İdrar yolu enfeksiyonunda delta nötrofil indeksin araştırılması
Investigation of delta neutrophil index in urinary tract infection
  1. Tez No: 971393
  2. Yazar: BEKİR BURAK ŞENEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ŞEMSA ÇAYCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: idrar yolu enfeksiyonu, sistit pyelonefrit, delta nötrofil indeksi, CRP, Urinary tract infection, Cystitis, Pyelonephritis, Delta neutrophil index (DNI), C-reactive protein (CRP)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç : İdrar yolu enfeksiyonu çocukluk çağının en sık görülen ikinci enfeksiyonudur. Erken tanı ve tedavi , oluşabilecek komplikasyonları önlemek açısından büyük önem oluşturmaktadır. Son dönemlerde idrar yolu enfeksiyonu erken tanısı için yeni parametrelerin kullanımı ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Bu araştırmada idrar yolu enfeksiyonu tanısı alan hastalarda rutin hemogram parametreleri içinde yer alan delta nötrofil indeksinin diğer akut faz reaktanları ile ilişkisi ; böbrek ve üriner sistemin konjenital anomalisi olan hastalarda , üst İYE tanısı alan hastalarda farklı düzeylerde sahip olup olmayacağı araştırılması planlandı. Gereç ve yöntem : Ankara Bilkent Şehir Hastanesi çocuk hastanesinde 1 Ocak 2021 ile 30 Nisan 2024 tarihleri arasında idrar yolu enfeksiyonu tanısı almış olan 3 ay ile 3 yaş aralığında ki hastalar çalışmaya dahil edildi. Klinik ve laboratuvar verilerine ulaşılamayan hastalar , delta nötrofil indeksini etkileyecek olan durumlar çalışma dışı bırakılmıştır. Bulgular : Çalışmaya dahil edilen 179 hastanın ortanca yası 4.7 ( 2.3-10.3) aydı. Hastaların %57.5 i erkek %42.5 i kızdı ateş kusma ve huzursuzluk en sık görülen bulgulardı. Tüm hastaların %53.6'sı sistit %46.4'ü pyelonefrit olarak değerlendirildi. Pyelonefriti olan hastalarda ateş , kusma , beyaz küre sayısı , mutlak nötrofil sayısı , C reaktif protein anlamlı derecede yüksek saptandı. Sistit grubunda normal üriner sistem ultrasonografi bulguları daha yüksek saptanırken ; vezikoüretral reflü varlığı pyelonefritli hastalarda istatiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptandı. delta nötrofil indeksi pozitifliği 30 hastada bulunurken 149 hastada delta nötrofil indeksi negatif bulundu. Pyelonefrit grubunda delta nötrofil indeksi pozitifliği sistit grubuna göre daha yüksekti ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi. Delta nötrofil indeksi indeks pozitifliği olanlarda anlamlı derecede yüksek mutlak nötrofil sayısı ve CRP saptandı . Hastaların idrar kültüründe en sık izole edilen patojenler %60.4 oranla E.coli (ESBL pozitif E. coli: %35,8, non-ESBL: %24,6) , %22.9 oranda klepsiella pnömonia olurken delta nötrofil indeksi ile üreyen mikroorganizma cinsleri açısından bir fark saptanmadı. Benzer şekilde DMSA da skar olan hastalarda ve vezikoüretral reflüsü olan hastalarda delta nötrofil indeksi arasında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç : Sonuç olarak çocuk yaş grubunda idrar yolu enfeksiyonu geçiren ve DNI pozitifliği olan hastalarda ANS ve CRP yüksekliği saptanmıştır ; ancak çalışmamızda ki hasta sayımızın az olması nedeniyle daha fazla sayıda hastanın dahil olduğu prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Urinary tract infection (UTI) is the second most common infection in childhood. Early diagnosis and treatment are of great importance in preventing potential complications. In recent years, studies have been conducted on the use of novel parameters for the early diagnosis of UTIs. This study aims to investigate the relationship between the delta neutrophil index (DNI), which is one of the routine hemogram parameters, and other acute-phase reactants in patients diagnosed with UTI. Additionally, it is planned to evaluate whether DNI levels differ in patients with congenital anomalies of the kidney and urinary tract, as well as in those diagnosed with upper UTI. Materials and Methods: Patients aged between 3 month and 3 years who were diagnosed with urinary tract infection between January 1, 2021 and April 30, 2024 at the Ankara Bilkent City Hospital Children's Hospital were included in the study. Patients whose clinical and laboratory data could not be accessed, as well as those with conditions that could affect the delta neutrophil index, were excluded from the study. Results: The median age of the 179 patients included in the study was 4.7 months (range: 2.3–10.3 months). Of the patients, 57.5% were male and 42.5% were female. The most common presenting symptoms were fever, vomiting, and irritability. Among all patients, 53.6% were evaluated as having cystitis, while 46.4% were diagnosed with pyelonephritis. In patients with pyelonephritis, fever, vomiting, white blood cell (WBC) count, absolute neutrophil count, and C-reactive protein (CRP) levels were significantly higher compared to those with cystitis. Normal urinary tract ultrasonography findings were more frequently observed in the cystitis group, whereas the presence of vesicoureteral reflux (VUR) was significantly more commonin patients with pyelonephritis. Delta neutrophil index (DNI) positivity was detected in 30 patients, while 149 patients had a negative DNI. Although DNI positivity was more frequent in the pyelonephritis group compared to the cystitis group, the difference was not statistically significant. Patients with a positive DNI had significantly higher absolute neutrophil counts and CRP levels. In urine cultures, the most frequently isolated pathogen was Escherichia coli (E. coli), found in 60.4% of cases (35.8% ESBL-positive E. coli and 24.6% non-ESBL), followed by Klebsiella pneumoniae in 22.9% of cases. There was no significant difference between DNI values and the type of isolated microorganism. Similarly, no statistically significant association was found between DNI and the presence of renal scarring on DMSA scans or the presence of vesicoureteral reflux. Conclusion: In pediatric patients with urinary tract infection and positive delta neutrophil index (DNI), elevated absolute neutrophil count (ANC) and C- reactive protein (CRP) levels were observed. However, due to the limited number of patients in our study, further prospective studies with larger sample sizes are needed to validate these findings.