ABD Askeri Harp Akademisi (West Point) ve T.C. Kara Harp Okulu'nun subay eğitimi açısından karşılaştırılması
U.S. Military Academy (West Point) and T.C. Comparison of the military academy in terms of officer training
- Tez No: 971423
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN IMIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı Eğitim, Askeri Eğitim, Akademik Eğitim, Kara Harp Okulu, West Point, Amerika, Askeri yönetim, Türkiye, Comparative Education, Military Training, Academic Education, Turkish Military Academy, West Point, America, Military education, Military management, Türkiye
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Askeri Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Askerlik ve subaylık mesleği, tarihsel açıdan çoğunlukla savaşlara bağlı olarak gelişim göstermiştir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde subaylık mesleği, 1775-1783 yıllarında yaşanan Amerika Bağımsızlık Savaşı sırasında kurumsal bir kimlik kazanmıştır. Savaşın başlangıcında düzenli bir ordunun olmayışı subaylara olan talebi daha da arttırmış ve bu durum mesleğin önemini gözler önüne sermiştir. 19.Yy'ın başlarında gerçekleşen yapısal reformlar ve eğitim alanındaki yeniliklerle beraber Amerika'da modern anlamda subaylık mesleği daha da sistematik hale gelmiştir. Bu bağlamda çalışmanın amacı; ABD ve Türkiye Subay eğitimini personel temin faaliyetleri, akademik programları, fiziksel ve askeri eğitimler açısından karşılaştırmalı eğitim bakış açısıyla ortaya koymaktır. Çalışmada ABD'nin ve Türkiye'nin subay eğitim sisteminin karşılaştırmalı şekilde ele alınmasının temel sebebi; iki ülkenin farklı askeri kültür, tarih ve geleneklere sahip olmasına rağmen modern ordu anlayışı içerisinde profesyonel subay yetiştirme bağlamında benzer amaçlara sahip olmalarıdır. ABD, geçmiş dönemlerde sivil denetimin yoğun olduğu kurumsallaşmış düzeni baz alırken; Türkiye, özellikle Cumhuriyet'in ilanı ile birlikte subay eğitimi açısından köklü reformlar geliştirmiştir. Bu farklı altyapılara rağmen hem Türkiye hem de ABD modern askeri eğitim anlayışını xii hedeflemiş, bu kapsamda birçok uygulama ve yöntem geliştirmiştir. Bu sebeple her iki ülkenin subay yetiştirme sistemlerinin karşılaştırılması, farklı arka planlar çerçevesinde benzer amaçlara nasıl ulaşıldığını göstermek açısından anlamlıdır. Araştırma tamamen nitel olup doküman analizi yöntemi uygulanmıştır. Resmi belgeler, yönetmelikler, konu ile alakalı akademik kitaplar, tezler ve makaleler incelenmiştir. Çalışmada West Point ve KHO'nun resmi internet siteleri kullanılmış, tanımlamalar yapılırken yönetmelik ve kanunlara başvurulmuştur. Ayrıca, akademik kitaplar, yüksek lisans ve doktora tezlerinin kullanıldığı çalışmada elde edilen bulgulara göre; her iki ülkenin kadim tarihlere sahip Kara Harp Okullarında, personel temin faaliyetleri de benzer esaslar doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Özgün askeri eğitim sistemlerine sahip okullardaki akademik içerik, büyük oranda evrensel niteliktedir. İki eğitim kurumu içinde fiziksel programlar son derece önem arz etmektedir. Eğitim sürecinde iki okul içinde spor, zorunluluktan çok bir yaşam biçimi olarak kabul görmektedir. Askeri eğitim açısından ise hem West Point hem de KHO, benzer misyonlara sahiptir. Bu eğitimler yazın askeri kamplarla pekiştirilmektedir. Her iki kurumun temel amaç ve ilkeleri, misyon ve vizyonları benzerlikler gösterse de farklılıklar da mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Military service and the officer profession have historically developed mainly due to wars. Especially in the United States, the military officer profession gained a theoretical identity during the American Revolutionary War in 1775-1783. The lack of a regular army at the beginning of the war further increased the demand for officers and this situation demonstrated the importance of the profession. With the structural reforms and innovations in the field of education that took place at the beginning of the 19th century, the officer profession in the modern sense has become even more systematic in America. In this context, the aim of the study is to present the officer training of the USA and Turkey from the point of view of comparative education in terms of personnel procurement activities, academic programs, physical and military training. The main reason why the officer training system of the USA and Turkey is considered in a comparative way in the study is that although the two countries have different military cultures, histories and traditions, they have similar goals in the context of professional officer training within the understanding of the modern army. While the United States has based its institutionalized order on the intensive civilian supervision in the past periods, Turkey has developed radical reforms in terms of officer training, especially with the proclamation of the Republic. Despite these different infrastructures, both Turkey and the xiv United States have aimed at a modern understanding of military training, and have developed many applications and methods in this context. For this reason, the comparison of the officer training systems of both countries is meaningful in terms of showing how similar goals have been achieved within the framework of different backgrounds. The research is completely qualitative and the document analysis method was applied. Official documents, regulations, academic books related to the subject, theses and articles were examined. The official websites of West Point and Turkish Military Academy were used, while regulations and laws were used when making definitions. Academic books, master's and doctoral theses were used. According to the findings obtained; although the Military Schools of both countries have ancient histories, personnel procurement activities are carried out in accordance with similar principles. The academic content in the Military Schools of both countries, which have unique military education systems, is largely universal. Physical programs are of utmost importance within the two educational institutions. Education Within the two schools, sports are considered more of a way of life than a necessity. In terms of military training, both West Point and Turkish Military Academy have similar missions. These trainings are reinforced by military camps in the summer. Although the basic goals and principles, missions and visions of both institutions show similarities, the differences are obvious in terms of these similarities.