Üreticinin sorumluluğu
Manufacturer's liability
- Tez No: 971424
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AYDOĞDU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Üreticinin Sorumluluğu, 7223 Sayılı Kanun, 85/374 sayılı Avrupa Konseyi Direktifi, 2024/2853 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Direktifi, Producer Liability, Law No. 7223, Council Directive 85/374, European Parliament and Council Directive 2024/2853
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Hatalı bir ürün nedeniyle kişinin uğradığı zarar ile eşyanın uğradığı hasarın üretici tarafından giderilmesi, üreticinin sorumluluğu konusunu oluşturmaktadır. Avrupa Birliği hukukunda ve Türk hukukunda üreticinin tazminat sorumluluğu bir tür kusursuz sorumluluk olarak düzenlenmiştir. Buna göre, ürünün hatalı olması, bir zararın doğması ve hata ile zarar arasında illiyet bağının bulunması halinde üretici, bir kusuru olmasa dahi sorumludur. Avrupa Birliği hukukunda üreticinin sorumluluğu Avrupa Konseyi'nin 85/374 sayılı Direktifi ile düzenlenmiştir. Türk hukukuna 2020 yılında getirilen 7223 sayılı Kanun'un hazırlanmasında da 85/374 sayılı Direktif esas alınmıştır. 85/374 sayılı Direktif, 9 Aralık 2026 tarihine kadar Avrupa Birliği'nde piyasaya sürülen ürünler bakımından geçerli olmaya devam edecektir. Bu tarihten sonra piyasaya sürülecek ürünler açısından ise Avrupa Parlamentosu ve Konseyi'nin 2024/2853 sayılı yeni Direktifi uygulanacaktır. Yeni Direktif ile önceki Direktifin dijital ve teknolojik çağa uygunluğu sağlanmaya, karmaşık ürünlerde ispat konusunda yaşanılan zorluklar giderilmeye ve tazminat sınırlandırmaları kaldırılmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın amacı üreticinin tazminat sorumluluğu bakımından her iki Direktifte yer alan düzenlemeleri ve 7223 sayılı Kanun'da var olan düzenlemeyi karşılaştırmalı olarak ele almak, olması gereken hukuk bakımından bir değerlendirme yapmaktır.
Özet (Çeviri)
The compensation of personal injury and property damage caused by a defective product by the producer constitutes the subject of the producer's liability. In European Union law and Turkish law, the producer's liability for compensation is regulated as a type of strict liability. Accordingly, if the product is defective, damage occurs, and there is a causal link between the defect and the damage, the manufacturer is liable even if there is no fault on their part. In European Union law, the manufacturer's liability is regulated by Council Directive 85/374. Directive 85/374 was also taken as a basis for the preparation of Law No. 7223, which was introduced into Turkish law in 2020. Directive 85/374 will continue to apply to products placed on the market in the European Union until 9 December 2026. For products placed on the market after this date, the new Directive 2024/2853 of the European Parliament and the Council will apply. The new Directive aims to ensure that the previous Directive is adapted to the digital and technological age, to address difficulties in proving liability for complex products, and to remove limitations on compensation. The purpose of our study is to compare the provisions of both Directives and the provisions of Law No. 7223 regarding the producer's liability for compensation and to make an assessment in terms of the law as it should be.