşan anket formu yüz yüze uygulanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde SPSS 29.0 paket programı kullanılmıştır. Analizler sonucunda anlamlılık düzeyi p<0,05 istatistiksel anlamlı olarak kabul edilmiştir. Çalışmaya 297 kız öğrenci dahil edilmiş olup yaş ortalaması 20,73 ± 1,99'dir. Dismenore prevalansı %82,2 bulunmuş olup GKÖ'ye göre dismenore ağrı şiddeti ortalaması ise 6,70 ± 1,83 olarak hesaplanmıştır. Dismenorenin fonksiyonel ve emosyonel etkilenimine etki eden faktörler, dismenorenin başlama ve devam etme özellikleri, dismenore ile başa çıkma yöntemleri olarak non-steroidal antiinflamatuar ilaç (NSAİİ) kullanımı ve karna ısı uygulaması, dismenore nedeniyle okul devamsızlığı ve hekime başvuruda artış ve kontrasepsiyon amacı dışında kontraseptif yöntem kullanımıdır (p<0,05). Fiziksel aktivite ve metabolizma özellikleri ile dismenorenin fonksiyonel ve emosyonel etkilenimi arasında herhangi bir ilişki bulunmamıştır. Dismenoreye dair bilgilendirici destek programları ve eğitimlerle öğrencilerin hem ağrı yönetimi hem de fonksiyonel ve duygudurum odaklı baş etme stratejileri konusunda donanımlı hale gelmeleri sağlanabilir. Birinci basamak aile hekimlerinin dismenoreli hastaları biyopsikososyal çerçevede ele alarak danışmanlık, ağrı kontrolü ve ruhsal destek sunması; böylece yaşam kalitesi, günlük işlevsellik ve psikolojik iyi oluşun korunması teşvik edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Dysmenorrhea is characterized by a dull, cramp-like pain localized in the lower abdomen during menstruation, typically beginning just before menstrual bleeding and lasting 24–72 hours. It exerts both functional and emotional burdens on women, particularly contributing to school absenteeism and mood disturbances among female students. Alongside pharmacological treatments, various alternative methods are employed to manage symptoms. Regular exercise is thought to serve as a protective factor against the functional and emotional impacts of dysmenorrhea. This study aimed to determine the prevalence of dysmenorrhea among Pamukkale University students, identify their coping strategies, and examine the relationships between dysmenorrhea, physical activity levels, and functional and emotional outcomes. Between January 1 and April 30, 2025, a cross-sectional analytical survey was administered face-to-face to 297 undergraduate female students at Pamukkale University's Kınıklı Campus (mean age 20.73 ± 1.99 years). The 42-item questionnaire included eight sociodemographic items, 13 items on menstrual characteristics, the Visual Analog Scale (VAS), the 14-item Functional and Emotional Dysmenorrhea Scale (FEDS), and the 7-item International Physical Activity Questionnaire (IPAQ). Data were analyzed using SPSS 29.0, with statistical significance set at p<0.05. The prevalence of dysmenorrhea was 82.2%, with a mean VAS pain score of 6.70 ± 1.83. Factors significantly associated with higher functional and emotional impact scores included the timing of dysmenorrhea onset and duration, use of non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAID) and heat application, increased school absenteeism and medical consultations due to dysmenorrhea, and use of contraceptive methods for non-contraceptive purposes (p<0.05). No significant associations were found between physical activity or metabolic characteristics and the functional or emotional impact of dysmenorrhea. Implementing educational support programs can equip students with effective pain-management and coping strategies targeting both functional limitations and emotional well-being. Primary care physicians should adopt a biopsychosocial approach when treating dysmenorrhea, providing counseling, pain control, and psychological support to preserve patients' quality of life, daily functioning, and mental health.