Sinyal iletim adaptör proteinlerinin periodontal hastalıktaki rolünün araştırılması
Investigation of the role of signal-transducing adaptor proteins in periodontal disease
- Tez No: 971438
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜBRA ARAL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: DOS, Periodontal inflamasyon, STAP, STAT, GCF, Periodontal inflammation, STAP, STAT
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sinyal ileten adaptör protein ailesi üyeleri STAP-1 ve STAP-2 kanser, hücre büyümesi ve bağışıklık yanıtı gibi önemli biyolojik süreçlerde rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı STAP-1 ve STAP-2 ile regülasyonlarında rol alan STAT3 ve STAT5A proteinlerinin; ayrıca inflamasyon ve apoptoz ile ilişkili NLRP3 ve CASP3 düzeylerinin farklı periodontal duruma sahip bireylerin dişeti, dişeti oluğu sıvısı (DOS) ve tükürük örneklerinde değerlendirilmesidir. Materyal ve Metod: Sistemik açıdan sağlıklı 75 katılımcı periodontal sağlıklı (n=25), gingivitis (n=25) ve periodontitis (n=25) olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. STAP-1, STAP-2, STAT3, STAT5A, NLRP3 ve CASP3 seviyeleri DOS ve tükürükte ELISA ile incelenmiştir. Sistemik olarak sağlıklı 60 katılımcı ise eşit sayıda ve aynı gruplara ayrılmış ve hastalardan dişeti örnekleri toplanmıştır. Dişetindeki gen ekspresyon seviyeleri ise RT-qPCR analizi ile incelenmiştir. Bulgular: Periodontitisli hastalarda STAT3 ve CASP3 DOS toplam miktarlarının arttığı, STAT5A'nın ise azaldığı saptanmıştır (p < 0.05). Periodontitisli hastalarda tükürükte STAT3, CASP3 ve NLRP3 artmış, STAP-1 ve STAT5A ise azalmış olarak bulunmuştur (p < 0.05). STAP-1, STAT3, CASP3 ve NLRP3 dişeti gen ekspresyon seviyeleri periodontitis varlığında yukarı yönlü regüle olurken, STAP-2 ve STAT5A ise aşağı yönlü regüle olmuştur. STAT3 dişeti, DOS ve tükürükte CASP3 ve NLRP3 ile potizif korelasyon göstermiştir. CASP3 ve NLRP3 gen ekspresyonları ile STAP-1 arasında pozitif, STAP-2 ve STAT5A ile negatif korelasyonlar gözlenmiştir (p < 0.05). Sonuç: STAP-1, STAP-2, STAT3 ve STAT5A periodontal hastalık patogenezinde rol oynayabilir. Periodontitisteki STAT3 artışı tükürük, dişeti ve DOS'ta inflamasyon ve apoptoz ile ilişkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Signal-transducing adaptor protein (STAP) family members STAP-1 and STAP-2 play important roles in key biological processes such as cancer, cell growth, and immune responses. The aim of the present study was to evaluate STAP-1 and STAP-2, along with their regulatory proteins STAT3 and STAT5A, as well as NLRP3 and CASP3—molecules associated with inflammation and apoptosis—in gingival tissue, gingival crevicular fluid (GCF), and saliva samples from individuals with different periodontal conditions. Materials and Methods: Seventy-five systemically healthy participants were divided into three groups: periodontally healthy (n = 25), gingivitis (n = 25), and periodontitis (n = 25). STAP-1, STAP-2, STAT3, STAT5A, NLRP3 and CASP3 levels in GCF and saliva were measured using ELISA. Additionally, gingival tissue samples were collected from 60 systemically healthy participants equally distributed across the same periodontal groups, and gene expression levels were analyzed using RT-qPCR. Results: In patients with periodontitis, total GCF levels of STAT3 and CASP3 were significantly increased, while STAT5A was decreased (p < 0.05). In saliva, STAT3, CASP3, and NLRP3 were significantly elevated, whereas STAP-1 and STAT5A were reduced (p < 0.05). In gingival tissues, STAP-1, STAT3, CASP3 and NLRP3 gene expression levels were upregulated in the presence of periodontitis, whereas STAP-2 and STAT5A were downregulated. STAT3 expression in gingiva, GCF, and saliva showed positive correlations with CASP3 and NLRP3. CASP3 and NLRP3 gene expression levels demonstrated positive correlations with STAP-1 and negative correlations with STAP-2 and STAT5A (p < 0.05). Conclusion: STAP-1, STAP-2, STAT3 and STAT5A may play roles in the pathogenesis of periodontal disease. The observed increase in STAT3 levels in saliva, gingiva and GCF in periodontitis may be associated with inflammation and apoptosis.