Dijital mizahın tüketici üzerindeki etkisi mim pazarlama (Meme marketing), tüketici katılımı ve satın alma niyeti ilişkisi
The effect of digital humor on consumers: The relationship between meme marketing, consumer engagement, and purchase intention
- Tez No: 971435
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUR ÖZER CANARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Nüfuz pazarlaması, Viral pazarlama, Çevrimiçi pazarlama, Influencer marketing, Viral marketing, Online marketing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
Özet
Dijital platformların hızla yaygınlaşmasıyla birlikte markaların hedef kitleyle kurduğu iletişim biçimleri dönüşüme uğramıştır. Bu dönüşümün en dikkat çekici boyutlarından biri ise, sosyal medya kullanıcılarının yoğun ilgi gösterdiği“meme”içeriklerinin pazarlama iletişiminde bir araç olarak kullanılmaya başlanmasıdır. Mizah odaklı bu görsel-metinsel yapılar, yalnızca eğlence amacıyla değil; aynı zamanda markayla etkileşimi artırma, duygusal bağ kurma ve satın alma davranışını etkileme potansiyeline sahiptir. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı, dijital mim içeriklerinin tüketici katılımı ve satın alma niyeti üzerindeki etkilerini analiz etmek, aynı zamanda bu etkilerin kuşaklar arası farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Araştırma, nicel yöntemle gerçekleştirilmiş olup, 402 katılımcıdan toplanan verilerle normallik, güvenilirlik, regresyon, korelasyon ve ANOVA analizleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda mim içeriklerinin hem tüketici katılımı hem de satın alma niyeti üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğu, ayrıca tüketici katılımının bu ilişkide kısmi aracılık rolü üstlendiği belirlenmiştir. Bununla birlikte kuşaklar arasında mimlere yönelik algı ve etkileşim düzeyinde sınırlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular, dijital pazarlama literatürüne teorik katkılar sağladığı gibi, markaların mizah temelli içerik stratejilerine yönelik pratik öneriler de sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the widespread use of digital platforms, the nature of communication between brands and consumers has undergone a significant transformation. One of the most prominent aspects of this transformation is the increasing use of humorous“meme”content as a marketing tool, which attracts considerable attention from social media users. These visually and textually layered digital expressions are not only used for entertainment purposes but also for enhancing consumer interaction, building emotional bonds with brands, and influencing purchase behavior. The primary aim of this study is to examine the impact of meme content on consumer engagement and purchase intention, as well as to explore whether these effects differ across generations. The research was conducted using a quantitative method and data were collected from 402 participants. Analyses included construct validity, reliability testing, regression, correlation, and ANOVA. Findings indicate that meme content has a significant and positive effect on both consumer engagement and purchase intention. Moreover, consumer engagement was found to play a partial mediating role in this relationship. While generational differences in the perception and engagement levels with memes were observed, these differences were limited. The study provides theoretical contributions to the digital marketing literature and offers practical insights for brands aiming to implement humor-based content strategies.